Blog van Career & Live
zaterdag 22 oktober 2016

We zijn emailer geworden met zijn allen

Email tsunami’s verpletteren onze productiviteit. Tegelijkertijd doen we ons stinkende best om productiever te worden, maar dat lukt niet. Letterlijk dweilen met de kraan open. Omdat we er bijna van overtuigd zijn dat het niet anders kan. Ik kwam deze week drie interessante artikelen cq boeken tegen over dit onderwerp, die ik graag deel ter inspiratie.

Het boek Digiziek

Een echte aanrader om te lezen is het nieuwste boek van Manfred Spitzer, Digiziek. In dit boek waarschuwt ons voor wat er kan gebeuren wanneer we de digitale media ons leven laten overheersen, maar laat ook zien hoe we onszelf kunnen beschermen. Kortom inzicht, bewust wording en praktische tips.

Blog van Rescue Time i.s.m. SaneBox

Rescue time is een tool die je kan helpen inzicht te krijgen in je dagelijkse afleiding en kan helpen meer focus te hebben of te krijgen. Sanne box is een tool dat je snel kan helpen je email box te filteren op interessante en oninteressante emails.

Tips die zij geven in hun blog:
1. maak afspraken met je collega’s en check je mail slechts een paar keer per dag, met de volgende afspraken: antwoord binnen 1 uur nodig, bel of kom langs, binnen paar uur app of sms, of binnen max 2 dagen, gebruik dan de mail
2. zet het geluid van je email en smartphone uit, het geluid alleen al zorgt dat je wordt afgeleid
3. zorg dat email niet op je home screen staat van je smartphone, je ziet het niet en het geluid stond al uit, dus je hoort het ook niet)
4. stop met onmiddellijk te antwoorden op elke email (voorkomend voordeel als je minder antwoord krijg je ook minder emails binnen!)
5. hou eens bij hoeveel tijd je kwijt bent met je email bv met Rescue Time of van je smartphone met Moment (shocking echt waar)
6. ga af en toe off line: ga op een digital dieet (bv 2 uur) of neem een digital detox day of neem elke week een digital detox friday

kun jij een dagje zonder smartphoneBlog van Fastcompany

Het blog van Fastcompany beschrijft een concrete casus van eric, ze beschrijven beeldend de situatie met drie concete tips
1. stop met hyper responsiveness, hoe sneller je antwoord, hoe meer antwoorden je krijgt, het wordt een sneeuwbal effect (zie ook tip 4 van Rescue time)
2. stop met emails sturen in het weekend en na werktijd (lees het uitgebreide blog hierover, klik hier dat ik enige tijd geleden schreef met name over d stress die het veroorzaakt bij medewerkers)
3. stop met de CC email cultuur, waarom doe je het, is het noodzakelijke en bedenk hoeveel tijd het de ander kost

En wat ga jij doen?

Welke tip pak jij op om vanaf morgen minder te emailen, minder te stressen en vooral meer focus te hebben en te houden?
Neem je een digital detox day, samen met je collega’s?
Ga je het boek lezen van digiziek?
Of ga je een van onze masterclasses volgen over Digital detoxen?

Begin met de test om te kijken of je niet verslaafd bent aan je smartphone?
Op stopmultiasken.nl  vind je overigens tal van tips en filmpjes

Annemie Schuitemaker

directeur Career & Live en co-foundeer stopmultitasken[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]