Durf onbereikbaar te zijn: gun jezelf, je collega’s en je familie & vrienden een digi-loze vakantie

Daag jezelf en anderen uit: een Digi-loze vakantie challenge

De zomervakantie komt er weer aan, heerlijk. Echter, de smartphone en of laptop gaan mee en “effe mijn email checken elke dag” sluipt erin. Het lijkt namelijk zoveel rust te geven, maar helaas is dat schijnzekerheid. Hersteltijd is er niet voor niets. Daarom doe ik de volgende oproep: daag jezelf en je omgeving uit om echt op te laden door onbereikbaar te zijn. Geen e-mails, geen apps, geen smartphones – gewoon pure ontspanning. Dit is van levensbelang voor je welzijn en de vitaliteit van jezelf, je team, je collega’s, en vooral de mensen met wie je op vakantie gaat. In onze huidige maatschappij worden we overspoeld door informatie en constant afgeleid door onze smartphones en andere digitale apparaten. Dit heeft niet alleen invloed op onze productiviteit, maar ook op onze mentale en fysieke gezondheid. Door bewust afstand te nemen, kun je weer echt contact maken met jezelf en je omgeving.

Het belang van vitaliteit en werk-privé balans

Verbeterde Mentale Gezondheid: Volgens het Trimbos-instituut ervaart 80% van de Nederlanders meer stress door constante digitale connectiviteit, wat het risico op burn-out aanzienlijk verhoogt.
Fysieke ontspanning: Minder schermtijd betekent meer tijd voor beweging en rust. Uit een studie van het RIVM blijkt dat 60% van de Nederlanders fysieke klachten ontwikkelt door overmatig schermgebruik, zoals hoofdpijn en oogproblemen.
Diepere relaties: Zonder de afleiding van schermen kun je echt aanwezig zijn voor je familie en vrienden. Een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat 70% van de Nederlanders vindt dat smartphones hun relaties negatief beïnvloeden.
Verhoogde productiviteit: Door af en toe volledig af te schakelen, kun je daarna frisser en productiever aan het werk gaan. Mensen die regelmatig pauzes nemen van hun apparaten, melden een 30% hogere concentratie en efficiëntie volgens een studie van TNO.
Bewustwording: Je wordt je bewuster van hoeveel tijd en energie digitale apparaten van je vragen, wat helpt bij het vinden van een gezondere balans. 65% van de Nederlanders geeft aan zich niet bewust te zijn van hun digitale afhankelijkheid totdat ze een pauze nemen.

Het belang van echt ontspannen tijdens je vakantie

Vakantie nemen is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het biedt niet alleen een broodnodige pauze van de dagelijkse stress, maar heeft ook tal van andere voordelen:

Stressvermindering: Vakantie helpt om je stressniveaus te verlagen door je even weg te halen van de dagelijkse routine en werkgerelateerde stressoren. Dit kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid​ (OpJeGezondheid)​​ (Psychologie Magazine)​.
Verbeterde slaapkwaliteit: Tijdens vakantie heb je meer tijd om te rusten en te slapen, wat je slaapritme herstelt en verbetert. Een goede nachtrust is cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn​ (OpJeGezondheid)​.
Fysieke activiteit: Vakantie biedt vaak mogelijkheden om meer fysiek actief te zijn, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit helpt je lichaam actief en gezond te blijven​ (OpJeGezondheid)​.
Versterkt immuunsysteem: Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe omgevingen en culturen, kan je immuunsysteem sterker worden​ (OpJeGezondheid)​.
Verhoogde creativiteit en productiviteit: Het blootstellen aan nieuwe ervaringen en omgevingen tijdens vakantie kan je creativiteit stimuleren en je helpen om na de vakantie productiever te zijn​ (Psychologie Magazine)​.
Verbeterde relaties: Door quality time door te brengen met dierbaren, kun je sterke sociale banden creëren, wat bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid en welzijn​ (Psychologie Magazine)​.

Win-Win voor werkgevers en werknemers

Een digi-loze vakantie biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Het stimuleren van een gezonde werk-privé balans is essentieel voor het welzijn van werknemers en draagt bij aan een productieve en positieve werkomgeving.

Voor werkgevers:

Verhoogde productiviteit: Werknemers die regelmatig afschakelen, keren terug met hernieuwde energie en focus, wat hun efficiëntie verhoogt​ (HR Praktijk)​.
Lager ziekteverzuim: Minder stress en een betere mentale gezondheid leiden tot minder ziekmeldingen en een hogere werktevredenheid​ (WerkVeilig)​.
Positieve bedrijfscultuur: Door het stimuleren van een gezonde werk-privé balans, creëer je een werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en gesteund voelen​ (WerkVeilig)​.

Voor werknemers:

Betere gezondheid: Minder schermtijd en meer fysieke activiteiten dragen bij aan een gezonder lichaam en geest.
Sterkere relaties: Echt aanwezig zijn bij familie en vrienden versterkt persoonlijke relaties en zorgt voor meer tevredenheid in het privéleven​ (HR Praktijk)​.
Meer energie en motivatie: Door regelmatig te ontspannen en op te laden, kun je met meer energie en motivatie aan het werk gaan.

De grote vakantie-challenge: wie doet mee?

 

Hoe werkt het?

  • Bespreek het met je omgeving: Laat je familie, vrienden, collega’s, je tram en/of de hele organisatie weten dat je deze vakantie zonder beeldschermen doorbrengt.
  • Stel regels op: Bepaal samen welke apparaten jullie vermijden en hoe lang.
  • Geniet van oude gewoontes: Lees een papieren boek, speel een bordspel, of maak een wandeling zonder je telefoon.

Hoe je kunt deelnemen

  • Maak het bekend: Hang een poster op en vertel je omgeving over je plannen.
  • Inspireer anderen: Deel je ervaring en moedig anderen aan om ook mee te doen.
  • Wees creatief: Bedenk leuke activiteiten zonder schermen, zoals een dagje uit in de natuur, samen koken of knutselen

Kortom, geef en ontvang 100% aandacht, zonder afleidingen. Ontdek hoe ontspannend het is om niet constant bereikbaar te zijn.
Realiseer je hoeveel tijd en energie digitale apparaten van je vragen. Door een dag, een week of zelfs een volledige vakantie zonder digitale apparaten door te brengen, kun je je vitaliteit en werk-privé balans aanzienlijk verbeteren.

Doe mee individueel of met de hele organisatie; onder het motto practice what you preach – vitaliteit echt op de kaart zetten en ontdek hoe verrijkend een digi-loze vakantie kan zijn. Disconnect om weer echt te kunnen reconnecten!
Wil je met je team een inspirerende pre-vakantie workshop over dit onderwerp, laat het dan weten

Wij verloten 10 kwartet-werkstress spellen om samen te spelen, stuur een mail en je hoort voor 15 juli of je een van de spellen wint!

Annemie Webers
Focusoloog en directeur Career & Live BV

Bronnen
Trimbos-instituut: “Mentale gezondheid en smartphones: Een onderzoek naar stress en burn-out.” (2021)
RIVM: “Gezondheidseffecten van schermgebruik bij Nederlanders.” (2020)
Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): “Smartphones en sociale relaties in Nederland.” (2019)
TNO: “Digitale Detox en Productiviteit: Een studie naar de effecten van digitale onderbrekingen.” (2018)
Opjegezondheid.nl: “10 Redenen waarom Vakantie Goed is voor je Gezondheid.” (2024)
Psychologie Magazine: “7 manieren waarop vakantie ons goed doet.” (2024)
Hersenstichting: “Stress en ontspanning: Waarom is het belangrijk voor je hersenen?” (2024)