Blog van Career & Live
zaterdag 8 juni 2019

Like je offline leven, wat wij kunnen leren van onze Belgische buren?

Onze smartphone is het perfecte hulpmiddel om alle dode momenten te verlevendigen met een digitale snack. Maar je brein heeft die dode momenten nodig om te archiveren, te dagdromen en tot rust te komen. Werknemers die meer dagdromen zijn productiever dan collega’s die dat niet doen”, vertelt expert Gert Van Daele van het PVI (Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) van de provincie Antwerpen). Tijdens een congres van het PVI lag het accent dit keer onder meer op het gebruik van de smartphone als belangrijk onderdeel van welzijn op het werk. Aan 350 preventieadviseur en HR-verantwoordelijken werd een oproep gelanceerd om een beleid te maken rond gezond smartphonegebruik op het werk en thuis. Voor het hele artikel klik hier. Kortom, het belang voor het welzijn van mesen werd echt direct gekoppeld aan de digitale altijd on-line mentaliteit. Hoe veel goeds het ons ook brengt, het heeft ook nadelen voor ons welzijn en beleid maken is essentieel, dat kunne we leren van onze Belgische buren, ik werd echt blij van dit bericht, dat ik dan ook graag deel.

De zes uitdagingen van de campagne ‘Like je offline leven

1. Slapen zonder smartphone

2. ‘Smart’ omgaan met apps

3. Meldingen in toom houden

4. Stoppen met phubbing

5. Tijd doden zonder smartphone

6. Bewust een tijdje offline

Tevens staat er een (online) test op, kortom een mooie en inspirerende website kopop.be vol met interessante artikelen. Complimenten aan onze Zuiderburen en de initiatiefnemers van deze site koop.be: PVI, Mediawijs en de gezinsbond.

Inspiratie ook voor Nederland

Digital detoxen, bewust off-line zijn, zowel zakelijk als privé, is een onderwerp waar ik al jaren mee bezig ben en me inspireert als focusoloog en directeur van Career & Live en founder van de nationale digital detox dag. Ik hoop dat onze Zuiderburen nog meer mensen kunnen inspireren en bewustwording geven om bewust af-en-toe off line te zijn. Bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode.

Daarom deel ik graag deze poster (off-line samen met je vrienden en /of gezin) en het digital detox spel om samen met collega’s in gesprek te gaan over af-en-toe-off-line te zijn. Of bel of mail ons voor een inspirerende lunchlezing of workshop voor met je collega’s. Of voor ondersteuning en inspiratie met betrekking tot het opstellen van beleid over dit onderwerp.

Annemie Schuitemaker

 

focusoloog