25 mei

Druk zijn, is een keuze!

Werkdruk, werkstress en levensstress, een kwestie van de juiste aap op de juiste schouder

We zijn drukker dan ooit. Stress op de werkvloer is  het grootste beroepsrisico ons land. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress verder bespreekbaar maken en aanpakken. 13 mei was het startsein. Op deze bijeenkomst lanceerde Asscher ook de communicatiecampagne ‘Check je Werkstress’. Volgens Assscher  is nu vaak nog een taboe om over werkstress te praten, daar schamen werknemers zich voor, geeft hij aan.

1391558_531842090238678_1769356764_nWaarom hebben we het druk?

De vraag is, waarom zijn nu allemaal zo druk? Hebben we het druk, willen we het druk hebben, kunnen we geen keuzes maken? Volgens mij is “het druk hebben” voor een groot deel een sociaal wenselijk antwoord. “Hoe is het met jou? Drukdrukdruk….” Niemand zegt, “ik verveel me te pletter” of “lekker, want de zon schijnt”. Nee we zijn altijd drukdrukdruk. Het hoort zo in 2014, lijkt het wel.

torenTorentje bouwen!

Als je het echt te druk hebt, dan moet je er iets aan doen toch? Thuis en op je werk. Je kunt zowel thuis als op je werk druk zijn en ook stress hebben. Maar je kunt ook kiezen voor iets anders, namelijk heel simpel, gewoon minder doen. Stop met hele lange to-do lijstje, maak een echt “Dit ga ik DOEN lijstje”, dus geen…”dit zou ik wel willen doen”, maar simpel, “dit GA ik doen deze week doen, hier durf in mijn handen voor in het vuur te steken, dit Gaat gebeuren” lijstje. Dan is je lijst al een stuk korter, en je hoofd al een stuk leger. Hoe? Maak een letterlijk eens toren van dingen a. die je moet doen, daarboven op b. dingen die je leuk vindt om te doen, daarboven op c. haat om te doen en als laatste d.echt gaaf vindt om te doen. Dan kom je net als ik tot de conclusie dat je veel meer te doen hebt dan je tijd hebt…dus blijf je altijd racen, ga je to- do lijstje maken, word je gestresst en loopt je energie, je batterij leeg. Maak nogmaals  een toren maar nu van de dingen die je ook echt GAAT doen. En zie het verschil…..die toren is waarschijnlijk meer dan 2 maal zo klein. Echter blijf realistisch en laat de rest achterwege, dan kun je ook tevreden zeggen…zo dat heb ik gedaan. Je schrikt van de dingen die je wilt doen, m aar toch nooit zult doen: “it is easier to do trivial things that are urgent than it is to do important things that are not urgent. It is also easier to do little things we know we can do, than  to start on big things, we are not to sure about”, zegt Gergus OÇonnel in zijn briljante boek The power of doing less.

Weg met die aap? En vooral de email gorilla!

apenDagelijks krijg je allerlei apen, die eigenlijk niet van jou zijn. Vraag je af: van wie is de aap, hoort die bij mij? Of hoort die bij een collega of je partner of……. Als we nu allemaal deze week eens een enkel de apen op onze schouders houden die bij ons horen en de rest terug zetten. Een soort moderne stoelendans. Dus…krijg je een aap, denk dan goed na. Hoort die mij mij, of bij een ander en zet de aap dan terug en zeg luid en duidelijk:  “Nee, dat kan lukt me nu niet deze week”.  Punt. En zo kijk je ook naar je email, want email, dat is niet gewoon een aap, maar een enorme gorilla, die vreet je hele dagelijkse werk- en privé tijd op. Weg met alle die onzinnige mailtjes in de cc of erger nog de bcc. Enkel die mailtjes behandelen die een goed titel hebben en een duidelijke vraag, en anders…weg ermee. Mail is heel simpel, 1 maal in je handen nemen en gelijk beslissen: de drie D’s: 1. do it of 2. delete it of 3. ditch it. Andere keuzes moet je niet maken. Gemiddeld nemen we een mail wel 6 maal in onze handen, dat vreet tijd. Niet doen.

Geniet en manage je energie, niet je tijd!

Zoals ik al eerder aangaf (in een blog met 10 tips:) manage je energie en niet je tijd. Ik heb vandaag heerlijk genoten van de zon, ben lekker met mijn dochter naar haar paardendressuurwedstrijd gegaan en alle andere apen…die heb ik laten liggen of terug gezet. Heerlijk. Dat moet ook wel, want deze week moet mijn allergrootste aap helemaal af, mijn afstudeerthesis en onderzoek over (hoe kan het ook anders) Work life balance:  Organizational Work Life support by line managers, a Management lottery or not? Ik ben bijgetankt, ik ga a.s. donderdag tot en met zondag de laatste loodjes van mijn thesis aanpakken, vol energie, daar heb ik zin in. De email gorilla’s, die  delet of ditch ik. Ik neem elke 90 minuten pauze, sport elke dag, sluit de dag of met minimaal 3 positieve zaken of gedachtes. Ik  kijk vol energie uit naar de workshop Minder werkdruk die ik maandag 2 juni verzorg voor een van onze klanten. Ook kijk uit naar GezondInbedrijf2014 waar we een stand hebben, een inspirerende omgeving waar we elk jaar met veel plezier veel inspiratie opdoen over het thema Vitaliteit praten. Wellicht ontmoet ik je daar, er zijn nog plaatsen. Ik eindig waar ik mee begon: Druk zijn of het druk hebben is een keuze. Je kunt je smartphone uitzetten, je kunt apen van je schouders afhalen. De vraag is? Durf je dat en wil je dat? Waar een wil is, is een weg! Doe eens  gek, denk eens om of zeg gewoon Nee! Annemie Schuitemaker, met slechts een paar aapjes!