Blog van Career & Live
donderdag 16 november 2023

Ontspanning als ambitie en de kunst van groei: een reis door inzichten van de week van de werkstress

De afgelopen dagen waren doordrenkt van inspiratie tijdens de week van de werkstress en gisteren was het het evenement rondom de Week van de Werkstress, geleid door de bezielende Thijs Launbach. Minister Karien van Gennip deelde niet alleen haar visie op de week van de werkstress, maar ook haar prachtige ambitie om ooit minister van ontspanning te worden. Een doel dat ze serieus neemt door actief de tijd te nemen voor ontspanning. Een tip die ze deelt is haar voornemen om elke ochtend, na een overnachting in een hotel, de dag te beginnen met een verkwikkende hardloopsessie.

Sociaal verlof

Er kwam een zeer mooi gesprek tot gang met een ervaringdeskundige, Rielle Nij Bijvank en Kees Kraaijeveld. Het ging over werkstress, en ook de invloed van het privé leven. Ik noem het altijd privéstress, raar dat we dat woord eigenlijk niet kennen. Ook rouwverlof kwam ter sprake, we hebben eigenlijk zoveel soorten verlof, want het gaat vaak niet om ziek zijn, maar omdat bijvoorbeeld mantelzorgverlof er niet is, wordt iemand vaak “noodgedwongen” ziek gemeld. Ik pleit voor een nieuw soort verlof; het sociaal verlof, waarin we alle vormen van verlof in een woord hebben, dus geboorte, bevalling, rouw, mantelzorg en wat er niet nog meer kan spelen in iemands leven. Dan hebben we in een keer alle vormen in een term, het is sociaal omdat het niet om werk gaat, het is sociaal omdat de werkgever oog heeft voor de problematiek en he

t is sociaal zodat we iemand dan de verdiende rust of time out geven die nodig is. idee voor een nieuw kabinet wellicht? Tevens ontlasten we zo de arbo-diensten, HR afdelingen en de medewerker voelt zich minder “buiten spel staan”.

Positieve gezondheid

Een ware inspiratiebron was Machteld Hubert, die haar inzichten deelde over positieve gezondheid. Ze introduceerde het concept van het spinnenweb, waarbij lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren met elkaar verbonden zijn. Ze moedigde aan om zelf te bepalen welk aspect van het spinnenweb je wilt verbeteren en dagelijks kleine oefeningen toe te passen. Met een knipoog benadrukte ze de vraag: wat houdt je tegen?

Meten = weten

De dag bereikte zijn hoogtepunt met de energieke Marc Lammers, die de zaal in vuur en vlam zette. Hij benadrukte het belang van meten is weten in het voorkomen van verkeerde training of het ontdekken van onjuiste technieken. “We meten niet, dan weet je ook niet,” waren zijn woorden. Hij deelde inzichten over de cirkel van invloed en moedigde aan om eigenaarschap te nemen over je proces. Mensen moeten zelf eigenaar zijn van hun plan; het is niet aan anderen om dat voor hen te bedenken. Maak mensen eigenaar van het plan. Lammers spoorde aan om niet alleen successen te vieren, maar ook verbeteringen. Hij stelde voor om van werk en leven een spel te maken, met rewards en levels, vergelijkbaar met de verslavende elementen van games. Het idee van het leven als een spel, waarbij je uit je comfortzone stapt en uitdagingen aangaat, resoneerde krachtig in de zaal.

Flow

Om in de woorden van Lammers te blijven ik kwam  echt flow. Deze week van de werkstress heeft niet alleen bewustzijn gecreëerd, maar ook concrete tools en inzichten geboden. Laten we samen werken aan een toekomst waar ontspanning niet alleen een ambitie is, maar een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. En zoals Machteld zei: elke dag een draadje, is een hemdsmouw in het jaar. Dus met kleine positieve stapjes, elke dag weer.  Ik kijk terug op een machtig mooi event, waarbij ik me letterlijk weer realiseerde hoe belangrijk verbinding is, zoveel mensen weer te spreken! Ik hoop dat er ooit een moment komt dat er geen week van de werkstress meer nodig is, maar ik vrees dat dat nog even zal duren. Wil je niet wachten tot volgend jaar, ga dan alvast het werkstress kwartetspel spelen met je team.

 

Annemie Webers