Blog van Career & Live
maandag 2 september 2019

Werk privé balans, het laatste taboe

Niet alleen jonge moeders worstelen met werk privé balans, maar ook jonge mannen. Het is geen “vrouwending”. Zo blijkt uit een onderzoek verricht door Qoompas (Mirjam Bahlman). Zij noemt de resultaten verrassend. “Bij de balans tussen werk en privé denken veel mensen direct aan vrouwen. De gedachte was dat vrouwen daar pessimistischer over zouden zijn. Maar het is ook voor veel mannen een issue.” Klik hier voor het bericht over dit onderzoek

Tijd voor actie op de werkvloer

Er wordt veel onderzocht over werk privé balans, in februari 2019 bleek bijvoorbeeld dat: “Nederlandse werknemers ontevreden zijn over hun werk privé balans en dat 70% van mening is dat hun werk negatieve invloed heeft op hun privé leven.

Kortom het is tijd om het taboe werk privé balans op de werkvloer eindelijk eens aan te pakken. Daarom is er een tool ontwikkeld om echt in dialoog te gaan: de Koerskaart Werk Privé Plezier.

Werk privé balans bestaat niet, het gaat om werk privé plezier.

Vanaf 17 september 2019 is deze koerskaart beschikbaar om samen met collega’s, je team en of leidinggevenden het echte gesprek aan te gaan. De deelnemers zijn twee uur lang geëngageerd in gesprek over het centrale thema van werk privé balans naar werk privé plezier en bepalen hun eigen vervolgstappen. Top down meets bottom up. De deelnemers activeren zichzelf en elkaar, dit leidt tot draagvlak en betrokkenheid. Het maakt niet uit hoe groot of klein de groep is. Grote groepen gaan uiteen in kleinere groepen van 4 tot 8 personen per Koerskaart en voeren de dialoog. Ook is het mogelijk op te schalen tot wel honderd deelnemers tegelijkertijd.

Weg met het taboe, ga in gesprek

werk privé balansHoe pak je dit taboe dan aan? Het belangrijkste is en blijft de dialoog tussen mensen, zowel thuis als op de werkvloer, dus tussen werkgevers en werknemers onderling. Daarom hebben we een tool ontwikkeld, de KoersKaart Werk privé plezier, in cocreatie met diverse werkgevers zoals Schiphol Group, CZ, Lidl en ABN Amro, maar ook belangenorganisaties zoals BV Familie en Kinderopvang Mundo. Tevens wekten mee de Universiteit Utrecht  en uiteraard de Koers, de bedenkers en uitgevers van tal van KoersKaarten o.a. de KoersKaart Werkstress.

Kortom, begin het najaar goed en ga de dialoog aan met elkaar. Je kunt de KoersKaart nu al bestellen, 17 september 2019 wordt hij officieel geleverd.