Kunnen we nog zonder smartphone?
06 mei

Kunnen we nog zonder smartphone?

Een half jaar zonder smartphone

Wat verandert in je leven geen constante bron van afleiding door je smartphone hebt? Het komende half jaar volgt Hanneke Hendrix voor het NRC acht mensen die hun telefoon inruilden voor een oude Nokia. Zelf deed ze in 2014 haar iPhone weg. Het is een interessant experiment, waarvoor overigens weinig mensen te porren waren, staat in het artikel van zaterdag 5 mei. Ik vind het razend interessant, omdat digital detoxen of hoe h je het ook wilt noemen, al jaren mijn beroepsmatige en persoonlijk interesse heeft als focusoloog.

Vergelijking smartphone en ongezond voedsel

De smartphone levert ons veel voordelen op in het dagelijks leven. Het is eigenlijk heel simpel. Vergelijk het met eten, we weten inmiddels  dat gezond eten essentieel is voor je gezondheid. Toch hebben veel mensen overgewicht en obesitas. Af en toe een keer ongezond eten is niet echter, maar constant ongezond eten is niet goed. Net als altijd en overal bezig zijn met je smartphone, het uitgebreide artikel van mij is te lezen in het artikel: Ook toe aan een digital detox? in het blad Tijdschrift voor ontwikkeling in Organisaties.

Een digital detox dag of af en toe bewust een uurtje offline

Het gaat om bewustwording, dat altijd online zijn niet goed is voor onze gezondheid, onze concentratie en voor ons echte sociale contact met mensen. Wil je meer lezen over een casual friday op kantoor, klik dan hier. Voor 25 concrete tips, klik hier.

Waar een wil is, is een weg

Ik ga het experiment van het NRC volgen, jij ook? Kijk nog even naar dit filmpje, hoe snel de wereld veranderd is sinds 1999. Ben jij verslaafd, doe de test, durf je?

 

Annemie Schuitemaker MHD

Focusoloog en directeur van Career & Live