De dubbele deeltijd: waarom werkgevers niet meer om privéproblemen heen kunnen
De cijfers uit recent CBS-onderzoek liegen er niet om: steeds meer Nederlandse stellen werken allebei in deeltijd. In tien jaar tijd is het aantal parttime werkende stellen gestegen van 229.000 naar 419.000. Dat lijkt een teken van meer vrijheid en flexibiliteit, maar onder de oppervlakte schuilt een urgent probleem waar werkgevers niet langer omheen kunnen: de impact van privéproblemen op de werkvloer.
De mythe van balans: deeltijd is geen garantie voor minder stress
Veel mensen denken dat minder werken automatisch leidt tot een betere balans tussen werk en privé. Maar in de praktijk betekent deeltijdwerk vaak dat de totale werkbelasting niet vermindert, maar anders wordt verdeeld. Vrouwen kiezen er vaak voor om deeltijd te werken om meer tijd aan het huishouden en de zorg te besteden. Mannen daarentegen gebruiken deeltijdwerk vaker om meer tijd voor zichzelf te hebben. Dit leidt ertoe dat de verdeling van onbetaalde zorgtaken en huishoudelijk werk ongelijk blijft. Daardoor ervaren veel werknemers alsnog stress, onbalans en schuldgevoelens, ondanks dat ze minder uren betaald werk verrichten.
De blinde vlek van werkgevers: privéproblemen als productiviteitskiller
Werkgevers die worstelen met personeelstekorten en hoog verzuim moeten zich realiseren dat privéproblemen – zoals mantelzorg, opvoedstress en relationele spanningen – direct doorwerken op de werkvloer. Onderzoek toont aan dat medewerkers met onopgeloste privéstress minder productief zijn en vaker uitvallen door burn-out of ziekteverzuim. Toch blijft privéstress een taboe in veel organisaties, waardoor problemen zich opstapelen tot ze onvermijdelijk de werkprestaties beïnvloeden.
Waarom werkgevers nu moeten handelen
De opkomst van het tweemaal-deeltijdmodel vraagt om een nieuwe aanpak van werkcultuur en personeelsbeleid. Werkgevers die dit negeren, zullen de gevolgen merken in:
- Hoger verloop: Werknemers vertrekken als ze het gevoel hebben dat er geen begrip is voor hun privésituatie.
- Meer verzuim: Onzichtbare stress vertaalt zich vroeg of laat in ziekte.
- Verminderde productiviteit: Werknemers die zich mentaal bezighouden met thuisproblemen presteren minder goed.
De oplossing? Maak privéproblemen bespreekbaar op de werkvloer.
Van taboe naar actie: masterclass en expertadvies
Als expert op dit gebied help ik werkgevers niet alleen de impact van privéproblemen op hun personeel te begrijpen, maar ook om hier proactief beleid op te maken. Mijn masterclass ‘Privéstress op de werkvloer: van onzichtbare last naar zichtbare winst‘ geeft HR-managers, leidinggevenden en directies concrete handvatten om medewerkers te ondersteunen zonder in hun privéleven te treden. Het gelijknamige boek verschijnt 2 juni as.
Wil jij je organisatie toekomstbestendig maken en zorgen voor een gezonde, productieve werkvloer? Neem contact op voor een lezing of masterclass en ontdek hoe jouw organisatie privéproblemen kan aanpakken voordat ze werkproblemen worden.
Boek een sessie via a.webers@careerandlive.nl of bel 030-4420019 voor meer informatie.
Annemie Webers
directeur Career & Live BV