Blog van Career & Live
zondag 24 november 2019

Het fitte (en soms niet zo fitte) brein

De tranen bigggelden over mijn wangen afgelopen zaterdag bij het congres “Het Fitte Brein”.Willem Philipsen vertelde zijn verhaal. Hij stond midden in een leven van succes, drugs en rock and roll, begint hij zijn verhaal, hij was een succesvolle gitarist. Als begenadigd gitarist speelde hij in bands als Soulvation, Postmen en Anouk. Hij laat een filmpje je zien, waarin je hem ziet spelen, genieten en uit zijn dak gaan, een jonge energieke vent. En vervolgens zie je Willem in het ziekenhuis liggen. Hij werd namelijk in 2006 getroffen door een herseninfarct dat zijn leven op z’n kop zette. Het contrast raakt me, ik bijt op mijn lip, maar ik hou het niet droog.

Het steentje in je schoen

Hij vertelt zijn verhaal, met veel zelfspot en humor, met als rode draad: je hebt altijd een keuze, hou focus. “Als je een steen hebt in je schoen, dan ben je alleen je schoen”, heeft de Chinese wijsgeer Lao-Tse gezegd, zo gaat Willem verder met zijn verhaal. De vraag is, word je het steentje of hou je oog op de horzin.

En dat is wat Willem heeft gedaan. Na een intensieve periode van revalidatie pakte Willem, zijn leven weer op, zij het op een iets andere manier. Hij is ambassadeur van de Hersenstichting & van der Sar Foundation. In fantastische stichting, en op de site kun je ook zijn hele verhaal lezen. Hij maakt muziek, zij het op een andere manier dan vroeger. Vroeger was hij gitarist bij Postmen, nu componeert hij via de computer, geeft hij lezingen voor onder andere Het Fitte Brein en is hij eigenaar van Novocane music productions: “Natuurlijk baal ik soms wel eens dat een hoop dingen niet meer zo makkelijk gaan als voorheen en dat je je daardoor soms beperkter in je keuzes voelt. Maar ik sta eigenlijk uitermate positief in het leven. Ik denk dat ik gewoon gezegend ben met mijn humor en daardoor kost het me ook geen moeite om bijna overal wel een grap in te zien. Dat helpt me, als ik soms even een mindere dag heb, want die heb ik natuurlijk ook.” De cirkel is rond, of: een full circle moment, zoals hij het zelf noemt, ontstond toen hij drie jaar geleden weer op Lowlands stond: niet om muziek te maken, maar om een lezing te geven voor de Hersenstichting.

Wat raakte me nu zo?

In een split second, bam, is het over.  De heftige overgang, van “the top of the moon” naar een ziekenhuis bed. Willem overleeft maar is aan een kant helemaal verlamt. Dat maakte het filmpje dat hij laat zien zo duidelijk. Maar vooral zijn kracht, zijn positiviteit, zijn humor. En dat hij ons, het publiek, zo’n 1750 mensen helder maakt dat we altijd en overal een keuze hebben. Wat er ook gebeurt. Dat maakt Willem zo’n krachtig, bijzonder mens en de hele zondag, bleef dit door mijn hoofd spelen. Het past bij mijn levensmotto, “waar een wil is, is een weg”. Maar Willems weg, dat is echt wel een heel bijzondere weg. Die keuze hebben we altijd en allemaal, en als Willem het kan, dan kunnen wij het ook.

Opnieuw

Willem gaf mij een bijzondere dag, een bijzonder weekend en dat wil ik graag delen met jullie. Dus ook al is het lastig op je werk, privé of iet anders, je hebt altijd een kezue. Bekijk Willem filmpje, hij heeft samen met Stef Bos een prachtig liedje gemaakt, “opnieuw” en neem even de tijd om echt naar de tekst te luisteren.
Ik ben blij dat ik naar Het Fitte Brein ben gegaan, waar ook mijn oude jeugdheld Ard Schenk fantastisch sprak, hij is nog steeds even gedreven als jaren geleden. Ik wil alle  mensen die zich inzetten voor de hersenstichting en de organisatoren van het prachtige congres Het Fitte Brein bedanken!

Willem, je bent een held!  

Annemie Schuitemaker