We vragen ons af of het gepast is om een vergoeding voor de workshop te vragen
20 dec

We vragen ons af of het gepast is om een vergoeding voor de workshop te vragen

Is een honorarium vragen ongepast?

De koptekst van dit blog stond op een email die we ontvingen naar aanleiding van verzoek van een organisatie voor een workshop werk privé balans, die ze gingen organiseren in een stadsschouwburg, ergens in Nederland voorjaar 2020. Ik ontving de mail gistermiddag en het raakt een gevoelige snaar, die ik graag wil delen. Ik wil niet klagen, noch met modder gooien. We zijn sinds 2003 een zeer succesvol bedrijf waar we met zo’n dertigtal coaches en trainers echt veel professionele organisatie ondersteunen op het gebied van werkdruk, werk stress en werk privé management. En af en toe kiezen we ervoor om een training voor een stichting of non profit instelling gratis te geven, in kader van MVO. Maar om te horen dat (ik quote even letterlijk), vind ik echt te gortig.

Daarnaast vragen wij ons af of het gepast is om een vergoeding voor de workshop te vragen. Wij zijn geen commerciële organisatie en vragen geen bijdrage van de deelnemers van de bijeenkomst. Tevens bieden wij jullie een platform om in contact te komen met HR-adviseurs, leidinggevenden en MR-leden. Het is voor ons dan ook ongebruikelijk om onze sprekers en workshopleiders te betalen.

 

Loon naar werken en voor niets gaat de zon op, toch?

Waarom raakt deze mail me zo en kan ik dit naast me neer leggen? Ik voel het als een aanval, alsof commercie vies en niet netjes is. Terwijl wij keihard werken om te voorzien in een behoefte bij organisaties én in ons persoonlijk onderhoud (alle 30 coaches en trainers), we hebben geen uitkering, we betalen (veel) belasting, waardoor non profit instelling weer kunnen bestaan.
Mensen die werken bij non profit instellingen krijgen toch ook een eerlijk salaris? En ik snap best dat het soms lastig is oud de eindje aan elkaar te knopen, en daarom vroeg ik netjes aan de telefoon bij het eerste contact wat hun budget was, Daar werd vrolijk op geantwoord dat ik gewoon een voorstel moest maken. Een uitgebreid voorstel voor 2 soorten workshops, een masterclass werk privé balans en een workshop met de door ons ontwikkelde en gefinancierde koerskaart werk privé plezier

Laten we tolerant zijn en iedereen in zijn waarde laten

Volgens mij is er meer aan de hand, we verliezende tolerantie naar elkaar toe. Ik wens voor 2020 meer tolerantie voor elkaar, voor elkaars standpunten en respect voor elkaar. Laten we ophouden met het gedrag van anderen ongepast te noemen zonder echt na te denken waarom iemand iets doet of vraagt. eerst tot 10 tellen om uit je reptielenbrein te blijven.

Blijft mijn vraag: Is het nu echt zo ongepast om een honorarium te vragen voor een workshop? Zie ik het nu verkeerd? Ik ben echt benieuwd naar de meningen op mijn vraag

Annemie Schuitemaker

Ondernemer in hart en nieren en trotse directeur van Career & Live en Career & Kids