Blog van Career & Live
zaterdag 17 juni 2017

Mag het een email minder?

Even emailen, snel een afspraak verzetten. Maar er kleven bijwerkingen aan al die werkmails, we raken gestrest, wantrouwig en improductief. Zo staat in de Volkskrant van zaterdag 17 juni. Klik hier om het hele artikel te lezen. Ooit is email geintroduceerd als een middel om ons werk makkelijker te maken, het is verworden tot een doel. We zijn massaal emailers geworden. We beginnen en eindigen onze dag met email en hebben “lekker gewerkt” als de email (voor een deel, want een lege email box is voor veel mensen een utopie) is weggewerkt. Het bureau Radicat heeft uitgerekend dat we 269 miljard mails versturen per dag.

De CC en BCC cultuur

In Harvard Business Review staat een interessant artikel van David Cremer. Cc’tje zorgen voor wantrouwen, stress vooral veel extra werk en veel onderbrekingen door verstoringen.

stress door email na werktijd

mailen na werktijd

En dan hebben we het nog niet over de verstoring NA werktijd, omdat veel email door managers in het weekend aan hun medewerkers wordt verzonden, wat weer tot extra stress leidt.
De Fransen hebben hiervoor een wet in het leven geroepen die email na werktijd verbiedt, andere bedrijven hebben zelf een verbod ingesteld, klik hier om het hele artikel hierover te lezen: verbod op mailen na werktijd, zinloos of zinvol

Survival of the fittest is vervangen door survival of the focussed

Het gaat anno 2017 niet meer om survival off he fittest, maar survival of the focussed en dat is met de berg aan emails lastig. De meest effectieve oplossing is de email NIET meer

email

elke seconde checken maar bijvoorbeeld op 3 vast momenten per dag. Dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond Checking email less frequentie reduceer stress. Een effectieve manier om echt het email monster aan te pakken is het opstellen van een email charter, klik hier om inspiratie op te doen en een voorbeeld te zien.
Onthoud; email is een middel en geen doel op zichzelf. En vergeet niet, persoonlijk contact is 34x effectiever dan een email

Wat ga jij doen?

Wat ga jij doen om te voorkomen dat de email tusinami jou, je collega’s en de productiviteit verplettert? Inspiratie nodig: bel 0800-0201060 of email voor een inspirerende workshop, (of een lunchlezing bijvoorbeeld “Tem het email monster”) die we o.a. de afgelopen week hebben verzorgd voor een onderwijsbureau, een hogeschool en komende week voor een internationaal vastgoed bedrijf.

 

Annemie Schuitemaker

focusoloog, trainer en inspirator op het gebied van email monsters[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]