Blog van Career & Live
dinsdag 1 januari 2019

Digiëten, digitaal afkicken, digiminderen, digitaal detoxen

Allemaal verschillende woorden met hetzelfde doel: minder tijd online en meer tijd voor echt belangrijke zaken en mensen. Op de vele lijsten van goede voornemens staat “minder online” zijn, minder met de smartphone in de weer zijn in de top 5 en meestal zelfs in de top 3. We krijgen massaal e-besitas naast obesitas. Je vindt het wellicht een raar woord, digiëten, een combi van diëten en digitaal. We weten inmiddels allemaal dat gezond en niet te veel eten het beste voor je gezondheid is. We kunnen een parallel trekken met de smartphone. Af en toe online, op bepaalde plaatsen en bepaalde tijdstippen, kan ons gemak of meer productiviteit opleveren. Echter altijd online zijn, kan gezondheidsproblemen opleveren.  Zoals een gezond dieet goed is voor ons lijf, is een digieet goed voor onze geest.

Van de nood een deugd maken

Onlangs was ik in Cuba en aangezien wifi en internet daar nog niet wijd verbreid zijn, was ik een week echt off-line samen met mijn dochter van 19. En de eerlijk gebied mij te zeggen, het was echt heerlijk, vonden we beiden. Geen onrust in ons hoofd, veel boeken gelezen, vele spelletjes gedaan en geen email gecheckt, veel gelummeld en vooral heerlijk geslapen.

Hoe kun je dat nu aanpakken, dat goede voornemen?

7 fantastische en haalbare tips, de uitgebreide versie kun je vinden op itistimetologoff.com, een fantastische site met tal van tips, boeken en inspiratie. Twijfel je nog of jij dit nodig hebt, doe dan de gratis test; ben ik een smartphone junkie? Of…check gewoon je beeldscherm tijd op je smartphone via de app moment, je schrikt ervan.

  1. Monitor je beeldscherm tijd
  2. Lunch zonder beeldscherm
  3. Geen beeldschermen als je met ieamdn in gesprek bent
  4. Hou een grote schoonmaak op je smartphone en laptop
  5. Laad je smartphone of laptop op in een andere kamer dan je slaapkamer
  6. Ditch digital junk (mooier in het Engels!)
  7. Text minder en praat meer

Wil je echt off-line, lees dan een van deze boeken

Wordt deze stilte coupé trending in d2019 of…..?

Dit filmpje van de NS vind ik briljant en zet mij tot denken aan. En tot actie. Ik blijf op mijn digieet, net zoals in Cuba, soms online maar vooral soms bewust off-line, voor een gezondere geest, minder stress, meer focus/concentratie en meer aandacht voor familie en vrienden.

Annemie Schuitemaker

focusoloog en trainer/inspirator van o.a. digital detox