08 mei

Blauwe licht in smartphone en tablet zorgt voor slaap problemen

Een serie kijken, je Facebook checken en in webwinkels rondneuzen tot in de late uurtjes. Veel mensen gebruiken tot ver in de avond hun digitale apparatuur. Maar ben je je er ook van bewust dat het blauwe licht van de beeldschermen je slaapprestaties daarna niet verbeteren? Een waarschuwing en een tip.

Het blauwe licht dat vanuit het scherm van telefoon, tablet of laptop komt is ongezond. Onderzoek toont aan dat dit licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. Onderzoekers van de Manchester University waarschuwen hiervoor. Ze zeggen verder dat slapen in pikkedonker belangrijk is om je voedsel om een juiste manier in energie om te zetten. Al het licht, ook een straatlantaarn, heeft een verstorende werking.

We leven in een 24-uursmaatschappij waarin we door onze apparatuur altijd kunnen werken en digitaal entertainment kunnen vinden. Slaaptekort is echter een steeds groter probleem omdat mensen vaak tot laat actief zijn met hun smartphone of tablet.

Een onderzoek in Amerika toonde zelfs aan dat er verband bestaat tussen blootstelling aan blauw licht en honger. Al na 15 minuten op je laptop of tablet en er komt een hongergevoel op.

Onderpresteren en gezondheidsproblemen
Ook onderzoeker Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam spreekt duidelijke taal over de consequenties van het blauwe licht. Voor de korte termijn: je gaat onderpresteren, je stemming is beneden peil, je bent slaperig, kunt je niet concentreren. En op de lange termijn kunnen slaapproblemen nog ingrijpendere gevolgen hebben. Dat kan variëren van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en obesitas tot een verhoogd risico op alzheimer en depressies.

Dringend advien
Kerkhofs dringende advies: gooi die smartphone de slaapkamer uit. ‘Na negen uur ‘s avonds zouden jongeren niet meer op een scherm moeten kijken.’ Maar het geldt ook voor volwassenen. ‘We denken dat we zelf beslissen wanneer we slaap nodig hebben. Flauwekul! We hebben een biologische klok, net als planten en dieren. Het blauwe licht ontregelt die klok.

Tip
Kortom, duidelijke taal. Wil je in de avond toch digitaal actief zijn, overweeg dan eens f.lux te installeren. Deze applicatie kun je downloaden en installeren op je laptop en geeft je scherm een warme gloed die veel beter is voor je ogen. Klik hier voor de hele tekst van Dit is de dag