Blog van Career & Live
zondag 31 januari 2016

Gemeten werkdruk of gepercipieerde werkdruk?

Werkdruk verminderen. Uit elke medewerkerstevredenheidsonderzoek blijkt dat bijna alle medewerkers er last van te hebben. Hierover blogde ik al vaker, niets nieuws. Maar wat me steeds meer opvalt is dat er een “verschil” schijnt te zijn tussen de beleefde werkdruk en de gemeten werkdruk (als je werkdruk al objectief zou kunnen meten) dat al kunt meten. Nee toch?

Werkdruk en het onderwijs

Afgelopen woensdag was er een interessante uitzending van Zembla over de werkdruk in het Voortgezet Onderwijs. Een docente vertelde letterlijk dat haar werkgver het had over haar “beleefde” werkdruk, waardoor er eigenlijk niets gebeurde (ergo….het “lag als het ware aan haar”). Maar…., ik “beleef” iets anders dan een ander, omdat ik ik ben en jij jij. Dan is mijn waarheid toch niet de waarheid en de jouwe fout. De ene mens kan 50 kilo tillen en vindt dat ok, de ander vindt 5 kilo al zwaar. Wat is dan zwaar?

TNO werkdrukmodel

De een krijgt stress van 10 uur werken, de ander heeft 4 kinderen, 3 honden, en werkt 60 uur en heeft nergens last van. Gelukkig zijn we allemaal anders, maar laten we wel luisteren naar de signalen van mensen. Als iemand werkdruk en/of werkstress ervaart, dan is het zaak dat we daar iets mee doen, als werknemer maar ook als werkgever en het niet wegwuiven. Samen kijken wat oplossingen kunnen zijn. En daarom vind ik het TNO werkdruk model zo waardevol, dat kan feilloos de vinger op de zeer plek leggen in de organisatie-, maar ook bij de individuele factoren. Dat is een prachtig hulpmiddel en helaas wordt het nog veel te weinig ingezet.

Angstcultuur!

De ander kant is dat werkgevers de werkdruk zien, meten en opmerken, maar….dat werknemers er niets mee durven doen. Niet omdat ze niet willen, maar omdat de werknemers zich niet “veilig” voelen. Ik werk samen met een organisatie waar tal van trainingen coachings mogelijkheden worden geboden, echter de aanmeldingen zijn ….nul!. Wat blijkt nu, de cultuur is zo dat het aangeven van werkdruk en werkstress aan je manager niet kan, dat hoort niet bij de cultuur, dat wordt beschouwd als “zwak”, dat is niet goed voor je carrière, voor je toekomst. De directeur meldt dan ook vol trots bij de inwerkdagen dat hard werken, meer dan 50 uur werken en het druk hebben hoort bij de cultuur………..HBR heeft een mooi artikel deze maand over stress en burnout en de rol van de manager, echt het lezen waard. Een van de zaken die in dat artikel wordt genoemd is multitasken en de informatie overload. Vooral het einde van het artikel is interessant:The bottom line for managers is that personal development makes each person, and the entire team, better, enabling higher performance and engagement over time. Doing well at work and encouraging people to feel well isn’t just possible — it’s the foundation of a high-performance team.

Werkstress en piekeren, de universiteit Leiden zoekt mensen voor deelname aan een onderzoek

Alvast een kleine tip voor managers die gemotiveerd worden om gelijk iets te doen: de universiteit Leiden zoekt mensen met werkstress voor een onderzoek.

Stop multitasken

Wellicht zijn we ook zo druk omdat we echt te veel tegelijkertijd doen, zoals ook o.a het onderzoek van HBR aangaf. We worden echt minder productief en maken meer fouten door te multitasken. Daarom ben ik samen met Maarten van Leeuwen gestart met Stopmultitasken.nl. Wij willen mensen en organisaties inspireren en motiveren om meer te focussen en minder te multitasken. Door bewustwording te creëren en kennis te vergroten over wat multitasken is, wat het met mensen doet en wat het oplevert als je minder multitaskt.

Multitasken is niet de sublimatie van perfectie!

Die bewustwording is volgens ons nodig, want zolang er nog berichten verschijnen waarin managers vol trots aangeven dat hun medewerkers multitasken……..hebben we nog een lange weg te gaan. Helaas heb ik deze week minimaal 10 van deze berichten gelezen, ik wil niemand aan de schandpaal hangen, maar ik hoop de komende week een paar berichten te zien van managers die vol trots melden dat ze singletasken, monotasken, of hoe je het ook wilt noemen, enthousiasmeren. Waardoor het ook weer mogelijk is bij een gesprek fysiek en maar vooral ook mentaal aanwezig te zijn!

 

Annemie Schuitemaker, die binnenkort naast een Digital detox dag een Stiltedag gaat doen om zo bewust echt even niet te multitasken en niets te doen