Blog van Career & Live
zaterdag 19 november 2016

Hoe hou je alle ballen in de lucht?

Week van de werkstress of week van de privéstress? We zijn druk. Hierover schrijft het FD op 19 november 2016 een interessant artikel “Zorgen in mantelpak”. Zij noemen het de sandwichfase, ik denk dat het zelfs te mager is, daarom vind ik triple shift beter, zoals Kees Kraaijeveld het noemde in een recent artikel in Vrij Nederland: week van de werkstress, ik pleit voor week van de privé stressNederlandse vrouwen zijn permanent de klos door de ‘TRIPLE SHIFT’, de driedubbele belasting. Ik denk (en/of hoop) overigens dat er ook steeds meer mannen te maken krijgen hiermee, dat het niet enkel een “vrouwending blijft’, maar dat terzijde.

Week van de werkstress

Afgelopen week was de week van de werkstress, veel initiatieven om de werkstress te verminderen. Ook ik heb veel trainingen en workshops gegeven aan tal van werkgevers over werkdruk, werkstress en werk privé management, met als doel meer werkplezier en levensplezier.  Op de website van Checkjewerkstress zijn overigens  99 tips te vinden. Deze zijn verdeeld in verschillende categorieën, nl

1. voor te hoge werkdruk
2. zorg voor een goede werk privé balans
3. steun elkaar in het werk
4. creëer autonomie in het werk
5. werk aan ontwikkeling
6. investeer in een goede gezondheid
7. verweef de aanpak van werkstress in de organisatie

Werkdruk, daar hebben we het hier niet over, alles dat je aandacht geeft groeit immers

Overigens valt mij als expert op dit onderwerp op dat er nog steeds veel werkgevers zijn die ontkennen dat er sprake is van werkdruk of letterlijk zeggen: “alles wat je aandacht geeft, dat groeit, dus we willen het niet hebben over werkdruk, we willen het hebben over bevlogenheid”. Ik vind bevlogenheid een prachtig thema en ik geloof daar absoluut in. Ik vind het ook fantastisch dat Willem van Rhenen een leerstoel heeft Engagement en in dialoog over werkdruk, werkstress en werk privé managementProductiviteit heeft op Nijenrode Business Universiteit. Maar werkdruk is er (in de zorg is het echt enorm hoog) en het gesprek aangaan met elkaar, is volgens mij een must. Het werkdrukmodel van TNO en de werkdrukwegwijzer van TNO zijn daar uitstekende tools voor: het leidt werkgever of werknemer gestructureerd door een aanpak werkdruk voor iedere organisatie.

Wie durft?

Wie durft om het thema triple shift, sandwichfase of gewoon werk privé balans echt op de agenda te zetten, om zo te zorgen dat werknemers en werkgever met veel engageert, werkplezier of hoe je het ook wilt noemen deze hectische fase overleven en vooral gewoon gelukkig productiviteit en bevlogen te zijn.

“Week van de werkstress”, ik pleit voor de “week van de privé stress”

Daarom pleit ik, de week van de privéstress naast de week van de werkstress, of gewoon; week van de triple shift stress, want je bent nu eenmaal gewoon mens en stress laat zich niet inkaderen. En dat we druk zijn, dat is een feit, maar we kunne er wel samen, met zijn allen iets aan doen. Alle kleine beetjes helpen en het in gesprek gaan met elkaar, dat is de grootste en belangrijkste stap, oprechte aandacht en begrip. Als kracht en iet als zwakte.
Wil je weten hoe het met jouw werk privé en privé werk balans staat, doe de gratis test en ontvang een persoonlijk rapport.
Wil je met je collega’s aan de slag, een lunchlezing, een workshop of een training, klik hier of mail schuitemaker@careerandlive.nl

Annemie Schuitemaker

focusoloog en werk & privé stress expert