Blog van Career & Live
zondag 11 juli 2021

Working apart together, de nieuwe werkelijkheid

Hoe we ook gaan samenwerken na de zomer, het adagium is “working apart together“. Hybride werken, of dat nu is 40% op kantoor, 40% thuis en 20% naar eigen keuze  of 50/50 of welke vorm er ook wordt gekozen: samenwerken wordt anders; sommige mensen werken thuis terwijl jij op kantoor zit en vice versa; Working apart together. Thuiswerken is de gemiddelde werknemer best goed bevallen, blijkt uit een onderzoek van FNV. “De meerderheid van de kantoormedewerkers wil zelfs dat thuiswerken een wettelijk recht wordt. De scheiding tussen werk en privé moet wel beter. Zo wil driekwart het recht hebben onbereikbaar te zijn na werktijd. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van FNV onder bijna 5300 werkenden. werknemers willen dat er een duidelijkere scheiding komt tussen werk en privé. Driekwart wil dat het wettelijk wordt vastgelegd dat zij na werktijd offline kunnen zijn. ” Ook onderzoek van TNO geeft aan dat een mensen graag deels thuis willen blijven werken.

Kantoor als ontmoetingsplek of de vergaderfabriek

Belangrijk is dat we het kantoor gebruiken als ontmoetingsplek en een plek waar we samen co-creëren. Kantoor wordt de ontmoetingsplek, thuis is voor focus werk: het beste van twee werelden. Zolang we maar zorgen dat kantoor geen vergaderfabriek wordt waar mensen op de dagen dat ze op kantoor zijn de hele dag vergaderen van 08 tot 18 uur en dan rennen van de ene naar de andere meeting, zoals ik al eerder blogde. Met als gevolg helemaal geen echte ontmoetingen meer, maar stressvolle energieslupperende kantoordagen, waar creativiteit en co-creëren niet mogelijk is. Overigens wat echt vreselijk is, een deel van de collega’s vergadert vanuit huis en een deel zit op kantoor maar “samen ” achter een beeldscherm waardoor je letterlijk de muur ziet en twee ellebogen, herkenbaar?

De basis voor ‘working apart together’ maak je ook samen

Daarom is het volgens mij essentieel om ook samen te kijken hoe we dat gaan doen. gebaseerd op de stelling van  Tsedal Neeley , auteur van het boek `remote working revolution` dat vertrouwen de lijm is die een team bindt. Om te zorgen dat de lijm van goede kwaliteit is, is openheid en transparante belangrijk, waar iedereen de mogelijkheid krijgt om in dialoog te gaan met zijn teamleden en collega’s. Daarom hebben we deze MIRO: “hybride werken & weer terug naar kantoor; in dialoog met elkaar”gemaakt, die gratis te gebruiken is. We hopen op deze manier iedereen de gelegenheid te geven zijn of haar wensen kenbaar te maken, zodat er vooraf over gepraat wordt en vervolgens gekeken wordt wat de best mogelijke “working apart together” situatie is voor organisaties en teams. Waarbij ook vooral de young professionals niet vergeten mogen worden, die nu al anderhalf jaar noodgedwongen op hun woon/werk/slaapkamer van soms 3 bij 3 meter werken, die nog geen collega’s hebben gezien sinds ze begonnen zijn aan hun eerste baan na hun studie.

Poster Hybride werkenRespecteer de verschillen en elkaars grenzen

We zijn allemaal verschillend, dus laten we elkaars grenzen respecteren. Het grote voordeel voor veel mensen is dat de werk privé balans is verbeterd, echter het nadeel is dat de werkdagen lang zijn; sommige mensen beginnen heel vroeg, anderen gaan nog lang door, met als gevolg dat de emails en berichten bijna 24/7 binnen komen. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Ben jij work life separator dan is dat helemaal niet prettig, maar ook voor de work life integrator is het niet gezond om altijd online te zijn. Herstel tijd is geen overbodige luxe maar een must, voor iedereen. Daarom wordt er ook hard gewerkt aan Leidraad Hersteltijd op het werk. o.a. door Caroline Haming. Helemaal in vakantie tijd, lees deze tips over email tijdens vakantie van HBR.

Geniet van de vakantie, probeer eens een digital detox vakantie, goed voor je digital wellbeing.

Wil je meer weten of in gesprek met je organisatie en of je team over hybride werken, grenzen bewaken en werk privé balans of digital wellbeing, bel 0800-0201060 of mail gerust

Annemie Webers

directeur Career & Live

 

P.S. “Walking apart together”  is ook een aanrader. In plaats van altijd beeldbellen, eem soms je telefoon in de hand en wandel terwijl je collega hetzelfde doet, terwijl die op een andere plek is, gezond, inspirerend en goed voor je lijf, eigen en brein!

 

Lees ook eens de volgende berichten