Blog van Career & Live
zaterdag 11 mei 2024

Een reis van passie, groei en doorzettingsvermogen: mijn 21-jarig ondernemerschap – yes ik ben “volwassen”

Wat een bijzonder moment! Ik ben officieel volwassen geworden, niet als mens – dat was ik allang – maar als ondernemer. 21 jaar geleden, op 13 mei 2003, stapte ik vol verwachting naar de Kamer van Koophandel. Het was een eenvoudig, maar toch zo’n memorabel moment. Het is een reis geweest van passie, groei en doorzettingsvermogen. Als ik terugkijk op mijn 21 jaar als ondernemer, kan ik niet anders dan trots zijn. Trots op het feit dat ik tot die 20,4% behoor van ondernemingen die nog steeds bestaan na 21 jaar. Het is een cijfer dat niet te negeren valt, vooral gezien het feit dat slechts 65% van de bedrijven de eerste vijf jaar overleeft.  Wat heb ik geleerd in al die jaren?

  • Blijf vernieuwen: De sleutel tot succes in het ondernemerschap is voortdurende vernieuwing. Blijf openstaan voor nieuwe ideeën, ontwikkelingen en kansen in de markt.
  • Volg je flow: Identificeer waar je passie ligt en waar je natuurlijk in de flow komt. Dit zijn de gebieden waar je het meest kunt bloeien en waar je het verschil kunt maken.
  • Blijf je ontwikkelen: Permanente educatie en persoonlijke ontwikkeling zijn essentieel voor groei. Blijf leren, bijschaven en jezelf uitdagen om steeds beter te worden in wat je doet.
  • Blijf geloven in jezelf: Vertrouw op je eigen capaciteiten en wees niet bang om risico’s te nemen. Geloof in jezelf en je visie, zelfs als anderen twijfelen.

Blijf in beweging

Maar deze reis was niet zonder zijn ups en downs. Ondernemen is ook veranderen en meebewegen, vooral niet stilstaan. Ja het ondernemerschap heeft ook zijn tol geëist, er waren levensgebeurtenissen zoals het leegnest-syndroom en een gestrand huwelijk die me hebben getest. Het heeft me ook geconfronteerd met eenzaamheid, de eenzaamheid die vaak gepaard gaat met het dragen van de verantwoordelijkheid, de constante druk en het altijd aanstaan zijn.  Maar te midden van die uitdagingen, heb ik ook geleerd om te groeien. Ik heb geleerd om flexibel te zijn, om mee te bewegen met veranderingen en om nooit stil te staan. Ik heb verschillende ondernemingsvormen verkend, van franchise tot licentie, en een tweede onderneming gestart in 2011. Ik heb delen van mijn onderneming verkocht en altijd een scherp oog gehouden op de markt. Van het opbouwen van Career & Kids tot het loslaten, verkopen en splitsen ervan in 2023, en nu weer het verdiepen van alle mogelijkheden met Career & Live, het ontdekken van andere mogelijkheden doordat ik meer ruimte heb omdat ik nu niet twee maar nog één bedrijf heb; het maken van spellen, het schrijven van een boek over werk-privé balans op de werkvloer (komt begin 2024 uit!), voorzitter zijn van de community mentale gezondheid bij de OVAL, onderdeel zijn van de denktank m.b.t werkdruk bij het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, podcasts maken, super veel inspirerende workshops en lezingen geven, key note speaker en facilitator  zijn en nog veel meer.  .Daarnaast is permanente educatie een van mijn pijlers geweest, met elk jaar een toewijding aan het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden, van ACT master tot CSR stress management, van deep democracy tot teamcoaching tot culture change. Jaar in jaar uit, investeren in mezelf vind ik key. Maar bovenal heb ik geleerd dat mijn succes niet alleen te danken is aan mijn eigen inspanningen, maar vooral ook aan de prachtige klanten, clienten en topcollega’s die me hebben gesteund en geïnspireerd en dat waren er zo veel, super bedankt allemaal!

De gaafste baan ter wereld

Ja, het ondernemerschap is een reis geweest met ups en downs, hee veel hoogte- en (soms) dieptepunten. Maar ik zou het voor geen goud willen ruilen. Het heeft me gevormd tot wie ik ben, en het heeft me de kans gegeven om mijn passies na te streven en mijn dromen te verwezenlijken. Zelfs te midden van sommige momenten van enige eenzaamheid, blijf ik geloven dat ik de meest geweldige baan ter wereld heb.Dus twijfel niet. Ondernemen is prachtig, met al zijn uitdagingen en overwinningen. En als een soort mentor deel ik graag mijn kennis en tips. Want ik geloof oprecht dat waar een wil is, een weg is, en dat er altijd ruimte is voor groei en ontwikkeling, ongeacht waar je je bevindt op je ondernemersreis. Het is mijn hoop dat dit verhaal inspireert, raakt en mensen aanmoedigt om hun eigen dromen na te jagen, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. Want zoals ik heb geleerd, is ondernemen een reis vol verrassingen, maar met een onmiskenbare beloning voor degenen die de sprong durven wagen.

Bedankt klanten, cliënten, collega’s en iedereen met wie ik de afgelopen 21 jaar heb mogen samengewerken, alleen had ik dit nooit gekund! Jullie gaven en geven me energie en vleugels zodat ik elke dag fluitend en aan werk en weer zingend naar huis ga. We gaan er samen nog jaren lang iets prachtigs van maken.

Annemie Webers 21 jaar ondernemer in hart en nieren