Blog van Career & Live
dinsdag 5 mei 2020

We krijgen een “Zoom-Hoofd” en vierkante oogjes

Sinds de Corona crisis “zoomen, teamen, Google meet-en en webexen” we ons suf. We beeldbellen met collega’s, met klanten, vergaderen of trainen online. Dat blijkt voor een deel heel effectief en efficiënt te zijn. We zijn productiever en kunnen ons beter concentreren, blijkt uit een recent onderzoek van Emerce.

Digital wellbeing als onderdeel van vitaliteitsbeleid

Wat mij echt zorgen baart, is het feit dat we bijna de hele dag achter het beeldscherm zitten. Emailen en appen dat deden we al (te) veel, niets nieuws. Maar wat enorm is toegenomen (bovenop o.a. het emailer en appen) is het beeldbellen via Zoom, Webex, Google meet, Teams etc. “Vroeger” vergaderden we en hadden we 1 op 1 gesprekken, face to face. Dat kan nu niet, en daar zijn deze slimme beeldbel mogelijkheden voor in de plaats gekomen. Top, maar hoe staat het met het digital wellbeing van medewerkers. Hoeveel uur zitten we (gedwongen door de situatie) achter het beeldscherm? Organisaties hebben veelal een goed doordacht vitaliteitsbeleid, maar een onderdeel dat onderbelicht blijft in het vitaliteitsbeleid van veel organisaties is het “altijd aan staan”. Altijd in de weer zijn met onze smartphones, emails constant checken en sinds kort dus hele dagen met beeldbellen. Het komische is dat Google komt met digital wellbeing. “Digital Wellbeing is onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de problemen met overmatig smartphonegebruik voor gebruikers inzichtelijk maken. Hiermee kunnen zij weer de gezonde balans tussen techniek en leven terugvinden zodat er meer tijd besteed kan worden aan familie en vrienden zonder dat er continu smartphonenotificaties gecheckt moeten worden“.

Digital detoxen of digital diëten

Digital Detoxen is het reinigen van lichaam en geest van het altijd online zijn en in de weer zijn met allerlei digitale apparaten zoals smartphones, laptops, tablets etc. zijn 24/7 bereikbaar met onze smartphones, overdag, ‘s avonds, in het weekend en tijdens de vakantie. Dat veel mensen echt verslaafd zijn, is inmiddels wetenschappelijk wel aangetoond, we krijgen zelfs cold turkeys als we niet onze smartphone bij ons hebben.
Workshops digital detoxen zijn al jaren enorm populair bij onze klanten. Maar het wordt tijd dat we het niet laten bij een leuke inspirerende workshop, maar actie ondernemen en Digital Wellbeing heel snel wordt opgenomen als een belangrijke pijler van het vitaliteitsbeleid van elke organisatie. Ik bedoel hiermee niet een rechttoe rechtaan “richtlijn digitale communicatie”. Net zoals de Corona crisis ons allemaal overviel, overviel ook de tsunami aan beeldbellen ons allemaal. Met als gevolg dat een gemiddelde werknemer echt uren en uren (alleen) achter zijn beeldscherm zit, van de ene “call” naar de andere “call”, snel een email tussen door, een appje. Pauzes worden massaal “vergeten”, het praatje bij het koffiezetapparaat wordt vervangen door een “zoom-praatje”, dus weer een beeldscherm. Tegelijkertijd zijn de meeste werkplekken thuis niet ergonomisch optimaal ingericht, dus naast vierkante oogjes, een “zoom-hoofd” krijgen we een gebochelde rug, aangevuld met te weinig beweging (we lopen enkel van onze keukentafel naar het aanrecht en weer terug) en gebrek aan herstelmomenten en vooral gebrek aan afwisseling beeldscherm versus beeldschermvrij werk. Arboportaal zegt over beeldscherm werk het volgende:

Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm. Bovendien gaat werken achter een beeldscherm vaak gepaard met zittend werk, wat het risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten verhoogt. Tenslotte kan intensief werken met een beeldscherm leiden tot stressklachten

Beeldschermwerk

Uit de nieuwste cijfers van de 15e Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS, is een stijging te zien in de hoeveelheid werkzaamheden met een beeldscherm. Werknemers besteedden in 2019 gemiddeld ruim 4 uur per werkdag achter een beeldscherm. Vergeleken met 2005 is dit een half uur langer. Ik ben benieuwd hoe dit cijfer is als we dat nu, begin mei 2020 zouden onderzoeken. En dan heb ik het niet eens over de werk privé balans waar dit zelfde onderzoek ook naar keek. De grenzen van werk en privé lopen nu al helemaal door elkaar.

Tijd voor actie

Ik daag elke werkgever uit om z.s.m. aandacht te besteden aan Digital Wellbeing. De 1,5 meter samenleving heeft nu, maar ook in de toekomst, veel invloed op onze manier van werken. Interessant om te kijken is het programma van de Monitor KRO/NCRV van 27 april j.l. over het Corona proof kantoor. Ook dit recente artikel in HBR over een gezond Corona-proof kantoor is interessant. Uiteraard zijn we benieuwd naar initiatieven of ideeën van werkgevers die al actief zijn met Digital Wellbeing, we zullen alle creatieve ideeën graag delen in een volgend blog.
Meer weten over hoe je Digital Wellbeing op de agenda kunt zetten, aan kunt pakken en kunt inpassen binnen jouw organisatie? Bel (0800-0201060) of mail (info@careerandlive.nl) ons gerust, vanuit onze expertise kunnen we je concreet verder helpen. Geen ellenlange beleidsstukken maar een pragmatische, inspirerende aanpak die past binnen jouw organisatie.

Annemie Schuitemaker

Directeur Career & Live
Focusoloog en Digital Detox Expert