Stop in 2025 met woorden als deadline, die onze werkdruk onnodig verhogen

Heb je ooit stilgestaan bij de woorden die we dagelijks gebruiken op het werk? Waarschijnlijk niet. Toch spelen deze woorden een cruciale rol in hoe we werkdruk en stress ervaren. Zonder dat we het doorhebben, kunnen onze taal en terminologie de verborgen boeien zijn die ons vastketenen aan een constante stroom van stress en deadlines. Het is tijd om bewust te worden van de subtiele maar krachtige invloed van taal op onze werkdruk.

De allerergste het woord DEADline. Het is het soort woord dat je hart sneller doet kloppen en je zweetklieren overuren laat draaien. Een ‘deadline’ klinkt alsof je op weg bent naar een executie, compleet met het getik van een klok dat je herinnert aan je naderende ondergang. Maar waarom is dit zo’n stressvol woord?

De vreselijke DEADLINE ontleden

Laten we het eens uitpluizen met een flinke dosis humor.

Het beeld van een deadline
Stel je voor: je zit op kantoor en je manager stormt binnen met ogen die op onweer staan. “We hebben een deadline!” roept hij, alsof hij net heeft gehoord dat er een meteoriet op weg is om het kantoor te vernietigen. Iedereen verstijft, het voelt alsof er een alarm afgaat en de sirenes loeien. In plaats van “deadline” had hij net zo goed “armageddon” kunnen zeggen. Het woord zelf is al een meesterwerk van psychologische terreur. ‘Dead’ en ‘line’. Het suggereert dat als je die lijn overschrijdt, er een catastrofe van epische proporties zal plaatsvinden. Een wereld waarin je letterlijk dood neervalt als je je werk niet op tijd afkrijgt. Je zou bijna verwachten dat er een zwarte kap verschijnt om je hoofd en dat je naar het schavot wordt geleid. Je kunt hem niet zien, maar je voelt zijn aanwezigheid, de deadline Het is als een spook dat constant over je schouder meekijkt. Terwijl je typt, voel je de koude adem van de deadline in je nek. Elke tik van de klok is een dreunende hartslag van dit onzichtbare monster. De gemiddelde werknemer op een kantoor ziet er als het ware uit als een gladiator in pak, die met niets meer dan een nietmachine en een post-it note ten strijde trekt tegen het deadline-monster. Het is een heroïsch, doch tragisch beeld. Je hebt de moed van een leeuw, maar de middelen van een hamster. En dan de climax: de deadline wordt gehaald, de presentatie wordt gegeven, het rapport wordt ingeleverd.
Wat gebeurt er? De wereld gaat gewoon door. Geen vuurwerk, geen applaus, geen parade. Misschien een snel “goed gedaan” van je manager voordat hij je de volgende deadline in de maag splitst. Dus, waarom blijven we deze waanzin in stand houden? Laten we ‘deadlines’ hernoemen naar iets minder dramatisch. Wat dacht je van ‘requestline’? Klinkt een stuk minder dreigend, toch?

Andere werkdruk en werkstress verhogende woorden

De dagstart
Alsof je een raket bent die elke ochtend gelanceerd moet worden. De dagstart is dat heerlijke moment waarop je, nog half in je ochtendhumeur, met je collega’s in een kringetje gaat staan om te bespreken wat je allemaal die dag moet doen. Een fijne manier om meteen bij binnenkomst herinnerd te worden aan alle taken, targets en deadlines die op je wachten. Je kunt het je voorstellen: iedereen staat daar met een kop koffie in de hand, ogen nog half gesloten, en de manager somt op wat er allemaal moet gebeuren. Het lijkt wel een militaire briefing. Er wordt gepraat over prioriteiten, knelpunten, en natuurlijk de altijd aanwezige ‘sense of urgency’. Het is alsof je in een vroeg ochtendritueel zit waar je energie en optimisme worden geofferd aan de goden van productiviteit.En wat gebeurt er als je iets vergeet tijdens de dagstart? Ach ja, dat komt later wel terug om je in te halen, alsof de werkdag niet al druk genoeg was. Het is alsof je begint aan een race tegen de klok, met de dagstart als startschot dat je zonder pardon vooruit schiet. Een alternatief? Hoe zou het zijn om de dag rustig te beginnen, in plaats van jezelf meteen in de stress te storten?

Afraffelen
Dit woord roept het beeld op van een hond die snel een bot probeert af te knagen voordat iemand het afpakt. Je werkt snel en slordig, en gegarandeerd moet je het later opnieuw doen omdat het de eerste keer niet goed was. Het is als proberen een taart te bakken in vijf minuten en dan verwachten dat hij perfect is.

Burnout
Je brandt op als een kaars, en als je eenmaal opgebrand bent, blijft er alleen een hoopje was over. Misschien moeten we een minder morbide metafoor vinden, zoals ’tijd voor een vakantie’? Want zeg nu zelf, wie wil er nu echt veranderen in een hoopje as?

Multitasken
Dit klinkt als iets wat superhelden doen. Je bent een koffiezetapparaat, een computer en een telefoon tegelijk aan het bedienen, terwijl je ook nog eens een kind voedt. Alleen superhelden krijgen dit voor elkaar zonder in de war te raken. Voor gewone stervelingen betekent dit gewoon chaos.

Onmisbaar
Dit woord geeft je het gevoel dat zonder jou de wereld ophoudt met draaien. Alsof je de enige bent die de geheimen van het universum kent en iedereen afhankelijk is van jouw magische krachten. Het is alsof je een moderne Prometheus bent die het vuur der kennis naar de mensheid brengt.

Prestatie
Het is alsof je constant in een Olympische wedstrijd zit, maar dan zonder de gouden medaille aan het eind. Presteren, presteren, presteren – tot je er bij neervalt. Het is alsof je elke dag de marathon van je leven loopt zonder ooit de finish te bereiken.

Efficiëntie
Werk als een robot, zonder pauzes of fouten. Blijkbaar is elke seconde die je niet werkt, een verspilde seconde. Het lijkt erop dat mensen niet meer mogen zijn dan perfect geoliede machines. Wie heeft er pauzes nodig als je een supercomputer in menselijke vorm bent?

Resultaatgericht
Vergeet het proces, het gaat alleen om het resultaat. Alsof je alleen maar waardevol bent als je iets kunt laten zien. Het maakt niet uit hoe je er komt, zolang je er maar komt. Het is alsof je een schilder bent die alleen beoordeeld wordt op het eindresultaat en niet op de uren van passie en moeite die erin zijn gestoken.

Proactief
Je moet kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en er nu al iets aan doen. Alsof je een soort werkende Nostradamus bent die alles al ziet aankomen. Misschien moeten we allemaal kristallen bollen op onze bureaus zetten.

Stresskip
Ja, je bent een kip, maar dan eentje die constant rondrent zonder hoofd. Paniek, chaos en geen idee waar je heen moet. Heerlijk. Alsof je elke dag in een kippenhok bent waar alle kippen het tegelijk op een rennen zetten.

Afvinken
Je hele leven is een lijstje en het enige wat je moet doen is alles afvinken. Hopelijk vergeet je niets, anders is je dag verpest. Het is alsof je leven een eindeloze boodschappenlijst is die je nooit helemaal kunt afwerken.

Prestatiemaatschappij
We leven in een wereld waar alles om presteren draait. Als je niet presteert, besta je niet. Geen wonder dat iedereen gestrest is. Het is alsof je constant meedoet aan een never-ending talentenjacht.

Target
Je moet een doelwit raken, anders heb je gefaald. Of je nu een boogschutter bent of niet, je moet die pijl in de roos krijgen. Het voelt alsof je op een schietbaan staat en elke misser een boze blik van de instructeur oplevert.

Quick Wins
Snel iets winnen, maar vaak ten koste van kwaliteit of duurzaamheid. Klinkt alsof je probeert te valsspelen bij het werk, met alle risico’s van dien. Alsof je in een spelshow zit en je moet kiezen tussen snel geld of de grote prijs die tijd kost.

Prioriteitenlijst of nog erger prio’s
Alles is belangrijk, maar sommige dingen zijn belangrijker. Probeer dat maar eens te navigeren zonder gek te worden. Het is alsof je een circusartiest bent die op een koord balanceert met tien borden draaiend op stokken.

Snelkookpan
Je werkt in een omgeving waar de druk constant hoog is en alles snel moet gebeuren. Als je niet oppast, ontplof je. Het is alsof je een chef-kok bent in een druk restaurant tijdens het dineruur.

Werklast
Je hebt een berg werk die nooit kleiner wordt, hoe hard je ook werkt. Het voelt alsof je een Sisypheaanse taak uitvoert. Alsof je elke dag een enorme rots omhoog moet duwen die altijd terugrolt naar het begin.

Benchmark
Je moet jezelf constant vergelijken met anderen en bewijzen dat je beter bent. Het klinkt meer als een wedstrijd dan als werk. Alsof je een sprinter bent die altijd probeert sneller te zijn dan de schaduw van zijn concurrent.

Deliverables
Alles wat je doet moet een tastbaar resultaat hebben. Geen vage ideeën, alleen concrete producten. En snel graag. Het is alsof je een fabrieksarbeider bent die constant producten van de lopende band moet afpakken.

Tijdsdruk
De klok tikt en je hebt nooit genoeg tijd. Alsof je in een marathon zit die nooit eindigt. Het is alsof je een bom onschadelijk moet maken en de teller constant op het punt staat op nul te komen.

Doelstellingen
Er zijn altijd doelen die je moet halen, en het lijkt nooit genoeg te zijn. Alsof je op een eindeloze ladder klimt. Het is alsof je een bergbeklimmer bent die nooit de top bereikt omdat die altijd verder lijkt te liggen.

Verantwoordelijkheden
Hoe meer verantwoordelijkheden, hoe meer stress. Je bent een soort Atlas die de wereld op zijn schouders draagt. Alsof je een superheld bent die constant de wereld moet redden zonder ooit een pauze te nemen.

Urgentie
Alles moet nu gebeuren, zonder uitstel. Alsof je constant brandjes aan het blussen bent. Het is alsof je een brandweerman bent in een stad waar elke dag tientallen branden uitbreken.

Weg met werkdruk vanaf morgen?

Wil je werkdruk echt aanpakken? Begin dan makkelijk, goedkoop en simpel: vermijd deze vreselijke woorden die werkdruk en werkstress onnodig verhogen. Ga met je collega’s de uitdaging aan om ze te vervangen door vriendelijkere, positievere termen. Maak er een spel van: wie bedenkt de beste alternatieven voor ‘deadline’, ‘burnout’, of ‘multitasken’? Stap voor stap, laten we de absurde natuur van deadlines erkennen, erom lachen, en misschien, heel misschien, iets minder serieus nemen. Want uiteindelijk, als we om dit alles niet kunnen lachen, wat heeft het dan voor zin? Dus pak een kop koffie, haal diep adem, en lach om de gekte die ‘deadline’ heet.Een beetje humor en creativiteit kan al een wereld van verschil maken.

En als de werkdruk dan toch nog blijft knagen, schakel dan de Werkdrukaanpakkers in. Met onze geavanceerde, innovatieve aanpak helpen we jou en je team om op een gezonde, effectieve manier met werkdruk om te gaan. Meer weten of wil je de white paper ontvangen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om werkdruk echt aan te pakken

Samen kunnen we de wereld van werk veranderen – één woord tegelijk!

Annemie Webers

Werkdrukaanpakker en directeur van Career & Live BV