26 okt

Ik heb het druk: illusie of werkelijkheid?

Vrijdag hoorde ik op de radio dat “Nederlanders niet zo druk zijn als zij misschien zelf wel denken”. Dit kwam uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, geheten, “Nederland in een dag” (Tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in vijftien andere Europese landen). Enkele bevindingen uit het onderzoek:
• Nederlanders zijn niet zo druk als zij misschien zelf wel denken: ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin, zo’n 50 minuten minder dan gemiddeld in de onderzochte zestien landen.
• Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen.

Heb ik het dan echt niet druk?
Mijn eerste reactie was: wat kan ik doen om er voor te zorgen dat ik maar 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin besteed en maar liefst vijf en half uur vrije tijd heb! Wat is die vrije tijd dan; slapen? Dat laatste blijkt niet zo te zijn, slapen is een andere categorie. Ik besef dat het slechts gemiddelden zijn. Ik dacht meteen aan mijn eigen week. Ik werk zo’n 32 à 40 uur per week, heb drie kinderen, die voetballen, zingen, turnen, zwemmen, die feestjes hebben, afspreken, ik doe het huishouden, ben partner, vriendin en volgens mij vergeet ik nog een heleboel. O, ja, mijn hobby’s, vrije tijd? Die 6 uur tijdsbesteding enkel aan werk, gezin, huishouden en opleiding, in het onderzoek verplichtingen genoemd, overschrijd ik ruimschoots.

Volgens mij heb ik het dus wel druk en is beeld ik me dit niet alleen maar in.
Ik was nieuwsgierig geworden door het bericht op de radio en ook een mail van mijn collega die de link naar het rapport stuurde en ik ben eens verder gaan lezen in het rapport. Leuk om te zien is dat ze gekeken hebben naar tijdsbesteding van mensen. De onderzochte personen moesten een dagboek bijhouden en al hun activiteiten opschrijven en wat vragen beantwoorden. Deze oefening doe ik ook vaak in de workshops Werk en Gezin combineren en deze brengt heel goed in kaart wat men zoal doet op een dag en vervolgens welke dingen energie geven en kosten. Een week heeft 168 uur, een dag 24 uur en wat doe je dan zoal in die tijd? En is het voor jou goed zo? Veel cliënten vinden dit echt een eye-opener. Door het concreet te maken van wat ze dagelijks doen kunnen ze dingen beter gaan plannen en bewuster met hun tijd om gaan.

Hoe ziet jouw tijdsbesteding eruit?
Tijdsdruk is niet hetzelfde als het druk hebben! Nog verder lezend in het rapport viel mij het hoofdstuk op: Gevoelens van tijdsdruk: van het druk hebben naar druk voelen. De tijdsbesteding van verplichtingen (werk, huishouden, opleiding en gezin) zegt nog niets over hoe druk jij je leven ervaart. Er is dus een verschil in het druk hebben en het ook zo ervaren. En dat herken ik wel. Het ervaren van meer tijdsdruk hangt voor mij af van:
• Hoe combineer ik alle verschillende activiteiten (of maak ik keuzes sommige dingen niet te doen) of
• Besteed teveel tijd aan één bepaalde activiteit besteed waardoor ik andere dingen moet laten.

Mijn conclusie: de combinatie was voor mij niet optimaal
Afgelopen weken heb ik het in mijn beleving druk gehad. Was het drukker dan enkele maanden geleden? Nee. En toch voelde het zo. Het voelde zo, omdat de combinatie voor mij niet optimaal was. Ik ben heel veel aan het werk geweest waardoor er weinig tijd was voor mijn gezin (en mijzelf). Afgelopen week heb ik eens goed gekeken waar voor mij de gebieden zijn waar ik op dit moment te weinig tijd voor maak. (heel zinvol om jezelf ook te coachen). Ik ben nu bezig om heel bewust minder te werken en meer tijd te besteden aan mijn kinderen. En dat ga ik nu dan ook doen, het is een heerlijk zonnige zondag en die ga ik fijn besteden met mijn kinderen.

Noortje van Berkel