Blog van Career & Live
donderdag 18 april 2024

Werkdruk verlagen door “langzaam plassen”

Werken is een serieuze zaak, toch? Deadline hier (overigens een vreselijk woord, je krijgt toch al stress van het woord, maak er requestline van – maar dat terzijde), vergadering daar, en tussendoor snel even naar het toilet, want elke minuut telt. Steeds hoor ik deelnemen van mijn trainingen over werkdruk en werkstress zeggen, ik heb het zo druk, ik heb bijna geen tijd om naar het toilet te gaan; “ik ga snel snel effe plassen”. Maar wat als ik je vertel dat juist die haastige toiletbezoekjes bijdragen aan een grotere werkdruk? Welkom in de wereld van langzaam plassen – dé revolutionaire manier om de balans tussen inspanning en ontspanning op het werk te herstellen.

Een nieuwe kijk op werkdruk

Onlangs presenteerde het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid de whitepaper “Een nieuwe kijk op werkdruk”, waarin een vernieuwende benadering wordt voorgesteld die onze perceptie van werkdruk transformeert. Klik hier om de whitepaper gratis te downloaden. Vernieuwend in de aanpak is zicht op persoonlijke opbrengsten. Dat leert dat hard werken niet altijd loont. Centraal in de whitepaper staat een nieuwe definitie van werkdruk: een disbalans tussen werkinspanning en persoonlijke opbrengsten, ontspanning, en herstel. Deze disbalans heeft niet alleen invloed op de motivatie, het welbevinden en de vaardigheden van de medewerker, maar ook op hun verbinding met anderen, wat uiteindelijk ten koste gaat van zowel persoonlijk functioneren als duurzame inzetbaarheid. Vanuit deze nieuwe definitie volgt een gerichte aanpak om de inspanningsbalans te herstellen. Dit vereist een tweeledige strategie: het verminderen van inspanning en tegelijkertijd het vergroten van ontspanning, herstel, en persoonlijke opbrengsten. Deze aanpak erkent de complexiteit van werkdruk en biedt een integrale benadering voor het aanpakken ervan.

De praktijk: langzaam plassen

Dus stel je voor: je staat op het punt om naar de wc te gaan. Je normale impuls? Snel, snel, want tijd is geld. Maar nee, hier draaien we het script om. We gaan voor langzaam. Voor ontspanning en herstel van je portie inspanning die je hebt gehad vandaag. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1: De aankomst
Loop niet naar het toilet – nee, wandel. Bewonder onderweg de kunst aan de muur, of het ontbreken daarvan. Misschien is er een plant die je nog nooit echt hebt bekeken. Neem de tijd.

Stap 2: Het verblijf
Eenmaal op het toilet, haast je niet en neem je smartphone niet mee want anders zit je weer snel te scrollen (neem sensoriële rust). Dit is jouw mini-vakantie. Adem diep in en uit. Voel je hoe de stress van je afglijdt? Goed zo.

Stap 3: De terugkeer
En als je klaar bent, sta dan niet meteen op. Reflecteer even. Hoe voel je je nu? Beter, toch? En nu, terug naar je werkplek – rustig en kalm.

De voordelen van langzaam plassen

Het klinkt misschien grappig, maar langzaam plassen heeft echte voordelen.
Ten eerste, het is jouw moment van zen. Even een pauze van de hectiek.
Ten tweede, het verbetert je concentratie en productiviteit. Je keert terug naar je bureau met hernieuwde energie, klaar om de wereld aan te kunnen.
En tenslotte, het is gewoon leuk. Kom op, wanneer was de laatste keer dat je echt genoot van een toiletbezoek?

Tot slot: de beweging van langzaam plassen

Dus, wat denk je ervan? Is langzaam plassen de nieuwe mindfulness? Ik zeg volmondig ja. Het is tijd om de wc-eend nieuwe stijl te omarmen en onze toiletgewoonten te transformeren in een bron van ontspanning en vernieuwing. Door de werkdag heen kleine momenten van bewuste ontspanning inbouwen, zoals langzaam plassen, kan een enorme impact hebben op je algehele welzijn en productiviteit.

De deelnemers aan een training die ik onlangs gaf over werkdruk, waren verrast door de eenvoud maar effectiviteit van deze methode. Langzaam plassen werd een symbool van weerstand tegen de werkdruk, een moment voor onszelf in de chaos van de dag. Dus, de volgende keer dat je voelt dat de werkdruk je te veel wordt, onthoud dan: een langzaam toiletbezoek kan precies zijn wat je nodig hebt om alles weer in perspectief te plaatsen. En de volgende keer dat je baas vraagt waarom je zo lang weg was, kun je altijd zeggen: “Ik investeer in mijn productiviteit.” Langzaam plassen, dames en heren, het zou zomaar de oplossing kunnen zijn voor een werkdruk die de spuigaten uitloopt. Happy flushing en happy passing!

Annemie Webers

speaker, trainer en werkdrukaanpakker