Blog van Career & Live
donderdag 20 oktober 2016

HBR artikel: Onderzoek toont aan wat we al lang weten, maar niet genoeg doen:

Vakantie zorgt voor meer succes, geluk en minder stress, zowel thuis als op het werk. Dit is wetenschappelijk gezien al vele malen bewezen. Maar waarom doen we dat dat niet?Het onderzoek Time Off geeft hier de volgende antwoorden op, het is weliswaar een Amerikaans onderzoek, maar legt wel degelijk de vinger om de soms zere plek.

vakantie zorgt voor meer succes

De cruciale rol van de leidinggevende

Het blijkt dat bijna 6 van de 10 werknemers aangeven een gebrek aan support van hun direct leidinggevende ervaren, om hun vakantie op te nemen? De vraag is uiteraard, is dit Amerikaans of is dat in Nederland ook zo? In een onderzoek van Expedia blijkt het volgende:

“Ondanks het feit dat we ons niet bezwaard voelen vakantiedagen op te nemen, neemt bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) minder dagen op dan ze ontvangen.” Tegelijkertijd zegt het onderzoek ook “Steeds meer Nederlanders voelen zich niet bezwaard om daadwerkelijk vakantiedagen op te nemen. Dit jaar zien we dat dit aantal zelfs met 15 procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Een positieve ontwikkeling, omdat vakanties bijdragen aan geluk, gezondheid en goede relaties. Het is goed er regelmatig tussenuit te gaan.”

 

Vakantie levert absoluut iets op voor werkgevers en werknemers!

Het onderzoek geeft een mooi overzicht wat vakantie oplevert en dat strookt ook weer met het Nederlandse onderzoek:

vakantie geeft meer succes

De clou van het verhaal

De clou van het onderzoek is de volgende: Het lijkt dat doorgaan, altijd bezig zijn met je werk, weinig vakantie nemen en altijd 24/7 on zijn zorgt voor meer productiviteit en succes. echter het onderzoek toont aan

People who took fewer than 10 of their vacation days per year had a 34.6% likelihood of receiving a raise or bonus in a three-year period of time. People who took more than 10 of their vacation days had a 65.4% chance of receiving a raise or bonus.

Meer lummelen

Dat betekent eigenlijk, meer lummel tijd, overdag, ’s avonds, in het weekend en vakanties nemen. Dan pas laad je letterlijk op, kun je je hoofd leeg maken, lekker lummelen en word je pas echt succesvol, wat betreft je werk maar ook voor je privé leven. Immers, leef je om te werken om werk je om te leven? Ik zou zeggen: one life, just live it?
Interesse hoe je dat kunt doen of hoe je in gesprek kunt gaan met je manager, kijk eens naar onze workshop In dialoog over werkdruk, werkstress en werk privé management

Annemie Schuitemaker, net terug van 3 dagen Oslo: een heerlijke mini vakantie met mijn zoon van 18. Een aanrader, vooral het 22 juli centre, indrukwekkend over de aanslagen op 22 juli in Oslo