Blog van Career & Live
zondag 26 januari 2020

Kan dat, een dag zonder digitale afleiding?

Stel je voor dat je 20 februari 2020, slechts één dag, geen email zou ontvangen noch verzenden, geen whatsapp van collega’s of vrienden zou ontvangen of op LinkedIn of social media zou zijn? Vergaderen met je volle aandacht, fysiek en mentaal aanwezig zijn, zonder afleiding van je smartphone, even een keer niet snel een berichtje bekijiken tijdens de vergadering. Een verademing of een kwelling?effectief vergaderen 10 tips

Digital wellbeing van medewerkers, hoe staat het daarmee?

Vitallteit, duurzame inzetbaarheid, we zijn er druk mee, maar wat doen organisaties echt aan het digitale welzijn van medewerkers? Wat doen we met zijn allen om mensen de autonomie echt te geven, en te gunnen om soms off-line te zijn? Ik ken een voorbeeld, namelijk het Belgisch bedrijf Studiebureau Jonckheere uit Brugge. Het bedrijf heeft wel heel drastische maatregelen genomen tegen mogelijke burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails toekomen. “Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt zaakvoerder Koen Jonckheere. Tuurlijk, de autonomie is deels weg, maar het geeft wel lucht aan medewerkers. Ik zeg niet dat dit het ei van Columbus is, maar het zet me wel tot denken. Kortom, digital wellbeing hoort volgens mij in elk vitalteitsplan. En niet enkel gericht op kennis maar vooral ook op de omgeving, zoals het Belgische studiebureau het heeft gedaan. Dat is geen betutteling, dat is zorgen dat de omgeving faciliteert. Dus ik daag iedere organisatie uit:

Doe mee met de Nationale Digital Detox Dag op 20-02-2020

digital detox en concrete tipsMaak kenbaar aan je collega’s, vrienden en familie via app, voicemail en onderaan je email dat je 20 februari 2020 niet reageeert op berichten, omdat je bewust een dag niet bezig bent met je smartphone, laptop etc. Geef aan wanneer je WEL weer reageert.

Die dag kun je gebruiken of met focus en vol concentratie te werken en/of te genieten en bezig te zijn met de echt belangrijke dingen (op je werk en je leven, zonder afleiding), fysiek en mentaal aanwezig te zijn en vooral te genieten met echte aandacht. Voor de twijfelaars. Hier staan 30 redenen om een digital detox te doen

Wat levert het je op?

• Extra vrije- en werktijd;
• Bewustwording dat soms zonder ‘beeldscherm’, smartphone of tablet zijn, iets toevoegt aan je leven;
• Een ervaring die je kunt delen met familie, vrienden en collega’s om het onderwerp en de norm ‘altijd bereikbaar’ te zijn te bespreken;
• Bewuste keuzes maken om af en toe digitaal te minderen;
• Betere concentratie, meer energie en minder stress.

Meedoen met je collega’s, familie of vrienden?

  • Deel dit bericht met zoveel mogelijk collega’s, vrienden en familie
  • Gebruik de hashtag #ddd2020 en laat weten hoe jij het gaat aanpakken
  • Meer tips: mail naar info@careerandlive.nl o.v.v extra tips voor digital detox dag
  • Speel het Digital Detox Spel die dag met je collega’s, zie in dit bericht, gratis te downloaden
  • Wil je incompany workshop voor het hele team?
  • Maak er een digital detox Challenge van, je kunt het ook “kleiner” maken bijvoorbeeld tussen 08 en 10 uur zoals de Belgen doen.

Let op, zeg niet gelijk NEE: bij mij is dat onmogelijk. Waar een wil is, is een weg.

Of maak er een digital dieet dag van (door bv je smartphone maximaal 3 keer te checken, je Facebook niet gebruiken, niet te appen) In elk geval less = more en het levert je meer focus, minder stress en bewustwording op wat altijd online zijn met je lijf en je geest doet.

Wie durft, wie doet mee? Laten we zorgen dat 20-02-2020 het begin wordt van anders werken, anders omgaan met “altijd en overal bereikbaar zijn”!

Annemie Schuitemaker
Founder van de jaarlijkse Nationale Digital Detox dag

]