Blog van Career & Live
zondag 12 november 2023

Werkstress verminderen met het werkstress kwartetspel, een speelse revolutie voor werkplezier en verbinding!

Werkstress lijkt soms onvermijdelijk, maar willen graag werkplezier bevorderen en werkstress verminderen. In onze huidige wereld, waarin we allemaal lijken te worstelen met toenemende drukte, staan we op een cruciaal keerpunt. Werkstress vormt een uitdaging, en het is nu de tijd om gezamenlijk verandering teweeg te brengen. Onze missie reikt verder dan conventionele benaderingen. We streven niet “gewoon” naar het verminderen van werkstress, maar willen ook werknemers en organisaties ondersteunen bij het vinden van werkplezier en vitaliteit. Hoedan? Het werkstress kwartetspel is ons antwoord op deze missie, een (h)eerlijke poging om werkplezier en verbondenheid te vergroten.

Het kwartetspel werkstress met veel inspirerende spelvormen

 1. Het traditionele kwartetspel
 2. Memory Spel: Creëer een Memory Spel met kaarten van het Werkstress KwartetSpel. Zoek paren door bij elkaar passende strategieën te vinden.
 3. Kies je top 4; ieder teamlid kiest 4 kaartjes met de meest favoriete oplossingen voor werkstress voor zijn of haar werkstress, verzamel en maak zo een team top 3 van de meest gekozen categorieën en een team top 10 van meest gekozen oplossingen
 4. Random kiezen: ieder teamlid pakt een random een kaartje en gaat daar deze week mee aan de slag, tijdens volgend teamoverleg geeft iedereen toelichting over de ervaring en wat dat heeft gedaan met de werkstress
 5. Ik wens jou toe: ieder teamlid pakt een random kaartje en geeft dat aan een collega, met een uitleg waarom je hem of haar dit kaartje geeft
 6. Discussie-Debat Spel: Laat elke kaart dienen als discussiepunt. Deelnemers delen meningen, ervaringen en tips over de strategieën.
 7. Actiepunten Bingo: Maak bingokaarten met verschillende werkstressstrategieën. Wanneer iemand een strategie succesvol toepast, markeert diegene het op de kaart.
 8. Rapid Fire Quiz: Stel een snelle quiz op met vragen over de werkstressstrategieën. Teams moeten snel antwoorden om punten te verdienen.
 9. Pictionary: Laat deelnemers tekeningen maken van de strategieën en andere teamleden moeten raden welke strategie het is.
 10. Scenario Discussie: Geef teamleden specifieke werkscenario’s en vraag hen welke strategieën ze zouden toepassen. Stimuleer discussie.
 11. Storytelling Spel: Laat deelnemers verhalen delen over momenten waarop ze bepaalde strategieën hebben toegepast en hoe het hen heeft geholpen.
 12. Speed Sharing: Geef elke deelnemer een strategie en laat ze snel delen hoe ze het de afgelopen week hebben toegepast en welke impact het had.
 13. Role Reversal Game: Laat teamleden kaarten uitwisselen en de strategieën van hun nieuwe kaarten toelichten. Dit bevordert begrip en flexibiliteit.
 14. Round Robin Brainstorm: Geef elke deelnemer een kaart en laat ze snel ideeën genereren over hoe deze strategie in hun werk kan worden toegepast.
 15. Feel-Good Challenge: Laat teamleden kaarten trekken en de strategie op een positieve manier toepassen op hun werk voor de komende week.
 16. Mini-Workshop Stations: Creëer workshopstations voor elke strategie. Laat teamleden rouleren en bij elk station een korte interactieve sessie volgen.
 17. Peer Coaching Sessions: Laat teamleden elkaar coachen op basis van de strategieën. Ze bespreken hoe ze de strategieën effectief kunnen integreren in hun dagelijkse werk.
 18. Guess the Benefit Game: Geef de voordelen van een strategie zonder de naam ervan te noemen. Laat teamleden raden welke strategie wordt bedoeld.
 19. Photo Scavenger Hunt: Laat teamleden foto’s maken die de implementatie van verschillende strategieën weergeven. Deel en bespreek de resultaten.

Deze spelvormen, in combinatie met het Werkstress KwartetSpel, bieden diverse manieren om werkstress te verminderen en teaminteracties te versterken. Elk stapje in minder werkstress, is er weer eentje. Wil je meer weten, heb je interesse om actief aan de slag te gaan met je team met werkstress of wil je het werkstress spel ontvangen of misschien wel kado geven voor Kerst? Stuur mij dan een bericht. Het spel is leverbaar vanaf 1 december, de prijs is inclusief verzendkosten € 35,00 en exclusief BTW. Het is ook mogelijk het werkstress kwartetspel in je eigen huisstijl met logo te laten maken en eventueel specifieke aanvullingen of categorieën aan te passen 🎲 , neem dan even contact op.

Stel je voor dat werkplezier echt de realiteit wordt?

Stel je voor dat werkplezier niet slechts een loze kreet is, maar een haalbare realiteit. Het spel is geen doorsnee spel; het is een instrument dat is ontworpen om te resoneren met de diversiteit van moderne werkpraktijken, waaronder het hybride werken. Het is een uitnodiging om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, om samen met je collega’s een nieuwe wereld te verkennen. Waarom nu? Omdat het nu of nooit is. In deze tijd van hybride werken, waar individualisering toeneemt en de druk op de arbeidsmarkt voelbaar is, hebben we een kans om een verschil te maken. Het is geen magische oplossing, maar het is een stap in de richting van een gezondere werkplek.

Dus, stel je voor dat je op maandagochtend niet alleen opstaat om naar je werk te gaan, maar om deel te nemen aan een energie-gevende  activiteit met je collega’s. Stel je in dat te midden van deadlines en vergaderingen, er ruimte is om te ontsnappen naar een manier waar kennis over het verminderen van de werkdruk en werkstress gekoppeld aan speelsheid  mogelijk is?

Speelse revolutie

Laten we nu de wetenschappelijke inzichten verkennen die deze speelse revolutie ondersteunen. tal van onderzoeken tonen aan dat traditionele trainingsprogramma’s vaak beperkte impact hebben op gedragsverandering op de lange termijn. Hier komt de kracht van speels leren naar voren. Speels leren gaat dieper dan oppervlakkige benaderingen. Het activeert verschillende hersengebieden en stimuleert creativiteit, waardoor deelnemers beter in staat zijn om complexe informatie te verwerken en toe te passen. Het spel nodigt medewerkers uit tot samenwerking, probleemoplossing, en het identificeren van stressfactoren op een manier die traditionele trainingen zelden bereiken. In een wereld waarin we drukker zijn dan ooit, is dit spel geen doorsnee activiteit; het is een krachtig instrument dat aansluit bij de diversiteit van moderne werkpraktijken. Humor speelt een essentiële rol in dit proces. Lachen vermindert niet alleen stress, maar creëert ook een positieve en inclusieve omgeving. Het spel integreert humor op slimme wijze in het leerproces, waardoor deelnemers zich op hun gemak voelen en openstaan voor nieuwe ideeën.

De weg naar verandering van werkstress naar werkplezier

Laten we eerlijk zijn, wie zegt dat leren niet leuk kan zijn? Werkplezier komt niet alleen voort uit prestaties maar ook uit het omarmen van speelsheid. Dus, in deze “Week van de Werkstress”, nodig ik je uit om de sleur van saaie trainingen te doorbreken. Laten we samen een nieuw tijdperk van werkplezier en preventie beginnen, een verandering in de benadering van preventie. Laten we niet alleen erkennen dat werkstress een serieuze kwestie is, maar laten we ook begrijpen dat de weg naar verandering ligt in speels leren en het cultiveren van werkplezier. Doe mee aan deze revolutie, en laten we samen een gezonde, gelukkige werkplek creëren.

Annemie Webers
directeur Career & Live
030-4420019

PS. 24 januari lanceren we ook het “hybride SAMENwerken Ontdekkingsspel