Blog van Career & Live
zondag 26 augustus 2018

Bewust lummelen, zonder steeds op de tijd te letten! Digitaal afkicken

Lummelen, nietsdoen, luieren, allemaal woorden voor een activiteit die we bijna volledig verleerd zijn. We delen onze dagen zo efficiënt mogelijk in, om vooral geen minuut te verspillen, in onze superactieve hyper connectivity levensstijl. Behalve wellicht als we op vakantie zijn, dan durven we weer te lummelen, maar durven we dan het begrip tijd los te laten en onze smartphone? Digitaal afkicken tijdens de vakantie, wie durft dat? Alan Lightman beschrijft in zijn boek” in praise of wasting time” dat we de echte stilte, die zo vitaal is voor o.a creativiteit en ons lichaam en geest, kwijt zijn geraakt. Tijd beheerst ons leven. Hij beschrijft een prachtig voorbeeld van een vrouw in Cambodja, die elke dag 15 kilometer naar de markt fietst om haar producten te verkopen. Hij vraagt haar oprecht hoelang ze daar elke dag wel overdoet. Waarop de vrouw verbaasd antwoordt: “daar heb ik nog nooit over nagedacht”. Haar totale desinteresse in tijd zet hem tot denken aan en maakt het tegelijkertijd een beetje jaloers.  Hoevaak durven wij het begrip tijd te vergeten en kunnen we dat eigenlijk wel? Zijn boek is een absolute aanrader voor iedereen die beroepsmatig, maar vooral ook persoonlijk geinteresseerd is in tijd, loslaten en lummelen.

De smartphone in de jungle

smartphone in Azië

smartphone in Aziê

Ik ben net terug van drie weken Vietnam, met veel lummeltijd, geen smartphone met email en een voice mail die aangaf dat ik drie weken bewust aan het lummelen en aan het afkicken was van mijn smartphone. Overigens, ik heb een geheel andere ervaring dan Alan’s verhaal in Cambodja. Terwijl ik midden in de Vietnamese jungle in een bootje zat, hoorde ik een smartphone afgaan. Ik dacht: “hoe is dat mogelijk, de mijne heb ik niet bij mij en mijn kinderen noch mijn man hadden hun smartphone bij zich”. Ik kijk verbaasd om en zie die dame die onze boot roeit haar smartphone opnemen en al roeiend babbelt ze vrolijk aan de telefoon (helaas kon ik de inhoud van haar verhaal niet verstaan, was het zakelijk, wellicht de volgende lading toeristen of privé? Dus ook Zuid-Oost Azië ontkomt niet aan de terreur (en tegelijkertijd ook zege uiteraard) van de smartphone.

De regels van Jack Ma. Wat zijn jouw regels om af en toe te kunnen lummelen?

Afgelopen zaterdag lees ik het FD een interessant artikel over innovatie, waarin o.a. Alibaba en Jack Ma aan de orde komt.  Hij schijnt een aantal regels te hanteren die ik echt inspirerend vind, waaronder:

“first human, then colleague”

“fail fast, learn faster”

“niet mailen (dat doe je met WeChat)”

“max 2 meetings per week”,

Simpel, helder en dat gaf mij weer stof tot nadenken. Waarom is het zo lastig om te lummelen en digitaal af te kicken? Afgelopen week gaf ik over dit thema weer een paar trainingen en workshops, en telkens weer valt me op dat mensen het lastig vinden, te lummelen, tijdloos te leven en vooral te digitaal detoxen of digitaal af te kicken.

Twintig concrete tips om af en toe digitaal af te kicken

Ik deel hier graag een concrete tips, ter inspiratie om zo af en toe dat vakantie gevoel, terug te krijgen, te kunnen lummelen en de tijd te vergeten:

 1. kies een vaker voor ANALOOG, gebruik je eigen GPS of maak ene tekening in plaats van een selfie
 2. oefen je “digitale detox spier”, door bijvoorbeeld een keer de stad in te gaan zonder je smartphone
 3. kijk omhoog in plaats van naar beneden op je schermpje
 4. doe wat je doet met focus, 1 ding tegelijkertijd
 5. kijk eens naar de echte clouds, ga lekker wandelen en kijk eens echt wat je buiten ziet
 6. zet de UIT knop van je smartphone AAN
 7. doe je smartphone in een doos minimaal 2 uur per dag bijvoorbeeld tijdens het eten of een vergadering
 8. koop een echte wekker en zet die naast je bed, ban de smartphone uit de slaapkamer
 9. stuur eens een echt een kaartje in plaats van een appje of Facebook bericht
 10. speel een echt bordspel met zijn allen
 11. hou eens een dag bij hoe lang en hoe vaak je op je smartphone zit door Moment
 12. doorbreek je eigen cirkel van altijd bereikbaar zijn
 13. neem eens een digital detox dag, vergelijk de smartphone met eten, te veel is ongezond
 14. ga op email dieet
 15. lees een echt boek of leg een echte puzzel
 16. ga doodlen tijdens een vergadering in plaats van op je smartphone of laptop
 17. plan 1 uur IkTijd of lummeltijd per week zonder beeldscherm en breid dat langzaam uit maar begin klein
 18. maak een tijdslimiet bijvoorbeeld geen smartphone na 20 uur
 19. eet minimaal 2 keer per week met aandacht en zonder smartphone
 20. zoek bewust de echte stilte op minimaal 1 keer per week

Alle begin is moeilijk, maar elke marathon begint met de eerste meters hardlopen. Probeer eens heerlijk tijd te gaan verspillen, lekker lummelen, niets doen en zo een heerlijk vakantiegevoel te ervaren, het hele jaar!

lummelen in Vietnam

lummelen in Vietnam

Annemie Schuitemaker

focusoloog