Blog van Career & Live
vrijdag 13 maart 2020

“Teamschap, is dat een Nederlands woord?”

Nee dat is het NOG niet. Maar wat is niet is kan nog komen. Maar wat is dan teamschap? Teamschap is samen de klus klaren, kwaliteit leveren, het goed hebben als team, eigenaarschap voelen, gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en open en transparant zijn naar elkaar. Een mooi streven toch! Het is overigens bedacht door Anneke Klinkhamer van de Gooise Zorg Academie.

Maar wat als het even niet van een leien dakje loopt?

Soms loopt het ineens minder lekker in een team, loopt de werkdruk op of lijken er eilandjes te ontstaan. Terwijl het toch de bedoeling is om samen als team de klus te klaren. Je kunt er dan voor kiezen om samen met het team even stil te staan en tijd te investeren in het wel en wee van het team. Ondanks dat de waan van de dag elke dag weer op de loer ligt en het soms lastig lijkt om stil te staan en tijd in te plannen voor reflectie met het team, is het zaak dat juist wel te doen.

Tijd besteden aan teamontwikkeling/coaching heeft een aantal voordelen:

  1. Het vergroot het vertrouwen in elkaar;
  2. Het zorgt voor effectievere communicatie;
  3. Het bevordert onderlinge samenwerking;
  4. Het inspireert mensen en biedt een ander perspectief;
  5. En last but not least draagt het bij aan een ontspannen sfeer.

De veranderlijkheid van een team

Er zijn zoveel redenen waarom de dynamiek in een team kan veranderen. Denk aan een nieuwe samenstelling van het team, soms gaat het als vanzelf en smelten de nieuwe leden van het team samen met het bestaande team, soms zorgt het voor onrust en lukt het niet goed om een plek te vinden. Het is goed dan om elkaar beter te leren kennen en wederzijds begrip te creëren voor elkaar. Eigenlijk is het een kwestie van de kaarten opnieuw opschudden en delen. En dat kan best spannend zijn.

“Life begins at the end of your comfort zone”

Maar ook juist te weinig tijd voor reflectie en verbinding of niet de juiste manier van overleggen, kunnen ervoor zorgen dat er kleine scheurtjes ontstaan in een team. Of wanneer een collega of leidinggevende wegvalt, kan dat zorgen voor onvaste grond. Een nieuwe manier van werken, een organisatieverandering en ga zo maar door. Allemaal redenen om te checken hoe staan we erin en wat hebben we nodig om teamsucces te behalen.

Wat zijn de signalen dat tijd voor teamontwikkeling/coaching nodig is?

  • Teamleden communiceren niet goed of niet meer met elkaar;
  • Conflicten en onderhuidse spanningen frustreren de samenwerking;
  • Teamleden komen afspraken niet na;
  • Teamleden zijn passief/ nemen geen initiatief;
  • Teamleden werken op eigen eilandjes;
  • Of teamleden geven zelf aan hulp te willen krijgen.

Elke machine heeft onderhoud nodig

Niet alleen een leidinggevende heeft een signalerende functie maar het team zelf kan ook signaleren. Mijn tips als je een of meerdere signalen oppikt in je team, maak het bespreekbaar, check of er meerdere collega’s zijn die het voelen of zien, agendeer het en bespreek met elkaar wat jullie nodig hebben om inzicht te krijgen en welke acties jullie willen ondernemen. Zie het zo; elke machine heeft onderhoud nodig, zo ook een team, een beetje olie, een poetsdoek eroverheen en voor je het weet zit weer iedereen in zijn of haar flow, is er nieuwe energie en is het werkplezier toegenomen.

Build a team so strong, you don’t know who the boss is

Wil je meer weten over de werkwijze van Career & Live of wil je gewoon een sparren, neem gerust contact op met ons.

Jenny Badreddine

Teamcoach I Trainer I Coach

Career&Live | Career&Kids