Blog van Career & Live
maandag 29 april 2024

Een modern sprookje over werk-privé balans, tussen toverstok en tijdsbeheer

Het sprookje van de fee en de veelzijdige spiegel

Lang geleden, in het dorp van Evenwicht, waar de heuvels zich strekken tot waar het oog reikt en de rivieren zingen over oude geheimen, leefden de dorpelingen in een constante strijd om al hun rollen te vervullen—als werknemer, mantelzorger, ouders, partners, en burgers. Dit dorp werd bewaakt door de “Fee van Evenwicht”, een wijze en krachtige beschermer met een magische toverstok die het vermogen had om evenwicht te brengen in het hectische leven van de dorpelingen.

De grote wolf van werk-privé disbalans

Op een dag werd het dorp bezocht door de schaduw van de grote wolf van werk-privé disbalans. Deze wolf was sluw en verstopte zich in de spiegels van het dorp, waardoor hij de dorpelingen kon misleiden met illusies van oneindige taken en verantwoordelijkheden die hun ware weerspiegelingen vertroebelden. Hierdoor raakten de dorpelingen uitgeput, worstelend om aan de verwachtingen van hun vele rollen te voldoen.

De fee van evenwicht

De fee van evenwicht zag hoe de dorpelingen worstelden en zweefde naar het centrum van het dorp met haar glinsterende toverstok. Ze tikte met haar stok tegen de centrale spiegel op het dorpsplein en sprak een krachtige toverspreuk uit. De spiegel glansde op en onthulde niet langer één reflectie, maar vele lagen, die elk een andere rol van de dorpelingen toonden. “Waarde dorpelingen,” sprak de fee, “in deze spiegel zullen jullie de balans vinden die jullie zoeken. Elke reflectie toont een deel van jullie leven – werk, thuis, gemeenschap en zelfzorg. Het is jullie taak om deze reflecties in harmonie te brengen, niet door te streven naar perfectie, maar door te erkennen dat elk aspect van jullie leven aandacht verdient en tijd nodig heeft.”

Keuzes maken en grenzen stellen, dat hoeft geen sprookje te zijn

De dorpelingen keken verwonderd toe hoe hun verschillende rollen voor hun ogen dansten in de spiegel. Ze zagen hoe sommige reflecties helderder waren en anderen vervaagd, afhankelijk van waar hun aandacht op dat moment naar uitging. Dit was een openbaring; ze begrepen nu dat ze niet altijd alles tegelijkertijd konden doen en dat dit oké was. Geïnspireerd door de magie van de fee, begonnen de dorpelingen hun dag anders in te delen. Ze stelden grenzen aan hun werktijden, maakten bewuste keuzes om tijd door te brengen met hun gezinnen, namen deel aan gemeenschapsactiviteiten, en zorgden ook voor zichzelf. Ze leerden ‘nee’ te zeggen wanneer nodig en ‘ja’ tegen dingen die hen werkelijk voldoening gaven. Werkgevers in het dorp zagen het belang in van deze verandering en begonnen de balans van hun werknemers actief te ondersteunen, waarbij zij tijdens vakanties de kans gaven om volledig bij te tanken.

En weg was de disbalans

Naarmate de tijd verstreek, werd de grote wolf van werk-privé disbalans zwakker, zijn invloed over de dorpelingen afnemend door hun nieuwe gevonden evenwicht. Uiteindelijk verdween hij, zijn kracht overwonnen door de magie van de fee en de wilskracht van de dorpelingen. Het dorp van Evenwicht bloeide op, en de dorpelingen leefden harmonieuzer dan ooit tevoren. Dankzij de fee van evenwicht en haar veelzijdige spiegel leerden ze dat ware balans niet het perfect verdelen van tijd is, maar het vinden van voldoening en geluk in elke rol die ze vervullen. En zo, met de spiegels helder en de harten licht, leefden ze lang en gelukkig, altijd herinnerd aan de kracht van aandacht voor elk aspect van hun leven en het belang van tijd om te rusten en te vernieuwen. Dit sprookje van balans en begrip waait nu als een zachte bries door de vallei.

Laat jouw sprookje van balans beginnen: pak werk-privé balans aan

Het is tijd om de magie van balans in jouw leven en op jouw werkvloer te brengen. Of je nu een werkgever of werknemer bent, jij hebt de macht om de legende van werk-privé harmonie werkelijkheid te maken. Start vandaag nog met het stellen van grenzen, respecteer jouw eigen behoeften en die van jouw collega’s, en creëer een omgeving waarin iedereen kan bloeien, zowel professioneel als persoonlijk.

Als werkgever, nodig ik je uit om balansinitiatieven te omarmen en te ondersteunen. Geef jouw teams de middelen en de flexibiliteit die ze nodig hebben om te herstellen en te vernieuwen.

Als werknemer, neem de leiding over jouw tijd en welzijn. Durf grenzen te stellen en zoek actief naar manieren om jouw leven evenwichtig en vervullend te houden.

Laten we samen het pad van Evenwicht bewandelen, waar werk een deel van het leven is, maar niet het hele leven overheerst. Ben jij klaar om deze uitdaging aan te gaan en een voorbeeld te stellen? Onderneem vandaag nog actie en werk samen aan een gelukkiger, gezonder en meer gebalanceerd morgen.
Wil je meer inspiratie, een workshop of training, mail me dan!

Doe mee aan onze reis naar balans — want ieder sprookje heeft zijn helden nodig.

Annemie Webers
directeur Career & Live B.V.