Blog van Career & Live
vrijdag 31 december 2021

Online meetings: lessons learned, dit ga ik doen in 2022

Practice what you preach, dat is essentieel om authentiek te zijn en dat ook uit echt te stralen. 2021 was absoluut een bewogen jaar. Wat neem ik mee, wat heeft dit jaar mij geleerd? Er veranderde veel voor iedereen en ook voor mij: op werkgebied veranderde veel, omdat alle trainingen, lezingen, workshops en (team)coaching (nog steeds en meer) online ging. Ook privé veranderde er veel; ik kreeg een nieuwe (nou ja eigenlijk oude) achternaam terug, een verhuizing van ons prachtige oude huis met mooie kantoor ruimtes uit 1792 naar een ander pand in een minstens even mooi (maar heel ander soort ) huis in Utrecht. Kortom het jaar stond in het teken van verandering, accepteren, loslaten en opnieuw beginnen. En dat is nu net mijn vak, hoe ga je om als mens, maar ook als team en organisatie met veranderingen. Inmiddels ben ik officieel van ACT professional zelfs ACT master  geworden (acceptance and commitment therapy). Gekoppeld aan het feit dat ik werkdesigner ben en op die manier speciliast in het creëren van flow; een nieuwe, creatieve methode (gebaseerd op wetenschap) om het dagelijks werk stapje voor stapje leuker, interessanter of minder stressvol te maken. Dus inderdaad, practice what you preach. De verhuizing, de schending, het nieuwe leven, het oude en het nieuwe. Het kan en mag er zijn.

Ook zakelijk is de inhoud van mijn werk veranderd en heel eerlijk, vanaf het begin in maart 2019 dook ik er helemaal in om online werken tot een succes te maken. Ik vind online werken helemaal fantastisch, het is een uitdaging om het inspirerend en energiegevend te laten zijn, voor de deelnemers en voor mij. En dat lukt. Nog nooit heb ik zoveel online trainingen en workshops gegeven als afgelopen jaar en ik vind het echt super leuk en inspirerend, echt waar. Ik ben er in 2019 helemaal ingedoken en leer nog elke dag bij. Echter, ik heb ook een veel geleerd en dat ga ik ook meenemen in 2022.

Wat neem ik dus mee, wat doe ik in 2022 om te zorgen voor inspirerende online workshops/trainingen en meetings:

  • elke training/workshop (dus onafhankelijk van de totale tijdsduur) stopt om  kwart voor dus ..45 uur en niet op het hele uur. Op die manier voorkom ik dat mensen zonder bij te tanken naar volgende meeting gaan (zo herkenbaar, meetings van 08 tot 17 uur zonder breaks?). Mijn wens is dat IEDEREEN en ELKE organisatie dat vanaf 2022 gaat doen en dat iedereen elkaar op aanspreekt, samen zorgen voor vitaliteit, productiviteit en creativiteit;
  • geen lunchlezingen of lunchmeetings. Lunch tijd is om te herstellen, h hoofd leeg te maken en je lijf lekker te laten bewegen en even weg te zijn van je beeldscherm. Dus voor of na de lunch, maar geen lunch meeting, lunch lezingen of lunch workshops;
  • bij online workshops elk uur een beeldschermloze, energieke pauze;
  • korte en krachtige en inspirerende online trainingen (max 2 uur per keer) met vooraf (saaiere) onderdelen zelf lezen of bekijken. Asynchroon werken en leren, ook na de training. dat zorgt voor meer verbinding, enthousiasme en tijdens de training meer diepgang;
  • in gesprek en duidelijke afspraken maken voor hybride trainingen, the best of both worlds;
  • mijn digi-taal nog meer verbeteren en zoveel mogelijk mensen trainen met mijn kennis hun digi-taal te verbeteren. We denken dat we de Nieuwe digi-taal zo goed “spreken”, tijdens meetings online maar ook via chat, app, email etc. Deze nieuwe taal, de echte digi-taal is de sleutel tot succesvol hybride samenwerken; Engels is vaak onontbeerlijk im de zakelijke context, maar hoe zit het met je echte kennisniveau van de digi-taal? Zit die op A1 of c2, helaas blijkt dat we onszelf vaak overschatten.  Communicatie is de sleutel tot samenwerking.

Wat ga jij doen in 2022 voor meer energie, werkplezier, inspiratie en creativiteit?

Mail je tips naar a.webers@careerandlive.nl. Ik zorg voor een mooi overzicht en deel dat graag met iedereen en de meest inspirerende inzending wint een gratis workshop; hybride en asynchroon samenwerken

Annemie Webers

directeur Career & Live

ACT master, teamcoach, veranderaar in hart- en nieren.