Sta altijd aan, wees 24/7 bereikbaar en zorg dat je altijd achter een beeldscherm zit – zo maak je werkstress tot een kunst!
Welkom bij deze ultieme gids voor de moderne werker! Zet vooral je UIT-knop nooit UIT. Voor iedereen die denkt dat werkstress een slechte naam heeft gekregen – laten we eerlijk zijn, als we dat “altijd aan” zijn nou eens goed aanpakken, dan doen we het ook helemaal goed. Waarom zou je je afsluiten van de werkwereld als je juist in de virtuele ruimte kunt opbloeien als nooit tevoren? Bij deze 10 pittige tips om je innerlijke stressmanager op volle toeren te laten draaien. Want die Week van de Werkstress komt er niet vanzelf, daar moeten we wat voor over hebben!
Als trainer en keynote speaker geef ik lezingen over digital detox en het belang van de uitknop – af en toe écht even loskoppelen. Maar ja, als iedereen daaraan begint, wordt de Week van de Werkstress straks overbodig, en dát willen we toch niet? Gelukkig zijn er nog steeds mensen die denken dat al die rust en pauzes absolute onzin zijn. Dus, laten we de wereld op z’n kop zetten en het altijd-aan-zijn omarmen. Want alleen zo kunnen we die werkstress lekker in stand houden en ook in 2025 de Week van de Werkstress volplannen!
De perfecte “altijd aan en bereikbaarheidstips” om je stress niveau te vergroten en je vitaliteit te verlagen!
1. Slaap? Weg ermee!
Natuurlijk, slaap wordt zwaar overschat. Waarom in bed liggen als er e-mails wachten? Houd je smartphone de hele nacht aan, in je bed en blijf scrollen, emailen, appen. Wie heeft energie nodig als je gewoon geprikkeld kunt zijn?
2. Ononderbroken scrollsessies
Zorg dat je altijd een scherm bij de hand hebt. Of je nu staat te koken, de hond uitlaat of net de kinderen naar bed brengt, dat ene scrollmoment kan nét het verschil maken. De kunst van de ononderbroken scrollsessies: blijf verbonden! Je cortisollevels krijgen een stevige boost, en je collega’s weten dat je áltijd online bent. En ja, door nooit echt offline te gaan, ben je dus in de avond gewoon een extra teamlid!
3. Laat de notifications stuiteren
Waarom zou je berichten stil zetten? Meldingen zijn net kleine cadeautjes die elke vijf seconden aan je hersenen vertellen dat je geliefd bent. Ja, dopamine overal! Die piepjes, bliepjes, en pop-ups houden je lekker scherp. En wie wil er nou rustig doorwerken als je ook elk moment kan opspringen voor de volgende update?
4. Zit zo lang mogelijk stil achter het liefst 3 beeldschermen tegelijkertijd
Beweging is voor amateurs. De echte doorzetter zit. Hele dagen achter dat bureau zonder ook maar één keer op te staan. Je lichaam went eraan, en het kantoormeubilair moet toch ook zijn functie hebben? Je kunt bovendien genieten van die speciale kantoorklachten zoals stijve nek en polsblessures – echt een bewijs dat je hard werkt! Pro-tip: hoe langer je stilzit, hoe meer je spieren aanvoelen alsof ze er niet meer zijn. Wie heeft vitaliteit nodig als je pure productiviteit hebt?
5. Extra vergaderingen: Blijf hangen in de Zoom of Teams jungle
Vraag jezelf eens af, kan dit vergaderpunt niet in een nóg langere meeting besproken worden? De onmisbare tip: laat geen enkele uitnodiging aan je voorbijgaan en zet er gerust nog eentje extra in. En de grote bonus? In plaats van elkaar recht in de ogen kijken, kun je rustig door je inbox scrollen terwijl je luistert naar dat ene punt over KPI’s. Extra meetings zijn als yoga voor de werkspirit. Wie zijn collega’s niet wil zien, is niet bezig met de kernwaarden.
6. Non-stop mailen voor verbondenheid
Je zou denken dat mensen gek worden van al die mails… tot je beseft dat juist in die eindeloze inbox de ware teamconnectie ligt! Elke mail is een teken van genegenheid, een digitale knuffel. Dus stuur gerust nog wat cc’tjes en vooral bcc’tjes. Als je ’s av
onds laat of in het weekend een mailtje stuurt, geef je meteen het signaal: “Ik denk aan jullie, altijd.”
7. Multitasken: de ware kunst
Denk je dat je je brein kunt beperken tot één taak tegelijk? Amateurswerk! Zet minimaal drie chats open, beantwoord ondertussen wat mails, en check af en toe dat ene spreadsheet. Multitasken is de ware geestelijke workout. Je brein geniet van de uitdaging om constant te schakelen. En laten we wel wezen, wie ooit focust op één ding, weet niet wat hij mist.
8. Weekendwerk: de ultieme breinontspanning
Vakantie en weekenden zijn voor degenen zonder toewijding. Niets ontspant zo goed als een lekker Excel-werkje op zaterdagochtend. Jij en je laptop, de perfecte weekend-combo. Want je brein ontspant niet beter dan door alles wat je doordeweeks niet hebt afgekregen op zondag nog even in te halen. Tijd weg van de familie? Precies wat de dokter voorschrijft voor langdurige werkrelaties.
9. Weg met de pauzes en optimaal schermtijd
Zelfs pauzes kunnen werkmomenten zijn. Die vijf minuten tussen vergaderingen zijn hét moment om snel door je Slack-kanalen te rennen. Wie heeft natuur of frisse lucht nodig als je via het scherm dezelfde dopamine hit krijgt? En ja, je hersenen leren door non-stop prikkels. Een pauze zonder notificaties voelt bijna als verraad.
10. Ontsnap aan de illusie van offline
In de mythe van “rustig aan doen” trappen we allang niet meer. Houd vol en blijf geloven: altijd aan staan is altijd verbonden. Als je per ongeluk je telefoon weglegt, is dat als een lege krokettenmuur bij de snackbar. Wat als je iets mist? De ware werknemer waakt altijd, want offline zijn is voor sommigen een luxe. Maar wie echt toewijding toont, blijft trouw aan de inbox.
Dus wees de ware werkstress held en red de Week van de Werkstress!
Hulde aan de mensen die altijd bereikbaar zijn, de ware ononderbroken internetstrijders. Door nooit een moment rust te nemen en je hersenen volop in de werkstressmodus te houden, draag je bij aan een mooie toekomst waarin de Week van de Werkstress een onmisbaar evenement blijft. Jij bent de ware reden waarom we er jaar na jaar een week lang bij stil moeten staan – letterlijk en figuurlijk. Bedankt voor je inzet!
Annemie Webers
Directeur Career & Live