Tien concrete tips om te zorgen dat die vakantievibes langer meegaan dan alleen de eerste werkweek
Loslaten en navigeren naar een gebalanceerd werk-privé leven

De magie van vakantie is onmiskenbaar. Het is de tijd waarin we de stekker uit ons dagelijkse leven trekken en onszelf opnieuw opladen. Dit jaar ervaar ik deze magie op een heel andere manier dan vorig jaar. Toen ik vorig jaar op vakantie ging, zat ik midden in de verkoop van Career & Kids en stond mijn dochter op het punt om voor een half jaar naar Amerika te vertrekken. Wat een verschil: toen vertrok ik met een rugzak vol stresshormonen, nu vertrek ik relaxed en vol verwachting. Loslaten is een kunst die we allemaal onder de knie moeten krijgen om een evenwichtiger leven te leiden. Loslaten van zorgen, verantwoordelijkheden en de constante druk van het werk. Dit jaar heb ik geleerd hoe waardevol het is om die last van je schouders te laten vallen en nieuwe perspectieven te omarmen. Net zoals ik vorig jaar de stress van de verkoop van mijn bedrijf en de zorgen over mijn dochter moest loslaten, is het belangrijk om na een vakantie niet meteen weer in dezelfde valkuilen te stappen. Dit is het moment van introspectie. Hoe voel je je als je terugkomt in het werkritme? Is het een gevoel van motivatie of van lichte paniek? Voor mij persoonlijk, voel ik vaak een mengeling van beide. Het enthousiasme om nieuwe ideeën toe te passen, maar ook de druk om in de dagelijkse sleur terug te vallen. Hier komt de echte uitdaging: hoe zorg je ervoor dat die vakantievibes langer meegaan dan alleen de eerste werkweek?

Work-Life Integrator vs. Separator

Een interessante invalshoek is het verschil tussen work-life integrators en work-life separators. Als integrator laat je de grenzen tussen werk en privé vervagen, misschien werk je aan je e-mails terwijl je een serie kijkt. Een separator houdt die grenzen strikt, met duidelijke scheidslijnen tussen werktijd en privétijd. Wat ben jij? En nog belangrijker, wat werkt voor jou? Het gaat erom wat voor jou het beste werkt en hoe je die balans kunt vasthouden, zelfs na een vakantie. Maar ook tijdens je vakantie.

De rol van je organisatie

Hier komt de rol van je werkgever en je collega’s om de hoek kijken. Voel je je gesteund in jouw manier van werken? Mijn organisatie heeft recent een flexibel werkbeleid ingevoerd dat zowel integrators als separators bedient. We hebben wekelijkse check-ins waarin we onze ervaringen delen, wat helpt om een cultuur van begrip en support te creëren. Voel jij je veilig om aan te geven wat jij nodig hebt? Dit is een cruciale vraag. In een ideale wereld zouden organisaties omgevingen creëren waarin iedereen zich gehoord en ondersteund voelt. Dit is niet altijd de realiteit, maar het is iets om naar te streven. Als je je niet veilig voelt om te reageren of je zorgen te uiten, is dat een signaal dat er werk aan de winkel is.

10 concrete tips om werk-privé balans vast te houden na je vakantie

  1. Plan een zachte landing
    Zet je eerste werkdag na vakantie niet vol met afspraken. Reserveer de ochtend voor jezelf om rustig je e-mails door te nemen en je takenlijst bij te werken.
  2. Stel grenzen met digitale apparaten
    Schakel meldingen van werkgerelateerde apps uit buiten werktijd. Overweeg een aparte telefoon of werkaccount voor werkzaken om verleiding te verminderen.
  3. Maak gebruik van ‘Blokkeer Tijd’
    Blokkeer specifieke tijdsblokken in je agenda voor ononderbroken werk of persoonlijke tijd. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je overstelpt raakt door vergaderingen.
  4. Voer een dagelijkse afsluitroutine in
    Sluit je werkdag altijd af met een korte routine zoals het bijwerken van je takenlijst of het opruimen van je bureau. Dit helpt je mentaal af te sluiten en de overgang naar privétijd te vergemakkelijken.
  5. Zet Prioriteiten met de Eisenhower matrix
    Gebruik de Eisenhower Matrix om taken te prioriteren: Wat is urgent en belangrijk? Wat kan wachten of gedelegeerd worden? Dit helpt je om gefocust te blijven op wat echt telt.
  6. Plan regelmatig korte pauzes
    Neem elke 90 minuten een korte pauze van 5-10 minuten om even te bewegen of iets anders te doen. Dit helpt om je energie en focus gedurende de dag te behouden.
  7. Communiceer je grenzen
    Wees duidelijk naar je collega’s en leidinggevenden over je beschikbaarheid en grenzen. Laat ze weten wanneer je niet bereikbaar bent en hou je hieraan.
  8. Zorg voor een werkplek ritueel
    Begin je werkdag met een klein ritueel, zoals een kop koffie drinken of een korte wandeling maken. Dit helpt je om je mentaal voor te bereiden op de werkdag en een duidelijke start te markeren.
  9. Reflecteer en pas aan
    Evalueer regelmatig je werk-privé balans. Wat werkt er wel en wat niet? Pas je aanpak aan waar nodig en wees niet bang om nieuwe strategieën te proberen.
  10. Plan een teammiddag met de de koerskaart Werk-Privé Plezier
    De reis naar een gebalanceerd werk-privé leven is een gedeelde inspanning en wat is er nu beter dan dit samen met je team aan te pakken? Plan een inspirerende teammiddag waarin je gezamenlijk werkt aan de werk-privé balans met behulp van de koerskaart: een interactieve en speelse manier om te reflecteren op je huidige balans tussen werk en privé en om concrete stappen te formuleren om deze te verbeteren. Door samen met je collega’s deze activiteit te ondernemen, kun je elkaar beter leren kennen, de persoonlijke en professionele doelen delen en elkaar ondersteunen in het vinden van de perfecte balans.

Wat levert de koerskaart je op?

Inzicht en reflectie                                : Krijg inzicht in je huidige werk-privé balans en ontdek waar je verbeteringen kunt aanbrengen.
Teamverband en support                   : Bouw sterkere banden op met je teamleden en creëer een ondersteunende omgeving waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt.
Praktische tips en actieplannen       : Ga naar huis met een persoonlijk actieplan en praktische tips om je werk-privé balans te verbeteren.
Plezier en ontspanning                       : Geniet van een leuke en ontspannende activiteit buiten de werkplek die tegelijkertijd waardevol en productief is.

Het gaat om de reis

Balans is geen eindbestemming, maar een voortdurend proces. Het vraagt om zelfbewustzijn, aanpassingsvermogen en de moed om je eigen behoeften te herkennen en te respecteren. Door samen met je team deze uitdaging aan te gaan, kun je niet alleen jouw balans verbeteren, maar ook bijdragen aan een positieve en ondersteunende werkomgeving voor iedereen. Doe mee en maak werk-privé balans een prioriteit, ook na je vakantie. Meer weten over de koerskaart, mail me dan en/of kijk alvast hier

Annemie Webers

directeur Career & Live B.V.