Blog van Career & Live
donderdag 17 maart 2016

De ultieme voorjaarsschoonmaak voor je hersenen

Detoxen voor je hersenen door middel van een stiltedag oftewel een braindetox day. Realiseer je je hoeveel je praat op een dag én en hoeveel er tegen jou wordt gepraat? Altijd druk, niet rust en nooit stilte…zet af en toe een paarse koptelefoon op of…neem een stiltedag!

We zijn altijd bezig, in gesprek met collega, vrienden, gezinsleden of we zitten op de smartphone te social media-en. Stilte is iets onbekend anno 2016 lijkt het wel, althans voor mij. Daarom heb ik afgelopen weekend een stiltedag gehad. Samen met 20 andere mensen; 12 uur lang ultieme stilte, op een prachtig landgoed Kasteel Gronsveld.

kasteelgronsveld

De archiverende mannetjes aan het werk laten

Theo Compernolle spreekt over  het archiverende brein. Ik wilde de “archiverende mannetje” eens grondig  in mijn hoofd  laten opruimen. Theo Compernolle beschrijft onze hersenen op een zeer beeldende manier, namelijk: ons reflex brein, ons reflecterende brein en ons archiverende brein. Dat laatste beschrijft hij als archiverende mannetjes, die enkel aan het werk kunnen als de andere twee breinen nietsdoen. Dan pas kunnen ze alle informatie die we hebben verkregen, zoals namen van mensen, kennis etc. verwerken en letterlijk een plekje geven in ons brein, in onze grote boekenkast. Doordat we altijd druk druk druk zijn, kunnen de archiverende mannetjes bijna nooit goed opruimen met als gevolg, een overvol hoofd (soms zelfs letterlijk, je komt dan thuis en denkt, mijn hoofd zit zo vol), waardoor we bepaalde zaken niet meer kunnen herinneren (slordig opgeruimd), dingen vergeten of letterlijk neervallen van de stress. Overdag kun je dat oplossen door af en toe een time off te nemen, letterlijke een paarse koptelefoon op te zetten om je zo af te sluiten van de drukte, de hectiek of geluiden. En pauzes nemen om de archiverende mannetjes te laten opruimen. Maar de grote voorjaarsschoonmaak, die is ook nodig. Dus daarom gaf ik mijn archiverende mannetjes de kans om een hele dag op te kunnen ruimen.

Twaalf uur stilte……

Een beetje giechelend kwam iedereen binnen, beetje zenuwachtig. Wat gaat er gebeuren, kan ik de stilte wel aan, dat was de grote vraag voor iedereen en vooral voor mij. Ik ben altijd bezig en druk. Ik weet dat we niet kunnen multitasken (het is echt een mythe) en probeer dat ook bewust niet te doen, maar dit was voor mij ook een uitdaging, een echte brain challenge, in plaats van mijn regelmatige digital detox challenge.

Het was stil in mij

En wat gebeurde er? In eerste instantie niets, ik was bang dat mijn hoofd zou ontploffen van alle gedachtes, maar er gebeurde niets. Ik zat enkel te glimlachten, wat een rust. Geen gezeur aan mijn hoofd, niemand die iets vroeg, niemand die me onderbrak. Ik hoefde echt niets helemaal niets. Daarbij was de omgeving schitterend en was het prachtig weer. Dus ik genoot in de zon en hoorde ineens heel veel vogels en andere geluiden die ik normaal niets eens waarneem. Tijn Touber, die de dag begeleidde zei bij de introductie: zie jezelf zitten aan de oever van een rivier en laat alle gedachten aan je voorbijkomen en voorbijstromen. De gedachten komen en gaan. Verzet je niet, alles wat aandacht geeft groeit en vergelijk het met een slecht tv-programma, als er geen kijkers meer zijn, verdwijnt het vanzelf van de tv, dus …let it go.

Welke woorden, e-mails, aapjes zijn het waard om de stilte te verbreken?

Op het einde van de dag …was het eigenlijk zonde om de stilte te verbreken. Welke woorden zijn het nu echt waar om de stilte te verbreken….in plaats van een gekakel was het rustig, heel rustig. Als je eens vaker denkt, welke appjes zijn het waard de stilte van andere te verbreken, welke mailtjes?

Wat leverde het mij op?

Mijn boekenkast in mijn hoofd is weer opgeruimd, ik heb veel creatieve ideeën gekregen, inzichten en ben vooral enorm uitgerust, geestelijk uitgerust. Een dag geen directeur, partner, moeder zijn. Heerlijk zo’n dag echt niets niets niets te hoeven en te horen, niemand die even iets wil vragen, weten, appt, smst, emailt. Geen social media, enkel “me myself and I”. Ik weet zeker, dit ga ik vaker doen en dat gun ik iedereen, een grote schoonmaak in je hoofd, geen geluid, geen stemmen, geen verstoring, echt mentaal en fysiek aanwezig zijn voor jezelf. Alles wat je doet, eten, wandelen, denken, met gerichte aandacht, zonder afleiding.

Vanaf nu kies ik ervoor naast af en toe een digital detox day ook een brain detox day te nemen, ergens ver weg van de dagelijkse beslommeringen.

Volgens mij zou dit de perfecte inhoud zijn voor een heidag, niet brainstormen met elkaar maar braindetoxen, dat levert gegarandeerd veel meer creatieve ideeën op. Het is niet zweverig, het is net zo noodzakelijk als een APK voor je auto, een opruimbeurt in je buro of  van je PC, het opruimen van je kledingkast, maar…..

De vraag is, welke organisatie durft? Voor meer informatie voor echte stoere organisatie, bel of mail 0800-0201060 of mail schuitemaker@careerandlive.nl of kijk eens op digital detox masterclass met bewust ingebouwde stiltes

paarse koptelefoon

Annemie Schuitemaker, met een heel opgeruimd hoofd en de komende tijd zal ik zeker af en toe mijn paarse koptelefoon opzetten[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]