Blog van Career & Live
zondag 21 oktober 2018

Soms is stress gewoon even wat het is

Afgelopen week merkte ik dat zelf. Ik stond op het punt om een workshop te geven, de deelnemers zaten klaar en ik had er echt zin in. Wat is immers leuker dan een workshop te mogen geven over werkstress. Totdat een van de deelnemers zei: “Pssstt…je bent uit je blouse gescheurd”. Inderdaad ik keek en mijn nieuwe blouse was aan de rechterkant helemaal los in de naad, een enorme scheur. De stress gierde door mijn lijf. Wat waren mijn opties: vluchten was geen optie, vechten ook niet en bevriezen helemaal niet. Dus…ik haalde diep adem en maakte er een grap over (iets anders kon ik niet bedenken zo snel). “Dit is de allereerste keer in mijn leven dat ik workshop mag geven met een gescheurde blouse, het voelt oncomfortabel en levert stress op. Mijn fitbit geeft een fiks hoge hartslag aan”. En ik merkte door mijn ongemak en stress te delen, daalde mijn stress al fors, maar ik moet eerlijk zeggen…ik heb me wel eens prettiger gevoeld als workshopleider/trainer, dat weer wel.

Wat je aandacht groeit, maar wat je verwaarloost gaat woekeren

Die strategie koos ik, ik wilde niet dat mijn kapotte blouse ging “woekeren” in de groep, dus ik gaf het maximale aandacht. Je kunt volgens mij het onderwerp werkdruk en werkstress nooit negeren. Pak de koe bij de horens en ga echt met elkaar in gesprek, maar hoe doe je dat op een effectieve, efficiënte en vooral plezierige manier? In de Week van de Werkstress organiseren Career & Live, Performance Happiness en De Koers een KoersKaart proeverij  over allerlei thema’s die met werkstress en werkgeluk te maken hebben. Op 14 november van 10 tot 13.30 uur ga je met gelijkgestemden in dialoog over het thema dat jij kiest:

Aan het einde van de ochtend ga je naar huis met concrete vervolgstappen en heb je de KoersKaart methode aan den lijve ondervonden. Uiteraard is de locatie geheel in het them van de werkstress, namelijk Landgoed Zonheuvel te Doorn, met een fantastisch uitzicht op de schitterende natuur van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hoe rustgevend wil je het hebben. 

Van ongezonde werkdruk en werkstress naar gezond en blijvend werkplezier

Doelstelling van de Week van de Werkstress 2018 (12 tot en met 15 november 2018) is zoveel mogelijk mensen laten inzien dat je werkstress kunt voorkomen door te zorgen voor voldoende plezier in je werk. Werkplezier is belangrijk voor iedereen, dat weten we, dat merken we alle dag en dat is wetenschappelijk ook genoeg aangetoond. Het zorgt voor productieve werknemers en voorkomt dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Sommigen halen werkplezier uit een goede sfeer onder collega’s, anderen door te blijven leren, of door elke dag nieuwe uitdagingen te zoeken en er zijn ook mensen die werkdruk prima aankunnen zolang ze voldoening uit het werk halen.

Samen staan we sterk
Stef Bos zingt het al jaren, samen staan we sterk,
zo is het ook met werkdruk en werkstress op de werkvloer. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je samen kijken waar pijnpunten liggen, maar ook waar de pret echt zit, wat geeft energie, waar word je gelukkig van? Echter het is belangrijk dat de output van de koerskaart niet het einde, maar het begin is. De output kan bijvoorbeeld rechtstreeks gekoppeld aan het TNO model werkdruk, waar wij al jaren expert in zijn.

Interesse in een Koerskaart Proeverij?

Meld je aan via deze link.
Kun je niet of wil je de koerskaart werkstress met je team spelen op een ander moment? Bel (0800-0201060) of mail ons info@careerandlive.nl. Eén ding kan ik je beloven, ik zorg dat ik geen gescheurde blouse heb, ik trek nooit meer een nieuwe blouse aan als ik een training, workshop of lezing geef. Ik heb mijn lesje geleerd.

 

Annemie Schuitemaker
directeur Career & Live 
focusoloog