Blog van Career & Live
woensdag 5 oktober 2016

De wereld op zijn kop?

“Mam, kun je een dagje zonder gsm, zodat je aandacht hebt voor mij op het voetbalveld?”
Deze vraag stelt 10 jarige Beau aan haar moeder (lees ik in het AD van 5 oktober) en dat is gefilmd door Pickwick, de nieuwste commercial gebaseerd op echte vragen van mensen: Pickwick TeaTopics. Ik lees verder. Dit is de wereld op zijn kop in de week van de opvoeding: kinderen vragen hun ouders om zonder gsm te zijn. Terwijl we overal lezen dat kinderen de hele dag met hun schermpjes lopen. Ik vraag me af is dit echt toeval dat dit reclame filmpje nu live gaat tijdens de week van de opvoeding? Ik denk van wel, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

https://youtu.be/GBi77q-BY3s

We zijn verslaafd

Wat ik wel zeker weet, is dat we verslaafd zijn aan onze smartphones en zijn we de hele tijd afgeleid. Gemiddeld zijn we slechts 3,05 minuten met een activiteit bezig zijn, en dan switchen we weer naar een andere activiteit. Sommige onderzoeken geven zelfs een tijdsspanne aan van 1,15 minuten (Mark 2005Mark, 2012, Su & Mark 2008). Wat nog veel kwalijker is dat het een enorme tijd duurt voordat we weer geconcentreerd met onze oude taak verder gaan. Meer dan 80% van de taken en activiteiten worden weliswaar op dezelfde werkdag weer opgepakt, heeft Greist-Bousquet beschreven. Het duurt echter 23 minuten en 15 seconden gemiddeld voordat mensen weer keren naar de taak waar ze mee bezig waren voor de onderbreking. Een bekend en vaak voorkomend patroon is dat mensen na de onderbreking naar een andere taak gaan, dan nog naar een andere taak en dan pas terugkeren naar hun origineel taak. Zakelijk een enorm verlies aan productiviteit, maar privé een verlies aan contact en belangrijke momenten. Stel je voor die arme Beau op het voetbalveld, scoort ze net en dan….. Maar eerlijk gezegd, hoevaak overkomt ons dat niet allemaal. We zijn fysiek wel aanwezig maar mentaal……..zitten we ergens heel anders.

Maar ben jij verslaafd?

Ben jij verslaafd aan je smartphone, doe de test! Of hou het eens echt bij: met Checky of Moment. Durf jij een dag zonder, een dagje een echte Digital Detox Day. Lukt dat  niet, volg dan bijvoorbeeld een Digital detox Masterclass,op 14 december as (of geef deze workshop cadeau als Kerstkado!) voor meer info klik hierKlik hier om de gratis poster te downladen en je huisgenoten, vrienden en collega’s te enthousiasmeren. Of klik hier om een paar ervaringen te horen van mensen die zelf al een Digital Detox Day hebben gedaan, o.a. Estée Lalonde of Annemie Schuitemaker.

Beau bedankt

Dank je wel Beau dat je met je berichtje aan Pickwick laat zien dat er soms belangrijkere dingen in het leven zijn dan de smartphones, zoals een voetballende dochter. Hier kunne wij als volwassenen nog iets van leren, jij liet ons even in de spiegel kijken!

Annemie Schuitemaker

directeur van Career & Live en fundeer van stopmultitasken.nl[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]