Blog van Career & Live
woensdag 25 oktober 2023

Concrete tips voor een optimale werkprivé balans, streven naar een perfecte werkprivé balans is utopie, ga voor optimaal!

Werkdruk en werkstress dat zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen binnen organisaties. Mensen zijn echter geen robots, wat er privé gebeurt heeft invloed op je werk en wat op je werk gebeurt heeft invloed op je privé leven, in negatieve en in positieve zin. Bijvoorbeeld email checken ’s avonds op de bank omdat je het gevoelen constant bereikbaar te moeten zijn of de hectiek van een druk privéleven door bijvoorbeeld mantelzorg, dat zijn weerslag kan hebben op het werk. Los van het feit dat door het hybride werken de grenzen tussen werk- en privé grotendeels zijn weggevallen; tijds- en plaats onafhankelijk werken maar wel met grenzen. Kortom er is meer dan enkel werkdruk of werkstress. Waarom besteden we daar dan niet meer aandacht aan? Niet met het doel de “perfecte” werkprivé balans te vinden. Nee, maar om werkstress en privé stress te verlagen en het vergroten van werkplezier en levensplezier van medewerkers. Het is belangrijker dan ooit om het thema werkprivé balans binnen organisaties echt bespreekbaar te maken.

Mijn absolute goeroe op dit gebied is Stew Friedman

De theorie van de vier gebieden van Stew Friedman, ook bekend als “Total Leadership,” is een benadering van het bereiken van een evenwicht tussen werk en privéleven door aandacht te besteden aan de vier belangrijke levensgebieden: Werk, Thuis, Sociaal maatschappelijk en Ik/Zelf. Stew Friedman is een van de topexpert (Practice Professor of Management, Emeritus Director, Wharton Work/Life Integration Project) op het gebied van werk-privébalans en heeft deze theorie ontwikkeld om mensen te helpen een meer bevredigend en gebalanceerd leven te leiden.

Hier is een uitleg van elk van de vier gebieden:

  1. Werk (Work): Dit gebied omvat je professionele verantwoordelijkheden en carrière. Het draait niet alleen om het behalen van succes in je baan, maar ook om het vinden van betekenis en vervulling in wat je doet. In dit gebied gaat het om zaken als je prestaties, je relaties op het werk, je doelen en ambities, en je verantwoordelijkheden.
  2. Thuis (Home): Het thuisgebied heeft betrekking op je persoonlijke en familieleven. Hier gaat het om de kwaliteit van je relaties met je partner, kinderen, familie en vrienden. Het omvat ook je huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden. Het doel is om evenwicht te vinden tussen je werk en je gezin, zodat je persoonlijke leven bevredigend is en je relaties gezond zijn.
  3. Gemeenschap (Community): Gemeenschap verwijst naar je betrokkenheid bij de bredere samenleving en de impact die je hebt buiten je werk en huis. Dit kan vrijwilligerswerk, sociale activiteiten, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de relaties die je opbouwt met mensen in je gemeenschap omvatten. Het draait om het creëren van positieve verbindingen en het bijdragen aan een groter geheel.
  4. Zelf (Self): Het zelfgebied gaat over persoonlijke groei, zelfzorg en het begrijpen van je eigen waarden en doelen. Het omvat je fysieke en mentale gezondheid, het najagen van hobby’s en interesses, en het stellen van persoonlijke doelen. Het doel is om in balans te zijn met jezelf en te begrijpen wat voor jou echt belangrijk is.

De essentie van de theorie van de vier gebieden is dat deze vier domeinen met elkaar verbonden zijn en invloed hebben op elkaar. Het bereiken van een gezonde balans tussen deze vier gebieden kan leiden tot een meer betekenisvol leven. Stew Friedman benadrukt dat mensen kunnen streven naar “vierweg-winst” waarin ze succesvol zijn op alle vier deze gebieden in plaats van te geloven dat ze altijd compromissen moeten sluiten tussen werk en privé. Het totale leiderschapsmodel benadrukt het belang van leiderschap en integrale prestaties op alle gebieden van het leven. Het is een benadering die niet alleen individuen helpt, maar ook organisaties aanmoedigt om een cultuur te creëren die werk-privébalans ondersteunt.

Concrete tips voor het bereiken van een optimale balans tussen werk en privé, gebaseerd op de vier domeinen van Stew Friedman: Werk, Thuis, Sociaal Maatschappelijk en Zelf.

Werk:

Duidelijke Grenzen Stellen: – Bepaal je werktijden en houd je eraan. Maak een duidelijke scheiding tussen werk en privé. – Communiceer je grenzen naar je collega’s en leidinggevenden, zodat ze je verwachtingen begrijpen. – Overweeg het instellen van ‘niet-storen’-uren op je communicatiekanalen om onderbrekingen buiten werktijd te minimaliseren.

Taken Prioriteren: – Identificeer je belangrijkste taken en doelstellingen voor de dag. Focus op deze taken voordat je je bezighoudt met minder urgente zaken. – Overweeg gebruik te maken van time-managementtechnieken zoals de Pomodoro-techniek om je tijd effectiever te beheren.

Effectief Tijdbeheer: – Gebruik digitale hulpmiddelen zoals kalenders en takenlijsten om je taken te organiseren en deadlines in de gaten te houden. – Plan vergaderingen en telefoongesprekken efficiënt om tijd te besparen.

Leer Nee te Zeggen: – Wees duidelijk over je beschikbaarheid en capaciteit. – Evalueer nieuwe verplichtingen kritisch en wees bereid om ‘nee’ te zeggen als ze niet passen bij je huidige werkbelasting.

Thuis:

Quality Time voor Jezelf: – Gebruik je vrije tijd om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je leuk vindt, zoals lezen, wandelen, of hobby’s. – Investeer in persoonlijke groei, zoals online cursussen volgen of nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Huistaken Organiseren: – Creëer een efficiënt systeem voor huishoudelijke taken en onderhoud om je vrije tijd te maximaliseren. – Overweeg het gebruik van apps of planningstools om je huishouden georganiseerd te houden.

Relaties Onderhouden: – Plan regelmatig quality time met je partner, vrienden en familie om sterke relaties te behouden. – Doe gezamenlijke activiteiten en maak gebruik van je vrije tijd om connecties te versterken.

Loskoppelen van Werk: – Creëer een speciale ruimte in huis waar je kunt ontspannen en werkgerelateerde zaken – Stel meldingen op je telefoon in om je buiten werktijden niet lastig te vallen.

N.B. Specifiek voor mensen met kinderen/gezin (voor nog meer inspiratie over werk en gezin combineren ga naar DE specialist op dit gebied Career & Kids)

Kwaliteitstijd met Familie: – Reserveer specifieke momenten voor quality time met je gezin, zoals avondeten zonder afleiding van telefoons of televisie. – Plan familie-uitjes of weekendactiviteiten om herinneringen te creëren.

Taken Delen: – Stel een huishoudelijk takenrooster op waarin verantwoordelijkheden eerlijk worden verdeeld tussen gezinsleden. – Overweeg huishoudelijke hulp in te schakelen indien mogelijk om de last te verlichten.

Date Nights: – Plan regelmatig een ‘date night’ met je partner om de romantiek in je relatie te behouden. – Maak een lijst van activiteiten die jullie allebei leuk vinden en wissel ze af voor afwisseling.

Sociaal maatschappelijk:

Vrijwilligerswerk : – Identificeer organisaties of oorzaken waar je om geeft en maak tijd vrij om vrijwilligerswerk te doen. – Betrek je familie of vrienden bij vrijwilligersactiviteiten voor een gedeelde betrokkenheid.

Netwerken: – Maak een agenda van sociale evenementen en sociaal maatschappelijke bijeenkomsten waar je graag aan wilt deelnemen. – Benader deze gelegenheden als kansen om waardevolle connecties te leggen en te onderhouden.

Familie en Vrienden Betrokken: – Combineer sociale activiteiten met familie- en vriendenbijeenkomsten om de balans tussen sociaal maatschappelijk en persoonlijk leven te optimaliseren.

Ik/Zelf:

Zelfzorg: – Prioriteer je fysieke en mentale welzijn door regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen. – Oefen meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken om stress te verminderen.

Hobby’s Nastreven: – Reserveer tijd in je agenda voor activiteiten die je energie geven en waar je plezier aan beleeft, zoals schilderen, sporten of lezen.

Persoonlijke Doelen Stellen: – Stel persoonlijke ontwikkelingsdoelen en werk regelmatig aan het behalen ervan. – Houd regelmatig voortgang bij en stel doelen bij als dat nodig is.

Zelfreflectie: – Neem regelmatig de tijd om je waarden en prioriteiten te evalueren en te verzekeren dat je op het juiste pad bent.

De conclusie

Deze tips kunnen je helpen een evenwichtige werk-privéverdeling te bereiken, ongeacht of je kinderen hebt of niet. Het is belangrijk om je eigen behoeften, waarden en prioriteiten in gedachten te houden bij het toepassen van deze adviezen in je dagelijks leven. Werk-privébalans is een dynamisch proces is, dat regelmatig aanpassingen vereist, door o.a verandert werk of prive of sociaal maatschappelijke omstandigheden. Evalueer regelmatig je voortgang in elk van deze gebieden en maak wijzigingen zoals nodig om een optimale balans te bereiken op basis van je unieke omstandigheden en waarden. Het is essentieel om flexibel te zijn en keuzes te maken die overeenkomen met je langetermijnwelzijn en vervulling. Laten we ook aandacht besteden aan dit belangrijke onderwerp op de werkvloer, je bent 1 mens, wat er privé gebeurt heeft invloed op je werk en wat op je werk gebeurt heeft invloed op je privé leven, in negatieve en in positieve zin.
Daarom hebben we een tool ontwikkeld: de KoersKaart Werk privé plezier. Deze kaart stellen we ook gratis ter beschikking in pdf, wil je deze ontvangen stuur dan een mail o.v.v. Koerskaart Werk Privé Balans. Wil je de grote papieren versie, dan kun je die ook rechtstreeks bestellen bij de Koers Wil je een inspiratie sessie, lezing of workshop dan kan dat ook, mail mij gerust of bel 030-4420019. Mocht je specifieke coaching of een workshop willen voor werkprivé balans voor werkende ouders, neem dan contact op met Career & Kids, de absolute specialist op dit gebied, al 20 jaar.

Ik nodig echt iedereen uit om aandacht te besteden en in dialoog te gaan met elkaar over werk en privé. Niet volgend jaar, maar nu!

Annemie Webers

directeur Career & Live