Blog van Career & Live
zondag 7 mei 2023

13 mei 2003: one small step for a woman, one giant leap for mankind

Neil’s Amstrongs woorden zijn te groot voor deze gebeurtenis, maar voor mij voelt het wel zo. Het voelt nog steeds als beste beslissing die ik ooit heb genomen om op 13 mei 2003 echt ondernemer te worden. Om letterlijk alle schepen achter me te verbranden en mijn eigen droom waar te gaan maken. Het eerste jaar was echt sappelen, maar het lukte. Ik wist wat ik wilde, ik had er goed over nagedacht en in mijn eerste het businessplan (uit 2003) stond (zoals ik in mijn blog vorig jaar al schreef): Career & Kids: reintegratie en optimalisatie voor vrouwen die werk en gezin willen combineren. Missie: Career & Kids verzorgt alle activiteiten die de balans werk-prive en daardoor gezond en gemotiveerd werken, bevorderen voor vrouwelijk werknemers op minimaal HBO-niveau die werk en gezin willen combineren.”

Niet aarzelen maar gewoon doen!

Ik schrijf dit blog niet om mezelf op de borst te slaan, maar ik hoop anderen te inspireren om echt je dromen na te jagen. Als je 80 bent en je zit voor de deur van het verzorgingstehuis (alhoewel ik sterke twijfels heb of dat dan nog bestaat, maar dat terzijde), dan is het te laat. Nu is het moment. Laat je niet weerhouden door je demonen, je aarzelingen of wat anderen ervan zeggen. Jij zit aan het stuur van je eigen bus, jij bepaalt de richting waar de bus naar toe rijdt, zoals dit briljante filmpje laat zien. Stel je voor dat je de bestuurder bent van een bus. De plekken waar je met de bus naartoe wilt rijden, staan symbool voor je waarden, doelen en dromen. Naast je in de bus zit je grootste angst, bijvoorbeeld de angst om te falen, of…… Wat is jouw grootste angst? Wie zit er naast jou in de bus? (een oefening uit het boek TimetoAct (Jansen, G., & Batink, T., Time to ACT! www.timetoact.nl)

Blijf in beweging als ondernemer en probeer het niet alleen te doen!

Terugdenkend aan mijn start en de weg die ik heb afgelegd, realiseer ik me dat het feit dat Career & Kidsen Career & Livena al die jaren nog bestaat , en nog groeit als kool, te danken is aan een paar dingen:
1.de steun van mijn gezin, zonder hen had ik dit nooit kunnen volhouden, de lange werkdagen- werkweken soms…..

2. constante innovatie: in eerste instantie richtte Career & Kids zich op werkende moeders, na een paar jaar ook op werkende vader en later richtte ik Career & Liveop, omdat ik me realiseerde dat iedereen bij tijd en wijle moeite heeft alle ballen, (de BV werk, de BV privé/thuis en de BV ik) in de lucht te houden, onder het motto; Ieder mens moet de mogelijkheid hebben om energie krijgen van zijn werk en zijn leven. One Life just Live it!

3.constante educatie: ik ben blijven lezen (heel veel – mijn boekenkast puilt uit) leren, studeren en dat heeft me geïnspireerd, zoals o.a. de opleiding bij CSR stress – en burn out coaching, Post doc opleidingen verandermanagement en talent – en organisatieontwikkeling bij AOG, mijn masters aan de Universiteit Groningen tot master of Human Development in Organisations, de samenwerking en opleiding bij TNO op het gebied van Werkdruk, de werkdrukwegwijzer(technologiecluster werkdruk), de opleidingen tot ACT coach(acceptatie and commitment therapy), Teamcoach bij Teamchange en onlangs de opleiding bij Fearless Culture Culture Change Expert m.b.t hybride werkenen nog veel meer. Het grappige is dat ik altijd tijdens de eerste opleidingsdag vertel dat ik zo graag “in een klasje wil zitten”. Dat houdt me scherp, geïnspireerd en het helpt me te voelen hoe het is om te starten met een training of opleiding (zodat ik zelf niet op de automatische piloot een training geef)

4.fantastische klanten en fantastische collega’s: want het grootste geluk en succes krijgen van DE ANDER, alleen ben je niets en nietig. Zonder mijn ZZP collega’s, franchise – en licentie partners had ik die 15 jaar nooit gered. Overigens blijf ik ervan overtuigd dat werken als zelfstandige de meest fantastische vorm van werken is en nog veel beter zal worden, waarbij ik het woord ZZP verafschuw en ook de manier waarop er in Nederland wordt omgegeven met de rechten, plichten en regels voor ZZPers die steeds veranderen door een, in mijn ogen, falend overheidsbeleid! En uiteraard al die klanten die het vertrouwen in mij en mijn collega’s hadden en nog steeds hebben!

En als laatste punt: wat is je meerwaarde voor de samenleving!

Een bedrijf dat de winter wil overleven, moet zich richten op de lange termijn: niet op winst voor het bedrijf, maar op meerwaarde voor de samenleving.” Dat zegt filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar. Uiteindelijk verwoordde ik dat in 2003 als volgt vanuit mijn droom en passie: “Dat in 2025 werk en privé combineren in Nederland iets vanzelfsprekends is, dat op alle fronten; macro- meso- en microniveau goed geregeld is. Dat er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in ons denken en handelen, waardoor ieder mens kan genieten van zijn werk & zijn leven, in elke levensfase. One Life, just Live it! Samengevat in 2023 is dat niet anders, enkel de wereld is door de komst van het hybride werken enorm veranderd. Helaas is dat niet gelukt. Daarom heb ik besloten van 2 tot 9 oktober de allereerste maar zo belangrijke NATIONALE WEEK VAN DE WERK-PRIVÉ BALANS te organiseren.

Als ik 80 ben….

Dan heb ik zeker geen spijt van de dingen die ik heb gedaan en ook niet van de dingen die ik niet heb gedaan. Ik heb in november 2017 bijvoorbeeld de Taj Mahal gezien, een van mijn grootste dromen. Ik heb mijn vaste baan opgezegd in 2003, doe wat ik wilde doen, combineer werk (soms meer dan fulltime) & gezin met 3 pubers (en dat gaat prima, meestal dan hahaha) en hoop te blijven innoveren, leren, inspireren en lezen.

Voor nu: NATIONALE WEEK VAN DE WERK-PRIVÉ BALANS

Een mijlpaal vieren doen je samen; Career & Kids/Career & Live bestaat in 2023 namelijk 20 jaar, 13 mei 2023.  Omdat we echt ervan overtuigd zijn en geloven dat ieder mens de mogelijkheid moet hebben om te genieten van zijn werk en zijn leven in alle levensfasen, echter dat is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. De kennis die wij de afgelopen 20 jaar hebben opgedaan, willen we graag delen en we nodig dan ook alle stakeholders die te maken hebben met het brede thema werk-privé balans actief mee te doen: werkgevers, werknemers, beleidsmakers, con-collega’s. Alle activiteiten kunnen GRATIS op deze website worden geplaatst, het heeft GEEN COMMERCIEEL tintje, we doen dit vanuit betrokkenheid met het thema. Samen staan we sterk, doen jullie mee?

Vrijdag vier ik samen met mijn dream team groots en uitbundig het twintig jarige jubileum, dan zet ik het hele team op een bijzondere wijze in het zonnetje. Hoe? Dat laat ik nog weten volgend weekend, gaaf wordt het zeker. Mede door de organisatie van Floor Verrast!

2 tot 9 oktober 2023 dier ik graag met heel Nederland ons jubileum, ik hoop dat de eerste Nationale Week van de Werk-privé Balans een doorslaand succes wordt en het begin van een nieuwe traditie en vooral het verschil gaat maken. Zodat mijn droom en passie i 2035 toch echt gerealiseerd is: : “Dat werk en privé combineren in Nederland iets vanzelfsprekends is, dat op alle fronten; macro- meso- en microniveau goed geregeld is. Dat er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in ons denken en handelen, waardoor ieder mens kan genieten van zijn werk & zijn leven, in elke levensfase. One Life, just Live it!

Annemie Webers MHD

Focusoloog, inspirator, dromen-najager en vooral ondernemer