Blog van Career & Live
maandag 7 november 2016

Meer focus, meer productiviteit en minder fouten, maar let op deze misvattingen

1. Ik kan me beter concentreren als ik zit

working-menDe realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen juist negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten. Regelmatig bewegen gedurende een werkdag verbetert het concentratievermogen.

2. Tekenen is alleen voor creatieve types

Alle mensen denken in aanleg meer in vormen, beelden en patronen dan in getallen en letters. Het gebruik van analoge en digitale hulpmiddelen om informatie te visualiseren, ondersteunt ons denken op een natuurlijke manier en draagt bij aan een betere focus.

3. Ik ben productiever als ik verschillende taken tegelijk doe

Misschien wel de hardnekkigste misvatting die er bestaat als het gaat om hoe we werken. Want wie beantwoordt bijvoorbeeld niet even een paar mailtjes terwijl hij in een conference call zit? Maar we worden niet productiever door te multitasken. Bovendien leidt het tot mindere resultaten; meerdere taken tegelijk uitvoeren vergroot de kans op fouten met 50 procent, blijkt uit onderzoek. Bovendien belemmert multitasken de creativiteit, zo bleek uit eerder onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.
Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multitasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de verschillende taken. Een werkplek die vrij is van afleiding en storende invloeden helpt om onszelf in bescherming te nemen.

4. Mijn brein zorgt ervoor dat ik snel ben afgeleid

Het menselijk brein kan in principe prima voor langere tijd in concentratiemodus zijn, alleen lijkt het erop dat wij mensen dat min of meer verleerd zijn in onze moderne maatschappij waarin we continu blootstaan aan invloeden van buitenaf. Mindfulnesstrainingen kunnen helpen je gedachten beter in het moment te houden. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op gerichte gedachten. Een ruimte op het werk waar mensen even tot zichzelf kunnen komen en even de hectiek van kantoor kunnen ontvluchten, helpt om weer de juiste focus te krijgen.

5. Als ik meer uren werk, doe ik ook meer

Net zoals het lichaam moe wordt, hebben ook de hersenen op een bepaald moment rust nodig. De verwerkingscapaciteit van het menselijk brein is beperkt en volledige focus is over het algemeen niet langer mogelijk dan 45 minuten. Regelmatig even een korte pauze nemen, helpt om even af te schakelen en door de dag heen zo goed mogelijk te denken.

6. Ik heb aan vier uur slaap per nacht voldoende

Aansluitend bij het vorige punt, is de rol die slaap speelt bij het vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden onder controle houden. ´s Nachts voldoende slapen en door de dag heen bewust korte ontspanningsmomenten inlassen, verbeteren het denkvermogen. Werkgevers zouden een goede nachtrust dus moeten stimuleren bij hun werknemers. Lees het hele artikel in Pw De Gids dd 9 december 2015

meer focus