Blog van Career & Live
zondag 7 februari 2016

Maakt werken niet gelukkig?

Leven om te werken of werken om te leven? In het FD van zaterdag stond een bijzonder interessant artikel van Mathijs Bouman met als koptekst: Wetenschappelijk bewezen: werken en studeren maken niet gelukkig. Dansen en vrijen wel! Ik ben dol op de artikelen van Mathijs, maar deze trok nog meer mijn aandacht dan anders. Mathijs haalt een onderzoek aan uit Engeland uit de Economic Journal van Alex Bryson van de London School of Economics en George MacKerron van de universiteit van Essex. Zij zien geluk als de stroom van plezierige gevoelens die een mens ervaart van moment tot moment. De onderzoekers gebruikten een app, Mappiness, die ik gelijk geïnstalleerd heb op mijn smartphone. Ik raad iedereen aan het artikel van Mathijs te lezen en ook het bijbehorende plaatje met gelukscoefficient te bekijken. Evenals het installeren van de app, het geeft je wel absoluut een stuk bewustwording van je eigen geluksmomenten.

werken om te leven of leven om te werkenDaar eindigt Matthijs ook mee, met deze vraag. Geluksdoelstelling als beleidsdoelstellingen van de overheid is niet haalbaar en wellicht ook niet wenselijk. Maar wat kunnen we er zelf mee, als mens en wat kunnen werkgevers ermee? Volgens mij is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe gelukkig jij wordt van je werk. Uit de gelukscoefficienten tabel blijkt dat werken en studeren een gemiddelde score hebben van -5,4% t.o.v. bijvoorbeeld vrijen +14,2% of dansen +9,3%. Hou echt eens bij waar je gelukkig van wordt en als dat echt laag scoort, lager zelfs dan de -5,4%, kijk dan waar je meer geluk van zou kunnen ervaren. Het is niet voor niets dat zoveel mensen kiezen voor loopbaanadvies coaching. Soms helpt een klein zetje, een spiegel om helder te krijgen waardoor je geen geluk of weinig geluk ervaart in je werk. Het zou toch echt zonde zijn om tot je 67e doodongelukkig te zijn op je werk. Dat hoeft niet altijd een duur traject te zijn, er is sinds kort zelfs een online tool, de Loopbaanwijzer waar je voor minder dan € 100,00 een gedegen advies krijgt. Maar je kunt het uiteraard ook nog simpeler houden, installeer de app Mappiness en hou zo eens bij wat jouw geluksmomenten zijn. Want zoals bij alles geldt; bewustwording is essentieel.

Meer geld of meer vrije tijd?

In de Huffington post stond onlangs een mooi artikel over geluk: According to a study involving more than 4,600 participants recently published by the Society of Personality and Social Psychology, people who value their time more than their money tend to be happier than those who value their money more than their time. In 2013 publiceerden ze bijgevoegd overzicht over Happiness, waarmee ik altijd veel inspiratie opdoe als ik even niet meer weet wat ik kan doen om uit de dip te komen, hij hangt op mijn koelkast en de werkkamer!

Geluk = andere mensen!

Een andere inspiratiebron voor Geluk is voor mij overigens altijd het boek van Leo Bormans, Geluk, een inspirerend boek waarin hij vanuit de wetenschap naar geluk kijkt. De mooiste uitspraak vind ik die van Christopher Peterson die stelt dat we het grote geluk krijgen van andere mensen. Hij stelt dat het moeilijk om in je eentje echt gelukkig te zijn.

Als we dat gegeven nu eens gebruiken als basis voor geluk, dan kan werken ook weer zorgen voor geluk. Dat matcht ook weer aan mijn eigen bevindingen, telkens wanneer ik in loopbaanadvies gesprekken aan mensen vragen waarom ze werken is een van de belangrijkste reden die mensen noemen altijd, de ander, collega’s, sociale contacten. En als we er zo naar kijken is de cirkel weer rond. Dan kan werk ook weer zorgen voor geluk. dat is volgens mij dan ook weer iets waar werkgevers mee aan de slag kunnen. Het uitgangspunt dat andere mensen, samen een basis van geluk is. Door te zorgen dat mensen goed, prettig en positief kunnen werken met anderen, vergroten we elkaars geluk.

Toeval bestaat niet

Tot mijn verbazing zie ik dat ik vorig jaar om deze tijd ook blogde over het thema geluk. Als fervent aanhanger van de positieve psychologie een van mijn stokpaardjes. Toen eindigde het blog met: Wie gun jij een Geluks- en Talentenadvies voor Valentijnsdag? Ben jij ook op zoek naar meer dan loopbaanadvies, maar naar een Geluks- en Talentenadvies, dan moet je bij Career & Live zijn. Als Valentijnskado verloten we 1 Geluks- en Talentenadviestraject, Mail even naar info@careerandlive.nl waarom jij vindt dat jouw geliefde (of stille) liefde of iemand anders die je dierbaar is zo’n “geluktstraject “verdient. We laten 14 februari weten wie de winnaar is.

Dat doe ik nu weer, het is weer bijna Valentijnsdag. Ik blijf een optimist, die iedereen blijft gunnen dat hij of zij kan genieten van zijn werk en zijn leven. Omdat ik ervan overtuigd ben en blijf, met wat Confusius ooit heeft gezegd:

Annemie Schuitemaker, 100% ervan overtuigd dat een mens moet kunnen genieten van zijn werk EN zijn leven, one life, juist live it![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]