Blog van Career & Live
woensdag 13 maart 2024

Haal privé stress uit de taboesfeer

Oh, de vreugde van moderne arbeid! Waar we eens dachten dat werknemers als kameleons van kleur veranderden zodra ze het kantoor binnenstapten, onthullen recente inzichten een schokkende waarheid: mensen blijven mensen, zelfs met een badge om! Stel je voor, het leven buiten de glazen kantoordeuren beïnvloedt daadwerkelijk hoe Jan en An zich voelen en presteren. Verbluffend, nietwaar?

De echte schurken

Oh, de hilariteit van de illusie dat we, als werknemers, ons leven aan de deur kunnen afgeven, en binnenstappen in een rijk waar privézaken ophouden te bestaan. De cijfers liegen er niet om: de voornaamste schurken in dit drama – hoge werkdruk, zelfopgelegde verwachtingen van Olympische proporties, het voelen van een kameraadschap met eenzaamheid in de steun van collega’s of management, en een werk-privébalans die meer weg heeft van een wankele koorddans – zijn geen onbekenden.

De scheidslijn tussen kantoor en thuis is net zo duidelijk als een tweet van een politicus

Kortom, welkom in het glorieuze tijdperk van het moderne werklandschap, waar de scheidslijn tussen kantoor en thuis net zo duidelijk is als een tweet van een politicus. In dit schouwspel van ogenschijnlijk werkgeluk, waar Nederlanders ondertussen zuchten onder de druk van werkstress – met maar liefst 87% die bekent slachtoffer te zijn van deze nationale epidemie – wordt het toneel gezet voor een groteske komedie.

Praten, ja praten

En dan, alsof het licht schijnt aan het einde van deze bureaucratische tunnel, wordt er een revolutionaire oplossing voorgesteld: praten. Ja, het onthullen van ons ware zelf, niet als kameleons die kleuren veranderen met elk nieuw kantoorgebouw, maar als mensen die dragen, voelen, en lijden onder de gewichten van hun persoonlijke levens. Maar wacht, er is meer. Het blijkt dat dit radicale idee van het erkennen van de menselijkheid binnen de kantoormuren, het idee dat het bespreekbaar maken van privézaken daadwerkelijk burn-out kan voorkomen en werkplezier kan verhogen, nog steeds een verre droom lijkt. Managers, onze geëerde poortwachters van productiviteit, blijken vaak verstrikt in een web van ontkenning, met de overtuiging dat de scheiding van werk en privéleven net zo makkelijk is als het scheiden van taken op een to-do lijst.

Haal privéstress uit de taboesfeer

Dus, terwijl we ons koesteren in de ironie van de moderne werkplek, waar de grenzen tussen werk en privé net zo duidelijk zijn als mist op een herfstochtend, laten we een moment nemen om te reflecteren. Laten we onze innerlijke kameleons omarmen, de dialoog openen, en misschien, slechts misschien, kunnen we een wereld scheppen waar werk en privé niet langer rivalen zijn, maar partners in de dans van het leven. Kom maar op, haal privéstress uit de taboe sfeer! Wie durft?

Annemie Webers

directeur Career & Live
Voorzitter community mentale gezondheid OVAL