Blog van Career & Live
zondag 26 november 2023

Waakzaamheid gevraagd: het lege nest en de valkuilen van overmatige werktoewijding

In de stille gangen van het “lege nest”, waar ooit kinderen dartelden, schuilt een taboe dat onze volle aandacht vereist: het risico van overmatige werktoewijding. Deze overgangsfase, wanneer de kinderen hun vleugels uitslaan, brengt letterlijk bij ouders soms een grote leegte mee met het gevaar van te veel zingeving in werk. Naast het gevoel van; “ik heb het toch niet zo druk, dus ik doe het wel”.  Het lijkt een verleidelijke korte-termijnoplossing, maar leidinggevenden moeten zich bewust zijn van de verborgen valkuilen die op de loer liggen voor werknemers die het lege nest “opvullen” met  overmatige werktoewijding zien. Ik wil geen nieuw probleem creëren, maar vooral bewustwording hiervoor vragen. De afgelopen maanden kwam dit onderwerp steeds vaker voorbij tijdens trainingen en coaching m.b.t werkdruk, werkstress en ook loopbaancoaching.

Het verlangen naar betekenis: een dubbelzijdig zwaard

In de stilte van het lege nest ontstaat vaak een verlangen naar betekenis en doel. Werk lijkt dan de natuurlijke plek om deze leegte te vullen. Maar de valkuil ligt op de loer van te veel zingeving in werk. Het vervullen van de levensdoelen van ouders met overmatige werktoewijding kan een kortstondige voldoening bieden, maar het draagt het risico van langdurige stress en uitputting. De lofzang voor doorzettingsvermogen, de extra uren en de constante beschikbaarheid lijken misschien tekenen van toewijding. Echter leidinggevenden, moeten waakzaam zijn voor de onzichtbare last van overmatige toewijding. Het lege nest mag niet de katalysator zijn voor een ongezonde werkethiek. Een continue focus op werk als enige bron van voldoening kan leiden tot een innerlijke strijd en uiteindelijk tot burn-out.

Een oproep aan werkgevers: word bewust en betrokken

Werkgevers, de rode draad is helder: wees bewust en betrokken. Zie het lege nest niet alleen als een moment van verandering voor werknemers, maar ook als een potentiële bron van risico’s. Start open gesprekken, moedig werknemers aan om hun ervaringen te delen en bied ondersteuning. Flexibele werktijden, welzijnsprogramma’s en een ondersteunende bedrijfscultuur kunnen het verschil maken.

Een nieuw hoofdstuk: balans en waakzaamheid

Het lege nest markeert een nieuw hoofdstuk, maar laten we ervoor zorgen dat het een hoofdstuk is van balans en waakzaamheid. Werk-privé balans is niet enkel een issue voor jonge ouders. Samen kunnen we een werkomgeving creëren waarin het lege nest niet leidt tot overmatige werktoewijding, maar tot een evenwichtige en gezonde balans tussen werk en persoonlijk leven. One life, just live it, in alle levensfases.

Annemie Webers
directeur Career & Live