Workshops
Altijd aan staan en digital wellbeing

Altijd ‘AAN’ staan

Altijd “aanstaan” – zoals emails checken na werktijd en altijd bereikbaar zijn – maar ook 24/7 diensten o.a. in de zorg, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de werk-privé balans van medewerkers. Dit komt omdat mensenvaak moeite hebben om hun werk in te passen in hun persoonlijke leven, en het kan leiden tot stress, vermoeidheid en een verminderde kwaliteit van leven. Digital Detoxen is het reinigen van lichaam en geest van het altijd online zijn en in de weer zijn met allerlei digitale apparaten zoals smartphones, laptops, tablets etc. We zijn 24/7 bereikbaar met onze smartphones, overdag, ‘s avonds, in het weekend en tijdens de vakantie. We kunnen niet meer zonder, we missen zaken, we doen dingen half, we raken verslaafd, we multitasken de hele dag, we zijn kortom nooit meer mindfull en geconcentreerd met één ding bezig. Dat veel mensen echt verslaafd zijn is inmiddels wetenschappelijk wel aangetoond, we krijgen zelfs cold turkeys als we niet onze smartphone bij ons hebben. Hierdoor worden we minder productief, krijgen we werk- en privé stress en worden we letterlijk ziek. Kortom hoe staat het met uw digital wellbeing?

Wanneer is uw digital detox dag, weekend of moment?

Organiseer eens een Digital detox dag met je team of vriendenclub. Dat betekent 1 dag zonder (of veel minder bezig zijn met) uw smartphone, iPad, laptop, PC en/of email. Een verademing of een kwelling? Wie durft, wie doet mee? Het begin wordt van anders werken en leven, anders omgaan met altijd en overal bereikbaar zijn! Met volle aandacht, fysiek en mentaal aanwezig zijn, zonder afleiding van je smartphone, even een keer niet snel een berichtje bekijken tijdens het eten, tijdens de boswandeling of op werkdagen tijdens de vergadering of terwijl je je kinderen thuis onderwijs geeft. Doe wat u doet met volle aandacht. Vooral nu we massaal Zoombies zijn geworden!

Maak er een digital dieet dag van (door bv je smartphone maximaal 3 keer te checken, je Facebook niet gebruiken, niet te appen) In elk geval less = more en het levert je meer focus, minder stress en bewustwording op wat altijd online zijn met je lijf en je geest doet.

Daarom geven we veel workshop digital detox, digital stress, zet je UIT-knop eens AAN  en digital wellbeing.
Begin alvast op een creatieve manier met de minde “aan”- challenge!

Wat levert het op?

Na deze workshop weet u:

  • wat jouw excuus is om aan te staan
  • wat digital detox en wellbeing is
  • waarom iedereen soms een digital detox nodig heeft
  • wat een digital detox oplevert
  • krijgt u concrete tips, ook om het email monster te killen, om vanaf morgen minimaal 1 of 2 dingen anders te kunnen doen met als doel meer energie en meer focus, zowel op het werk als privé
  • Extra focus, meer vrije tijd en werktijd;
    • Bewustwording dat soms zonder beeldscherm, smartphone of tablet zijn, iets toevoegt aan je leven;
    • Een ervaring die je kunt delen met familie, vrienden en collega’s om het onderwerp en de norm ‘altijd bereikbaar’ te zijn te bespreken;
    • Bewuste keuzes maken om af en toe digitaal te minderen;
    • Betere concentratie, meer energie en minder stress. Heeft u inspiratie om bijvoorbeeld op uw werk een stilte werkdag te organiseren

Essentieel is echter dat de workshop zonder smartphone, tablets en andere (overbodige) apparaten zal zijn. Kortom een hele workshop zonder apparaten, helaas door de Corona is de workshop wel achter een beeldscherm zoals MS Teams, Google meet of Zoom.

Tip!

Meer weten over digital detox lees onze uitgebreide blog

Inspiratie m.b.t. het digitaal werkmanifest

Interesse om met uw team mee te doen en een challenge en de nationale digital detox te spelen, mail voor meer inspiratie, laat het ons weten!

Programma
Digital detox

Tijdens de plenaire sessie beginnen we met een hartelijke introductie en welkom, waarbij we iedereen aan boord halen door middel van een korte, interactieve kennismaking. Aan de hand van gerichte vragen duiken we diep in onderwerpen als ‘always on’, digital wellbeing, de grens tussen werk en privé, en de kunst van het multitasken.

We verkennen de intrigerende relatie tussen 24/7 online zijn, multitasken, en wat dat voor ons brein betekent. Deze discussie onthult hoe het constant verbonden zijn onze aandacht en welzijn beïnvloedt. Vervolgens lanceren we in “Always on – de QUIZ”, een leuke en interactieve manier om onze persoonlijke relatie met digitale apparaten te testen en de impact ervan op ons leven, werk en welzijn te begrijpen. Ben jij iemand die werk en privé strikt scheidt, of integreer je beide werelden?

We dagen je uit met “De test; ben je verslaafd aan je smartphone?” Dit deel legt de nadruk op digitale verslaving, waarbij we het gezegde “the proof of the pudding is in the eating” letterlijk nemen. Bespreken we of we tijdens ons werk en in onze privétijd een ‘beeldbelhoofd’ krijgen van het constant staren naar schermen? En waarom is focussen zo moeilijk geworden in een wereld vol afleidingen? Dit deel is gebaseerd op het focusmodel van Nir Eyal, met een nadruk op de belangrijkste vraag: WAAROM? Wat zijn jouw interne triggers?

Daarnaast stellen we de vraag: “Waarom zijn we altijd bereikbaar?” en moedigen we de deelnemers aan om hun eigen ‘cirkel van bereikbaarheid’ te doorbreken, geïnspireerd door Leslie Perlow’s wetenschappelijke onderzoek “Sleeping with your smartphone” bij de Boston Consultancy Group. We confronteren de mythe dat we altijd moeten reageren om succesvol te zijn.

Tot slot bieden we concrete oplossingen en inspiratie voor iedereen die zijn digitale gewoontes wil verbeteren. Met een concreet actieplan kun je kiezen uit praktische tips en een ‘digital detox goodie bag’. Op persoonlijk vlak delen we vragen als: “Wat ga je vanaf nu anders doen?”, “Welke hulpbronnen heb je daarvoor nodig?”, en “Wat levert het je concreet op?” Deze sectie is ontworpen om je te inspireren en te motiveren om een gezondere balans te vinden in onze digitale wereld.

 

Duur

Variërend van 1 uur tot een hele dag

Kosten

Afhankelijk van de duur en het aantal deelnemers.

Locatie

Online en offline mogelijk, ook op locatie

Aantal personen

Van 4 tot 50 deelnemers per groep

Lees meer

Meer werkplezier

Hybride samenwerken

Ontsnap aan het onmiddellijkheidsvirus

Aanmelding en/of informatie