Blog van Career & Live
dinsdag 6 februari 2024

In dialoog over hybride samenwerken moet meer zijn dan een beschuit zonder boter

Stel je voor: een beschuitje zonder boter. Droog, kruimelig, en allesbehalve inspirerend. Precies zo voelt de dialoog over hybride werken vaak aan in 2024. We navigeren door een tijdperk waarin het hybride model – een mix van thuis en kantoor – de nieuwe norm is geworden. Maar eerlijk is eerlijk, de gesprekken hierover missen vaak de smeuïgheid van een goede laag boter. Ze zijn noodzakelijk, ja, maar kunnen we het niet wat smakelijker maken? Hebben we niet dringend behoefte hebben aan een dosis humor en lichtheid in de soms eentonige realiteit van het hybride werken? Het is volgens mij hoog tijd dat we de stijfheid van de eeuwige online meetings vervangen door een vleugje creativiteit en speelsheid.

Van dirigent naar DJ: de nieuwe rol van leiderschap

In dit nieuwe tijdperk van werken transformeert de rol van de leidinggevende van een strikte dirigent naar die van een DJ op een feestje. Het draait allemaal om het aanvoelen van het ritme, het versnellen of vertragen van de beat om ervoor te zorgen dat iedereen, of ze nu thuis of op kantoor zijn, zich onderdeel voelt van dezelfde vibe. Dit vraagt om een mix van coachend, ondersteunend, en delegerend leiderschap, met een gezonde dosis vertrouwen in de autonomie van de medewerkers.

Echte dialoog: dansen in de werkelijkheid

Een echte dialoog over hybride werken is meer dan alleen praten; het is een dans, soms onhandig, soms sierlijk. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om hun ware zelf te zijn, waar huisdieren en kinderen die af en toe in beeld springen tijdens een videovergadering deel uitmaken van onze gedeelde realiteit. Het is het erkennen dat we niet alleen collega’s zijn, maar ook mensen die behoefte hebben aan verbinding, lach, en soms een schouder om op te leunen.

Op naar een speelsere toekomst

Laten we streven naar een hybride werkmodel dat niet alleen efficiënt en productief is, maar ook vreugdevol en inspirerend. Een model waarin de dialoog niet alleen draait om werklast en deadlines, maar ook om dromen, ideeën, en de gedeelde menselijkheid die ons verbindt, ongeacht waar we werken. Dus ja, laten we het hebben over hybride werken, maar laten we het doen met een knipoog, een glimlach, en misschien zelfs een virtuele high five. Want aan het eind van de dag is het de verbinding die telt, niet de locatie van waaruit we werken. Misschien is het hybride samenwerkingsspel, geïntroduceerd tijdens de allereerste “Nationale week van de werk-privé balans”, precies wat we nodig hebben om deze nieuwe werkrealiteit een beetje lichter, en een stuk smakelijker, te maken. Dit spel is niet zomaar een bordspel; het is een speelse, maar krachtige manier om de dialoog binnen teams te stimuleren, eindigend met concrete afspraken die de kern van hybride werken raken. Een ludieke manier om het ijs te breken en een startpunt voor teams om samen te komen, te leren, en uiteindelijk concrete afspraken te maken die het fundament vormen voor hun toekomstige samenwerking.

Dus niet droog en kruimelig, maar inspirerend en verbindend

Laten we de dialoog over hybride werken naar een hoger niveau tillen, met bijvoorbeeld een spel dat speelsheid met serieuze resultaten combineert. Een idee voor de volgende (inspirerende) meeting, teamuitje of zelfs de DoMi borrel. Wil je meer weten, het spel bestellen of een echte inspiratie-sessie, mail dan gelijk

Annemie Webers

hybride samenwerkingsspecialist, werkdesigner en directeur Career & Live