Blog van Career & Live
zondag 3 januari 2021

Gaan we nu eindelijk plaats- en tijds onafhankelijk samenwerken, meer asynchroon?

We werken vanuit huis, combineren dat met ons “thuiswerkteam“, we rennen nog steeds massaal achter elke email of app bericht aan. We zijn al jaren massaal beroeps emailers. We beginnen en eindigen de dag met email en onze werkdag wordt bepaald door email, app, chat en Zoom en teams. Kortom, we zijn reactief bezig op momenten en tijdstippen die niet optimaal zijn en klagen vervolgens dat de werkdruk en stress stijgt. Mijn oprechte hoop en wens voor 2021 is dat we hiermee stoppen en dat we fundamenteel anders gaan werken waarbij asynchroniteit een essentieel onderdeel, hiermee bedoel ik samenwerken waarbij iedereen zijn eigen ritme en werktijden volgt. Matt Mullenberg (founder Automattic) heeft het mooi verwoord in een model, er stond onlangs een inspirerend artikel op Frankwatching hierover. Over niveau vier van het Mullenberg model staat het volgende, echt intrigerend

Ik lees het of reageer erop, wanneer het mij uitkomt. Dit is de aard van asynchrone communicatie, die organisaties op het vierde niveau kenmerkt. De meeste activiteiten vereisen helemaal geen onmiddellijke reactie. Een eenrichtings-e-mail of -chatbericht kan voldoende zijn en de ontvanger antwoordt wanneer het hem of haar uitkomt. Als iets echt dringend is, pak je de telefoon.

Door asynchrone communicatie krijgen medewerkers meer tijd om na te denken, te creëren en in een flowtoestand te komen waardoor ze productiever zijn. Tegelijkertijd zorgt asynchrone communicatie voor het nemen van (misschien langzamere, maar) betere beslissingen. Verder stel je hiermee iedereen in staat, en niet alleen de luidste of meest extraverte, om mee te praten over belangrijke onderwerpen.

Bovendien biedt asynchrone communicatie flexibiliteit aan nachtbrakers om hun werkdag later te beginnen, zo lang er maar een redelijke overlap is met de werktijd van vroege vogels. Wanneer je asynchrone communicatie gebruikt, toon je dat je respect hebt voor andermans tijd en focus. Organisaties die asynchrone communicatie echt tot standaard hebben gemaakt, zijn volgens Mullenweg uit de industriële revolutie

 

Ik zie enkel maar voordelen

Minder werkdruk en stress, iedereen kan werken op een moment dat het beste aansluit bij zijn of haar bioritme. Echter, deze stap kun je niet alleen nemen, je hebt je collega’s en vooral de organisatie nodig. Enkele mooie voorbeelden zijn Gittlab en Basecamp.

Vind je dat te veel en te heftig, begin gewoon met een eigen interne email/communicatie charter en breidt dat langzaam uit. Nu is het moment om echt anders te gaan werken.

Inspiratie nodig?

Echt aan de slag hybride samenwerken!

Ik hoop dat dit blog je geïnspireerd heeft om 2021 te beginnen met een grote of kleinere stap richting stap 4 of wellicht wel 5 in het model van Mullenberg.

De 3 thema’s voor 2021 van Career & Live zijn: asynchroon samenwerken, speelsheid en digital wellbeing.

Meer weten of interesse in een van onze interactieve workshops hierover? Bel 085-0660945 of mail mij info@careerandlive.nl (op een moment dat het jouw schikt). Ik wens iedereen een VERBINDEND en SAMENWERKEND jaar

Annemie Webers- voorheen Schuitemaker (een nieuw jaar en inderdaad een nieuwe naam!)

P.S. gratis de poster om met jouw team actief aan de slag te gaan m.b.t het thema thuiswerken en verbinding