Blog van Career & Live
zondag 25 november 2018

Lekker niets doen, lummelen

Racen van hot naar her, een doekje over de tafel, een appje hier, een boodschap daar, zo en de dag is weer klaar. Op de bank met een boek of toch nog even achter de laptop en op outlook. De laatste rommel opruimen en voor je het weet is de avond voorbij, want morgen ben je in al je drukte weer van de partij. Maar wanneer heb je nog eens tijd om te lummelen, lekker niks doen?

Lummelen: een tijd luiachtig doorbrengen; zijn tijd verdoen; = lanterfanten
(Van Dale ) Luiachtig….. het woord zegt het al, het lijkt niet meer te passen in de geest van deze tijd maar niets is minder waar. Het is van levensbelang dat we meer gaan lummelen.

Waarom is lummelen zo belangrijk?


Omdat lummel-tijd ervoor zorgt dat je kunt herstellen, bijkomen, bijtanken, op adem kunt komen. Je brein krijgt de tijd en de ruimte om alles op te slaan, je creativiteit krijgt weer ruimte en niet alleen je brein maar ook je lijf heeft hersteltijd nodig. Zoals Alan Lightman (1948) hoogleraar in de menswetenschappenzegt:“We moeten ons eerst bewust zijn van het probleem. De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.”

Moeilijk of juist makkelijk

Waarom vinden we dat zo moeilijk? En hoe kunnen we daar verandering in brengen?Lummelen gaat vaak gepaard met schuldgevoel, althans bij mij. Ik kan toch niet gewoon overdag op de bank hangen? Of gewoon helemaal geen plan hebben voor een ochtend of een middag? Dat is zonde van de tijd vertel ik mezelf. Ik hoor dit ook van veel cliënten met stressklachten als ik vraag of ze een beetje rustig aan doen en soms gewoon een uurtje op de bank zitten met een blaadje ofzo. Er lijkt wel een taboe te hangen op niksen. In een 24 uur economie, een digitale economie, is het ook stukken moeilijker dan 50 jaar geleden om je te onttrekken aan de drukte. Zit je net op die bank, komt er een discussie op gang in een whatsapp groep over waar te gaan eten vrijdag of komt de reminder binnen dat je nog geen Hello Fresh maaltijden hebt geselecteerd. (uit het leven gegrepen toch;-)

Concrete lummel tips

En toch, er zijn tips en trucs om daadwerkelijk meer te gaan lummelen:

  1. elke dag een half uur lopen, gewoon wandelen en rondkijken
  2. elke dag tijd (een uur ofzo) inplannen zonder beeldschermen
  3. meer mediteren of gewoon in stilte ergens zijn
  4. stoppen met multitasken
  5. doe dingen met aandacht, al is het tandenpoetsen
  6. neem je gedachten niet de hele tijd te serieus
  7. dus je mag best gewoon overdag op de bank zitten en niks doen
  8. neem minimaal 3 pauzes op een werkdag
  9. luister muziek (bij voorkeur muziek die je mooi vindt)
  • plan minimaal 1 avond in de week een avond niks in

Mijn verlanglijstje

Dus op mijn lijstje voor Sinterklaas, staat dit jaar, een lekker zacht dekentje voor op de bank en een potje lummelen. (Die beste man doet de rest van het jaar niks anders dan lummelen daar in Spanje en ga ik maar eens een voorbeeld aan nemen)

Jenny Badreddine

Trainer en coach
partner Career & Live