Blog van Career & Live
zondag 9 mei 2021

Vertrouwen in elkaar is de lijm die een team (ver)bindt

Slim hybride werken, dat is de grote uitdaging waar we met zijn allen voor staan. Uit een recent onderzoek van TNO, de impact van de Covid-19 pandemie op werknemers, blijkt o.a. gemiddeld genomen werknemers in de toekomst graag 18 uur thuiswerken. De aard van het werk (86%), minder reistijd (75%) en de productiviteit (69%) zijn de belangrijkste redenen om in de toekomst vanuit huis te willen werken. De belangrijkste reden om (deels) op locatie te willen werken is het sociale aspect, zowel het samenwerken met collega’s als sociale contacten met collega’s. Tsedal Neeley (Harvard Business School Professor) spreekt over de “remote work revolution” in haar onlangs verschenen boek (binnenkort ook in het Nederlands verkrijgbaar), een echte aanrader. Ook is ze te beluisteren o.a. via deze podcast met Stew Friedman. Interessant wellicht tijdens een van de dagelijkse wandelingen die we gelukkig massaal maken. Neeley geeft hier o.a. aan dat vertrouwen de lijm is die een team verbindt en uiteindelijk zorgt voor werksucces en zorgt voor goede samenwerking. Echter je kunt het niet afdwingen. Hier kan ik mij als teamcoach helemaal in vinden, ik heb haar boek dan ook in in middag uitgelezen!

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard

Neeley maakt een splitsing tussen hoofd en hart vertrouwen: cognitief vertrouwen en emotioneel vertrouwen.
Cognitief vertrouwen is gebaseerd op het geloof dat je collega’s gekwalificeerd zijn om hun werk goed te doen. Het vertrouwen groeit als mensen langer met elkaar werken en wordt gebaseerd op ervaring en interactie in positieve of (soms helaas) negatieve zin.
Emotioneel vertrouwen heeft te maken met  zorg en bezorgdheid voor elkaar en heeft te maken met positieve gevoelens en emotionele banden, bijvoorbeeld teamleden die dezelfde waarden hebben. Tijd speelt hierin een minder grote rol.
Als mensen elkaar dagelijks zien dan bouwt vertrouwen langzaam aan, dus hoe langer mensen met elkaar werken hoe groter het vertrouwen wordt. Dat is bij hybride en remote teams anders, mensen zien elkaar niet dagelijks. Het blijkt dat een niveau van cognitief vertrouwen redelijk snel wordt bereikt bij remote teams, het opbouwen van emotionele vertrouwen langer duurt. Beide soorten van vertrouwen zijn belangrijk. Daarom is het belangrijk (vooral bij remote teams) als teamleider om in de gaten te hebben welke soort vertrouwen er wel en niet is en in welke mate. Neeley spreekt over de Emotional Trusting Curve, ik vind dat een zeer verhelderend plaatje. Dus kijk eens goed waar jouw team zit op de emotionele vertrouwens curve? Wil je hier meer over weten, lees dan het onderzoek: Assessing Trust and Effectiveness in Virtual Teams: Latent Growth Curve and Latent Change Score Model

Vertrouwen ontwikkelen in een hybride team

Essentieel is dat er duidelijke doelen en doelstelingen zijn die elk teamlid begrijpt en achter staat. Tevens is transparantie essentieel.  Om het emotionele vertrouwen van je team te vergroten is het essentieel om je zelf echt “te laten zien” als leidinggevende; bijvoorbeeld wat je zegt tijdens meeting, mailt of chat naar je team. Zorg dat het authentiek is, persoonlijk en relationeel. Zorg dat je je teamleden leert kennen en zij jou ook leren kennen, als mens. En zorg voor dat je empathische voelsprieten altijd aan staan!

Want als er echt vertrouwen is met elkaar en naar elkaar toe, dan is de basis aanwezig voor een fantastisch functionerende team, of dat nou hybride, thuiswerkend of op locatie is. Durf het eens aan tijdens de volgende teammeeting het over vertrouwen te hebben. Hoe staat het met het cognitieve vertrouwen en hoe staat het met het emotionele vertrouwen in elkaar? Gebruik een online tool als Mural, Miro of Jamboard en teken 2 lijnen, vraag iedereen letterlijk aan te geven welke score het team elkaar als totaliteit geeft. Van 0 tot 10 en waarom? Een mooi begin van een teammeeting, om samen het echte goede gesprek te hebben. Om vervolgens te gaan kijken wat er nodig is om het cognitieve en emotioneel vertrouwen waar mogelijk verbeteren.  Om het thema op een mooie manier op de kaart te zetten, kun je bijvoorbeeld iedereen een lijmstift sturen, als teaser.

Een mooie tool om vervolgens met je hybride team aan de slag te gaan is de Hybrid Team Canvas in Mural gemaakt van Gustavo Razzetti

 

Wil je ook zorgen dat er voldoende “lijm” is om je team te binden?

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geïnspireerd. Wil je concreet aan de slag of meer tips? Bel of mail me dan gerust of kijk op Career & Live. Onder het motto “Regeren is vooruitzien”: is het nu een mooi moment om met het thema hybride werken en vertrouwen aan de slag te gaan, vergeet niet: “vertrouwen komt te voet en gaat te paard'”

Zorg dat je voldoende lijm op alle werkplekken hebt. Zonder een fantastisch team, gebaseerd op onderling vertrouwen, ben je nergens!

Annemie Webers

Directeur Career & Live, teamcoach & trainer