Blog van Career & Live
woensdag 9 maart 2022

Hoe zou het zijn als je af en toe de digitale prikkels en informatie zou laten liggen?

Hybride werken met focus, energie, vitale pauzes en zonder een Zoomhoofd, dat is de grote uitdaging waar we met zijn allen voor staan nu we weer massaal terugkeren naar kantoor. Een moment van terugkeer, nieuwe gewoontes of weer terugvallen in oude gewoontes? Ik ben ervan overtuigd dat dit het perfecte moment is om het echt anders te gaan doen, daarover maakten Boudewijn Tinholt en ik een podcast: terug naar kantoor en hybride samenwerken, zo maak je er een succes van. De eerste aflevering werd met heel veel enthousiasme onthaald door luisteraars en de vraag naar een tweede deel was groot. Die is er inmiddels en gaat over de ommekeer; minder beeldschermtijd, meer in contact met elkaar. Vorige week was het op 4 maart Nationale Digital Detox Dag; de uitdaging was eigelijk simpel, probeer 4 maart bewust te zijn of je scherm of digitale apparaat iets toevoegt of dat het ook anders kan, bijvoorbeeld met pen en papier, of gewoon schermloos, of 1 apparaat i.p.v al multitaskend 3 tegelijkertijd. Vergelijk het met lekkere taartjes, daar kies je ook bewust 1 hele lekkere van, je eet niet de hele dag taart, omdat je weet dat dat ongezond is op lange termijn!

 

Wetenschap en persoonlijke ervaring

In deze podcast bespreken we onze eigen ervaring, als mens, als trainer over dit onderwerp en leggen we eea duidelijk uit gebaseerd op wetenschappelijke inzichten oa. het model van Nir Eyal, waar de interne triggers essentieel zijn.

Nir Eyal heeft een fantastisch model ontwikkeld, over het behouden van je focus.
De interne trigger is bijvoorbeeld dat mijn lijf aangeeft, het is 12 uur  ik heb honger, of bij mijn smartphone ring, mijn hartslag gaat letterlijk omhoog.
Dus welke emotie heb je voorafgaand aan het moment van de afleiding, verveel je je, is je taak saai en ga je daarom de was in de wasmachine stoppen, kijken op het schatberichtje of…even snel de nieuwsberichten checken?

De externe triggers die moeten we proberen “terug te hacken”, maar of zo’n rare koptelefoon nu echt helpt? Afleiding voorkom je door  afspraken met jezelf te maken, qua tijd, plaats, een weddenschap met je zelf (het eerste uur op mijn werk zet ik de smartphone uit, tijdens het eten etc.) Maar het allerbelangrijkste is:

Waar wil je dat je tijd aan besteed wordt, waar wil je je echt aan toewijden vandaag? Wat is je echte doel?

Eat the frog, juist nu!

Eigenlijk is het heel simpel: bedenk elke werkdag: wat wil ik echt doen vandaag, wat is belangrijk, waar word ik voor betaald? Zoals Brian Tracy beschrijft in zijn klassieker  “eat the frog” : Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.

Afleiding zal er altijd zijn, de vraag is hoe gaan we er zelf mee om.Voor mij was dit vandaag dit blog en 3 coach gesprekken en morgen de administratie en 4 coachgesprekken online. En na dit blog is mijn frog het gezin, even lekker lopen met zijn allen in het bos. Dus let op je externe triggers, je interne triggers en handel erna. Zorg dat je niet afgeleid kunt worden. Realiseer je, hoe pijnlijk ook:  afleiding is een ontsnapping uit de werkelijkheid, waar wil jij van ontsnappen? Maak afspraken met jezelf en denk na wat je doel is elke dag. Immers: je kunt iets geen afleiding noemen als je niet weet waar het je van afleidt.

Hybride werken en hoe nu verder?

We hopen dat ook deze podcast je inspireert en tot denken aanzet, volgende keer gaan we verder over de werk privé balans en hybride werken; wat is dat eigenlijk werk privé balans? Welk type ben jij? Een werk life integrator of separator en ook daarin spelen digital detox moment een grote rol maar nog meer de vraag: Waarom gaan we hybride werken en wat wil je ermee bereiken op korte maar vooral op lange termijn?

Hier is link naar de podcast, Geniet ervan en bedenk: hoe zou jouw leven eruit zien als je minder tijd achter een beeldscherm zou zitten/online zou zijn?

Boudewijn Tinholt & Annemie Webers