Blog van Career & Live
donderdag 9 juli 2020

Kitty zegt dat het altijd beter kan!

Ik leef er naar toe als een kind, eindelijk (bijna) vakantie. En toch is daar dat kritische stemmetje. Kitty noem ik haar, geleerd tijdens mijn ACT training (acceptatie and commitment therapy). Geef je kritische stem een naam.

Kitty: jeetje je hebt 3 maanden thuis gewerkt en dan ben je toch toe aan vakantie, bijzonder?!

Nee, Kitty is niet mild, ze is eigenlijk nooit mild. Het kan altijd meer, beter, actiever, gezonder, leuker, en noem maar op, alles met ‘er erachter. In de loop der jaren lukt me steeds vaker om haar te bedanken voor haar input en dan toch de zachtheid op te stop multitaskenroepen, het is goed zo, je hebt recht op rust, je mag minder hard werken, niet alles hoeft een 10 te zijn, een gebakken ei is ook avondeten, een huis hoeft niet elke dag schoon en opgeruimd te zijn, je hoeft niet altijd gezellig en inlevend te zijn. En JA, ik mag dus verlangen naar vakantie want oh wat waren de afgelopen maanden anders dan ik me had voorgesteld (en ik denk voor velen van jullie). Maar ondanks het feit dat het me beter lukt, is Kitty bij tijd en wijlen genadelozer dan ooit. In de afgelopen maanden was alles zoals het nooit eerder was en dat maakt dat ik meer ben gaan nadenken over die kritische stem maar eigenlijk vooral over die zachte stem, die er ook is. Die wil ik meer ruimte gaan geven, de vakantie is de ideale tijd om daar mee te starten.

Aanpassingsvermogen

Het was een bijzondere tijd en ondanks dat het nog niet bij het oude is, voelt het wel al anders nu. Er is de afgelopen maanden zoveel gezegd en geschreven over Corona, een woord dat  een half jaar geleden voor mij niet meer betekenis had dan een biertje in een glazen flesje is nu een woord dat dagelijks meerdere malen per dag over mijn lippen komt en als ik het een dag niet gebruik dan hoor ik het van anderen want het is simpelweg niet meer weg te denken uit onze samenleving op dit moment. Maar alleen al het feit dat het oude gewoon er niet is, zorgt ervoor dat wij ons moeten aanpassen. Aanpassen, niet 1 keer maar elke keer weer opnieuw. En dat kost energie en ja tuurlijk komen er ook mooie nieuwe initiatieven voor in de plaats en biedt het ook kansen. En toch wil ik ook stil staan bij de energie die kost om afscheid te nemen van het oude en je te vormen naar het nieuwe;  aanpassingsvermogen.

Aanpassingsvermogen wil zeggen: efficiënt blijven werken/leven onder wisselende omstandigheden door je steeds aan te passen aan de omgeving, taken, verantwoordelijkheden, en/of mensen.”

Een skill die hoog gewaardeerd wordt in het leven. Maar welke competenties heb je daar nou voor nodig?

  • Inlevingsvermogen (check!)
  • Discipline (Mwah)
  • Samenwerken (check al hou ik ervan om lekker alleen te werken)
  • Stress hanteren (kan altijd beter, ja ook als stress coach)
  • Flexibiliteit (jawel, check)
  • Snel schakelen (kan ook altijd beter)
  • Assertiviteit (check)

Dat is een hele lijst met competenties die je nodig hebt om aanpassingsvermogen te ontwikkelen. En dan nog een belangrijke noot; naast deze competenties is het dan ook nog van belang om de balans te vinden tussen de belangen van je omgeving en je eigen belang. Voor sommige appeltje eitje, voor anderen een monsterklus of alles ertussenin.

Ik ga op vakantie en ik neem mee?

Altijd te veel kleding en nu helemaal want in Nederland is het maar altijd afwachten met het weer. Ik neem mee aanpassingsvermogen (in ieder geval om te oefenen) en zo min mogelijk van Kitty. Er is geen betere tijd om te oefenen met aanpassingsvermogen dan tijdens vakantie; eens niet plannen maar zien wat de dag brengt. En Kitty die laat ik het liefst thuis maar eerlijk is eerlijk, ze hoort ook een beetje bij mij. Ontspannen is het doel, lief zijn voor mezelf en loslaten, dat brengt vast van alles waar ik straks na de vakantie weer mee aan de slag kan.

Ik wens iedereen een heerlijk ontspannen vakantie toe, thuis of niet. En geef je kritische stem eens een naam, dan kun je ook steeds makkelijker herkennen wanneer jouw “Kitty” aan het woord is, en wellicht helpt alleen de bewustwording al om er niet altijd meteen aan te gehoorzamen. Wil je meer weten over onze aanpak van ACT coaching en training, mail dan gerust info@careerandlive.nl

Jenny Badreddine

(team)coach, trainer en partner Career & Live

P.S. vakantie is geen overbodige luxe, maar een belangrijk herstelmoment. Belangrijk voor het welbevinden en de gezondheid, blijkt o.a. uit onderzoek van TNO