Blog van Career & Live
zondag 9 augustus 2020

Loopbaan APK: waar sta ik nu en hoe wil ik verder?

Voor sommige waren deze afgelopen maanden tijden van angst en onzekerheid, zoals ik in mijn vorige blog schreef. Maar toch spreek ik ook veel mensen die het een tijd van bezinning vinden en juist door het stoppen met rennen en doorgaan, de tijd hadden om na te denken. Vragen al: “waar sta ik nu en hoe wil ik verder?”, komen dan omhoog borrelen. Gezonde vragen als je het aan mij vraagt. Het kan tot inzichten leiden, maar ook tot onzekerheid. Vragen over je privé leven maar net zo goed over je werk kunnen een rol spelen in deze overpeinzingen. Goed om deze vragen en gedachten niet weg te stoppen maar juist te onderzoeken.

Gratis ontwikkeladvies

Het mooie is: per augustus is er een gratis ontwikkeladvies voor mensen. Voor het ontwikkeladvies is namelijk een tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar. Aan ieder ontwikkeladvies is een subsidiebedrag van € 700,- gekoppeld. Er is een budget van €14 miljoen euro voor 20.000 ontwikkeladviezen. Wij als gecertificeerd loopbaanadviseur bij Career & Live vragen de subsidie aan en regelen de administratie. Hierdoor wordt de drempel voor deelnemers zo laag mogelijk gemaakt.

Sparren met een professional

In de afgelopen maanden hebben zich meerdere mensen bij mij gemeld die tot het inzicht kwamen dat dit het moment is dat ze hun carrière willen overdenken of die door alle gedachte al weten dat het moment is gekomen om een stap te zetten. De vraag is en blijft altijd, hoe en wat dan? Soms kom je er zelf niet goed uit of wil je sparren en heb je behoefte aan een coach die vanuit expertise meedenkt en tools aanreikt, dan noemen we het in de volksmond loopbaancoaching. Wat is loopbaan coaching eigenlijk en wat heb je eraan en werkt zo’n traject nu écht? Een aantal vragen beantwoord:

Wat is loopbaancoaching?

Er zijn nogal veel definities in omloop maar in de kern komen ze op hetzelfde neer:

een loopbaancoach is iemand die jou op professionele manier ondersteunt in de ontwikkeling van jezelf in je loopbaan

Hoofdzaak is dat het draait om jou als persoon en jouw persoonlijke ontwikkeling. Een goede coach helpt je dus om je ambities in je baan te bereiken.

Wat heb ik aan een loopbaancoach?

Een coach helpt dus om je ambities in je loopbaan te realiseren. En ambitie, dat heeft een positieve insteek: je wil jezelf verbeteren, want je wil een volgende stap maken in je loopbaan. Je kunt ook met een vraag aankloppen bij een loopbaancoach, namelijk, ik weet echt niet welk pad ik wil bewandelen of welke keuze in moet maken. Wij zien werk niet los van jou als persoon. Dat wil zeggen, om het hele plaatje te bekijken moeten we uitzoomen. Jij bent niet alleen je werk maar ook heb je een privé leven en heb je een IK. Wij maken de vertaling op de volgende manier:

 

En in alle drie de BV’s gaan we op zoek naar jouw waarden en invulling. Wat een gelukkig IK, heeft een fijn privé leven en gaat met plezier naar werk. En natuurlijk is niet altijd alles koek en ei, privé zit het soms tegen en op je werk zijn er ook wel eens tegenslagen maar jij staat aan het roer en daar gaat het om.

Werkt het nu echt?

Ik zou nog wel even door kunnen gaan met vertellen waarom loopbaancoaching goed is en wat je allemaal aan tools kan verwachten maar eigenlijk komt het op het volgende neer. Als je nou vaker denkt, waar ben ik mee bezig, of de gedachte hebt, eigenlijk ben ik niet zo blij met mijn werk of als de dagen voorbij kruipen en je telt van weekend naar weekend, vakantie naar vakantie of gewoon de behoefte hebt om alles eens even op scherp te zetten dan is het best het overwegen waard om een loopbaancoach in de arm te nemen. Het is een investering in jezelf, het is luisteren naar dat stemmetje in je hoofd (dat je al jaren negeert), het is een kwestie van: je hebt niks te verliezen.

Jouw persoonlijke APK

Het is een soort van APK beurt, je auto heeft er elk jaar recht op, jij toch ook zo 1 keer in de zoveel tijd? Belangrijk: zoek iemand met wie je klikt, probeer zelf helder te krijgen op welke vragen je antwoord wil vinden en houd in gedachte dat zo’n traject niet een eeuw hoeft te duren. Ik zeg altijd als je na 5 gesprekken niet een heel eind bent gekomen dan ben je dat na 10 gesprekken ook niet. En je krijgt er net zoveel uit als je erin stopt, dus geef jezelf tijd en maak ruimte (in je hoofd en agenda). Overigens is de kans groot dat er in je CAO is vastgesteld dat er een jaarlijks budget wordt gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling, zoals loopbaancoaching. Tevens is er bij veel organisatie een persoonlijke ontwikkelbudget of duurzaam inzetbaarheidsbudget, dat je mag besteden. En natuurlijk, het gratis ontwikkeladvies vanuit het ministerie, maar let op, OP = OP, de subsidie pot is helaas niet eindeloos, Aan ieder ontwikkeladvies is een subsidiebedrag van € 700,- gekoppeld. Er is een budget van €14 miljoen euro voor 20.000 ontwikkeladviezen.

Ben je benieuwd of we jou ook verder kunnen helpen, neem gerust contact op met ons info@careerandlive.nl, via de chat of bel gratis 0800-0201060 en vraag naar de mogelijkheden. Gesprekken kunnen plaatsvinden thuis, ergens waar ze lekkere koffie hebben, op kantoor of via beeldbellen als dat nu fijner voor je is.

Jenny Badreddine, partner Career & Live

Loopbaancoach (NOLOC gecertificeerd) I Trainer I Teamcoach